La IA obligarà a adaptar un de cada quatre llocs de feina en els pròxims anys

Els caixers de banc, els empleats de Correus i els caixers i taquillers, entre els més exposats a la nova tecnologia

La intel·ligència artificial de V. Stella és una de les novetats del MWC 2024 | ACN La intel·ligència artificial de V. Stella és una de les novetats del MWC 2024 | ACN

La intel·ligència artificial (IA) obligarà a reestructurar gairebé un de cada quatre llocs de feina en els pròxims cinc anys, segons un estudi de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). El document detalla que a mitjà termini l'adopció d'aquesta eina "incrementarà la disparitat laboral" entre els empleats que tenen un perfil tecnològic i els que no i adverteix que el "reciclatge d'habilitats pot no ser suficient" perquè alguns llocs de treball desapareixeran.

Els perfils més assenyalats són els del personal administratiu de suport o les posicions relacionades amb l'anàlisi de dades i la robòtica. L'estudi precisa que els caixers de banc, els empleats de Correus i els caixers i taquillers seran els més exposats.

Més info: La intel·ligència artificial a l'empresa: entre el 'hype' i l'Excel

En canvi, creixeran els llocs de feina en l'àmbit educatiu, l'agricultura, el comerç digital, de tipus mecànic i la reparació de màquines. L'anàlisi conclou que les "professions del futur" poden requerir una combinació "d'habilitats humanes, creativitat, pensament crític i comprensió emocional".

Els caixers de banc, els empleats de Correus i els caixers i taquillers seran els més exposats per la intel·ligència artificial

Finalment, segons recull el Fòrum Econòmic Mundial, la previsió dels ocupadors és que el 23% dels llocs de treball que hi ha actualment requeriran alguna mena de reestructuració en els pròxims cinc anys.

Més informació
El Parlament Europeu dona llum verda a la llei per regular la intel·ligència artificial
Andreu Vilamitjana (Cisco): "La intel·ligència artificial ens farà més humans"
Avui et destaquem
El més llegit