L'Institut de Ciències Fotòniques crea un simulador quàntic "sense precedents" arreu del món

El projecte permetrà resoldre problemes del camp de la física que els ordinadors actuals no poden

Taula òptica del simulador quàntic | Cedida Taula òptica del simulador quàntic | Cedida

L'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) ha creat el primer simulador quàntic de tot el món. Es tracta d'una eina "sense precedents", que permetrà comprendre i abordar noves propietats dels materials quàntics complexos i simplificar i resoldre problemes del camp de la física que els ordinadors actuals no poden, segons ha detallat el Departament d'Empresa i Treball en un comunicat.

Sota el nom de Quione, el projecte té com a objectiu la construcció d'ordinadors quàntics basats en àtoms ultrafreds i està cofinançat pel Govern. La secretaria de Polítiques Digitals, Gina Tost, ha indicat que el simulador "és una nova mostra que Catalunya compta amb el coneixement, el talent i les capacitats per abordar amb èxit la segona revolució quàntica".

Tost ha agregat que l'aplicació de les tecnologies quàntiques pot permetre "la detecció primerenca d'algunes malalties amb noves tècniques de neuroimatge" i també possibilitar el disseny de molècules per a la síntesi de nous fàrmacs, entre altres. La singularitat d'aquest simulador quàntic recau en el fet que utilitza gas d'estronci.

En el comunicat, la Secretaria de Polítiques Digitals també ha recordat que el Govern té previst aprovar i presentar "abans que acabi l'any" l'estratègia quàntica de Catalunya, que s'afegirà a les estratègies en tecnologies digitals avançades.

Més informació
El BSC obté el primer ordinador quàntic del sud d'Europa
El BSC tindrà un segon ordinador quàntic
Avui et destaquem
El més llegit