Dur Internet a zones aïllades i remotes

La xarxa de telecomunicacions Guifi.net facilita la navegació per la xarxa a uns 100.000 habitants de territoris rurals

Guifi.net ja està present a més de 30.000 edificis a Catalunya, el País Valencià, Madrid, Astúries o el País Basc Guifi.net ja està present a més de 30.000 edificis a Catalunya, el País Valencià, Madrid, Astúries o el País Basc

Gairebé un 4% de les persones de l'Estat espanyol, la majoria concentrades en zones rurals, encara no poden navegar per la xarxa amb més de dos megues de velocitat amb la tecnologia ADSL, segons el darrer informe de cobertura de banda ampla del Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital. A més, el 17,1% de les cases catalanes no té accés a Internet, segons l'Idescat.

La falta de coneixement, el fet de no necessitar estar connectats o uns costos massa elevats per a instal·lar l'equip i la connexió són algunes de les raons per les quals hi ha ciutadans que viuen desconnectats de la xarxa. En molts casos, sobretot en zones aïllades i remotes, la banda ampla senzillament no hi arriba.

Ser present en punts del territori on els operadors de telefonia tradicionals no es volen implantar perquè no els surt a compte econòmicament és un dels principals trets distintius de Guifi.net. L'empresa va néixer a Osona l'any 2004 amb l'objectiu de facilitar l'accés a Internet als pobles més petits.

La xarxa de telecomunicacions comunitària amb radioenllaços WiFi i fibra òptica ja està present a més de 30.000 edificis a Catalunya, el País Valencià, Madrid, Astúries o el País Basc. En l'àmbit estatal, l'empresa compta amb 51.579 nusos, dels quals 32.339 estan operatius a Catalunya i es calcula que unes 100.000 persones ja utilitzen aquest sistema.

Un dels trets diferencials de Guifi.net és que són els mateixos ciutadans els que la van estenent i els que permeten que creixi al territori. Les eines necessàries pel funcionament d'aquesta xarxa són un encaminador WiFi i una antena WiFi, que s'instal·len en un punt elevat, i fer arribar el cablatge fins a casa. Cada usuari es paga com a mínim el cost de l'antena, l'encaminador i la instal·lació, tot i que normalment cal sumar-hi una quota.

Guifi.net manté convenis de col·laboració amb diferents entitats públiques i privades, com ara ajuntaments i universitats, entre les quals hi ha la Universitat Oberta de Catalunya, per a fomentar i facilitar el desenvolupament d'aquesta xarxa comunitària.

Més informació
Fibra òptica per a tots els públics
Telefonia i Internet, el més reclamat pels consumidors
El 28% de les llars catalanes no tenen Internet
Avui et destaquem
El més llegit