El risc també es pot gestionar en català

El terme fa referència al conjunt d'activitats coordinades per a dirigir i gestionar una organització en relació amb l'efecte d'incertesa

La gestió del risc és un concepte clau en les organitzacions | Termcat La gestió del risc és un concepte clau en les organitzacions | Termcat

Ja està disponible en català el primer estàndard internacional sobre gestió del risc a les empreses, la Norma UNE-ISO 31000:2018 Gestió del risc. Directrius, i per aquest motiu considerem interessant comentar el terme que n’és l’eix central: gestió del risc.

La gestió del risc (en anglès, risk management) fa referència al conjunt d'activitats coordinades per a dirigir i gestionar una organització en relació amb el risc, és a dir, amb l’efecte de la incertesa sobre els objectius, que potencialment comporta desviacions respecte de les expectatives i dóna lloc a oportunitats o amenaces. Es tracta d’un concepte clau en la gestió de les organitzacions per a establir la seva estratègia, assolir els objectius i prendre decisions basades en informació.

Des del punt de vista lingüístic, es tracta d’un terme creat per sintagmació, un recurs que consisteix a sumar dues o més paraules ja existents (en aquest cas, gestió i risc) per a crear un sintagma fixat (gestió de risc), amb un sentit específic. Es tracta d’un dels recursos més habituals en la formació de termes, especialment en llengües romàniques, com el català.

Més info: Quina és la feina d'un actuari?

El TERMCAT és l’encarregat d’elaborar la versió catalana de les normes UNE, en el marc de l’acord establert amb l’Associació Espanyola de Normalització (UNE) i el conveni firmat entre la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Política Lingüística, per a fomentar l’ús del català en el món empresarial.

Podeu consultar la relació de normes UNE disponibles en català al web del TERMCAT, i la terminologia continguda en els glossaris de les normes traduïdes, al Cercaterm.

Per a l'adquisició d’aquestes i altres normes, us podeu adreçar a UNE o al Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya.

Més informació
Cultura àgil per a entorns canviants
Ens cal la ‘learnability’?
'Compliance', el nou terme
Avui et destaquem
El més llegit