La moneda pròpia de Facebook veurà la llum el 2020

La companyia tecnològica crea la Libra i farà ús de la seva pròpia xarxa de 'blockchain', que serà de codi obert

La nova moneda de Facebook s'anomena Libra | iStock La nova moneda de Facebook s'anomena Libra | iStock

Facebook se suma al blockchain i llançarà la seva pròpia moneda el 2020. Batejada com a Libra, aquesta serà una criptodivisa dirigida a aquells usuaris de les seves aplicacions que estan desbancaritzats. Les operacions de la criptomoneda, així com de la xarxa Libra, passaran a formar part d'una nova filial de Facebook anomenada Calibra, el negoci principal de la qual serà "proporcionar serveis financers", segons ha informat l'empresa en un comunicat.

Més info: 'Blockchain': una revolució real?

La divisa estarà disponible a través d'un moneder virtual que s'integrarà a Facebook Messenger, WhatsApp i comptarà, a més, amb un aplicació pròpia. De moment, no estarà disponible a l'aplicació de la xarxa social ni tampoc a Instagram.

Al principi, els clients podran realitzar transaccions entre particulars amb les Libras de Facebook. Amb el temps, la firma espera oferir serveis financers addicionals com pagar factures o pagar a comerços. Segons subratlla la companyia, "a part d'alguns casos limitats, Calibra no compartirà la informació dels comptes o les dades financeres amb Facebook o amb terceres parts sense el consentiment dels clients",

Una xarxa pròpia

Libra farà ús de la seva pròpia xarxa de blockchain, que serà de codi obert. A diferència de les criptodivises pures, com Bitcoin, Ripple o Ethereum, la moneda de Facebook estarà recolzada per una "reserva" en què es tindran en custòdia una sèrie d'actius que serveixin com a respatller.

En el manifest fonamental de la xarxa Libra, Facebook ha especificat que entre aquests actius estaran "una sèrie de dipòsits bancaris i bons sobirans a curt termini" denominats en divises de bancs centrals respectats i estables.

"És important destacar que això significa que una Libra no podrà ser convertida en la mateixa quantitat d'una divisa local determinada", ha alertat Facebook. "Atès que el valor subjacent dels actius canvia, el valor de Libra en qualsevol divisa local podria fluctuar", ha indicat, afegint que els actius seran seleccionats per "minimitzar la volatilitat".

Preservar el seu valor en el temps

La Reserva de Libra serà administrada "amb l'objectiu de preservar el valor de Libra en el temps", ha postil·lat l'empresa. Entre els administradors estarà l'Associació Libra, una entitat independent, sense ànim de lucre i radicada a Suïssa.

Entre els membres d'aquesta associació s'hi troben Mastercard, PayPal, PayU, Stripe i Visa, pel que fa a empreses de serveis de pagament. Pel que fa a comerços, s'han adherit Booking, eBay, Farfetch, Lyft, MercadoPago, Spotify i Uber. Entre les telecos, s'han sumat Iliad i Vodafone, al mateix temps que entre les firmes associades a la tecnologia blockchain estan Anchorage, Bison Trailes, Coinbase i Xapo.

L'entitat també compta amb la participació de signatures de capital de risc com Andreessen Horowitz, Breaktrhough Initiatives, Ribbit Capital, Thrive Capital i Union Square Ventures.

Més informació
Blockchain contra la 'titulitis': el futur dels recursos humans
El 'blockchain' també és transparència (i feminisme)
Indústria 4.0, 'blockchain' i Intel·ligència Artificial, al Digital Enterprise Show
Avui et destaquem
El més llegit