Andreu Vilamitjana, CEO de Cisco Systems Espanya i Portugal | Carolina Santos
Andreu Vilamitjana, CEO de Cisco Systems Espanya i Portugal | Carolina Santos

Andreu Vilamitjana (Cisco): "La intel·ligència artificial ens farà més humans"

La mirada global de la multinacional tecnològica Cisco Systems en l'ecosistema català i la seva aposta per Barcelona

Andreu Vilamitjana, CEO de Cisco Systems Espanya i Portugal, ens rep al cor del 22@ de Barcelona, a Ca l'Alier, el Centre d'Innovació de CISCO a Barcelona, que allotja també el Centre de Disseny de Xips a Europa, on abans hi havia una antiga fàbrica tèxtil amb més cent cinquanta anys d'història industrial. Cisco és líder mundial en disseny i fabricació de programari i maquinari (software i hardware) per a la connectivitat, treball híbrid (Webex) i ciberseguretat. L'origen del nom de CISCO ve precisament del de la ciutat de San Francisco, i el seu logotip està inspirat en el Golden Gate d'aquesta ciutat nord-americana.

Andreu Vilamitjana, CEO de Cisco Systems Espanya i Portugal, és també membre del Cercle d'Economia, Membre del Corporate Board Council (CBC) de La Salle-Universitat Ramon Llull, Membre del Board de l’AmCham (Cambra de Comerç Americana) i del Comitè Assessor de la CEOE.

 

De formació és enginyer superior d’Electrònica per La Salle-URL, MBA per ESADE i AMP per l'INSEAD. Aquest any 2023 va ser guardonat amb el Premi Salvà i Campillo com a personalitat més destacada de l'any.

A la seva trajectòria professional, sempre ha estat a multinacionals: Lotus-IBM, Siemens, Orange, T-Systems, SAGE...

Sí, les multinacionals aporten alguna cosa que per a mi és molt important. No concebo un món tancat i petit, sinó un molt obert, multicultural, divers i multiracial, i això ho visc des de la meva família. En les multinacionals convergeixen dos aspectes rellevants per mi, la globalitat i l'obertura al món.

Crec que les empreses catalanes han de tenir també una mirada oberta i global, amb una visió internacional, i incorporar talent divers. Això augmenta la seva competitivitat, el benestar dels seus empleats i, en definitiva, el negoci.

Com enteneu el lideratge a CISCO?

Treballem amb estructures molt flexibles. Les estructures directes de comandament no funcionen. Hem de ser capaços de treballar de forma matricial; el concepte de compartir i col·laborar és més potent que el de manar. Sí que de vegades no pots prendre decisions més immediates, però a mitjà termini sempre és millor. És important saber balancejar el curt termini amb el llarg, i mobilitzar un equip molt heterogeni.

Andreu Vilamitjana, CEO de Cisco Systems España y Portugal | Carolina Santos
Andreu Vilamitjana, CEO de Cisco Systems Espanya i Portugal | Carolina Santos

Què ha valorat Cisco per implantar-se a Barcelona?

Cisco es va implantar fa trenta-un anys a Espanya, al mateix moment que a Catalunya. I ho va fer apostant per les administracions públiques. No hi cap gran projecte tant a l'Administració catalana com a l'Estat, que no incorpori la nostra tecnologia i no hi cap empresa a Espanya que no faci servir la tecnologia de Cisco.

A més, Cisco Systems va escollir l'any passat Barcelona per instal·lar el seu primer centre de disseny de microprocessadors d'Europa. I va escollir Barcelona pel seu rellevant ecosistema digital, el destacat talent i, també, la implicació i suport econòmic de les administracions públiques. Un dels objectius estratègics de Cisco és col·laborar i participar activament perquè Europa sigui sobirana en l'àmbit dels microprocessadors. Cisco vol tenir -i així ho va manifestar el nostre CEO i president global Chuck Robbins- un paper actiu en la descongestió de la cadena de subministrament per aconseguir l'objectiu de la UE d'arribar a produir el 20% del mercat mundial de xips el 2030.

"Cisco vol col·laborar i participar activament perquè Europa sigui sobirana en l'àmbit dels microprocessadors"

Quines inversions estan compromeses per aquest centre de Barcelona?

Aquesta dada no la podem anunciar, però ja estem contractant els enginyers per aquest centre de Barcelona. Pròximament comunicarem la inauguració i el pla d'inversions, que dependrà de dos factors: la captació de talent i dels diferents acords amb les administracions públiques. Aquest acord, de fet, s'emmarca en el Perte de microchips dins del programa dels Next Generation de la Unió Europea, amb una dotació de més de 12.000 milions d'euros d'inversió pública. D'aquests, 2.500 milions es dedicaran al disseny de xips.

En breus anunciarem la data de llançament del centre de disseny de xips de Barcelona, que serà a finals d'aquest any o principis del vinent.

Més info: El gegant tecnològic Cisco tria Barcelona pel seu primer centre de disseny de microxips

Recentment heu adquirit la companyia Splunk, per un valor de 28.000 milions de dòlars, l'adquisició de més valor de tota la història de la companyia.

Cisco és la primera companyia mundial en ciberseguretat i, amb l'adquisició de Splunk, consolidem encara més aquesta posició. A més ens aporta 4.000 milions de dòlars de facturació. Avui, el programari i els serveis ja superen el 50% de tot el nostre negoci. Volem que les companyies siguin més segures i resilients en un món impulsat per la intel·ligència artificial. La suma es convertirà en una de les empreses de software més grans del món.

Parlant d'intel·ligència artificial (IA): una enquesta feta recentment indica que 60% dels ciutadans europeus estan a favor de l'ús de la intel·ligència artificial, però el 88% creu que cal fer una regulació del seu ús.

Sóc dels que creu que la intel·ligència artificial ens farà més humans, perquè ens permet adaptar els aspectes més tàctics i recurrents. Jo dedico una part important del meu temps a les anàlisis de les vendes, als forescats, al seguiment del pla de negoci dels projectes. I aquí ens ajudarà molt la IA, perquè m'alliberarà de tasques i podré dedicar més temps a l'estratègia i la relació amb els clients.

"La IA m'alliberarà de tasques i podré dedicar més temps a l'estratègia i la relació amb els clients"

Europa és el primer en regular l'aplicació i riscos de la intel·ligència artificial, amb l'objectiu que els models generatius estiguin obligats a complir mesures de transparència i controlar els usos intrusius i discriminatoris. A favor o en contra?

Qualsevol tecnologia ha de tenir els seus límits en els usos, per respectar els drets de les persones i de la propietat intel·lectual.

Més info: Regules o innoves?

Tenint en compte que la indústria té un gap d'uns 125.000 especialistes en tecnologia a Espanya, què feu a Cisco respecte a la formació digital?

Fem formació certificada a través dels nostres partners i universitats -amb moltes empreses catalanes- i, a través de Cisco Network Academy, també oferim formació a col·lectius vulnerables i amb risc d'exclusió social. Aquests joves que estan recollint ferralla per Barcelona, que estan fora del sistema i que podrien accedir a una formació, podrien perfectament incorporar-se al món laboral. Estem iniciant converses amb l'Ajuntament de Barcelona per fer un programa de formació als menors de divuit anys, d'origen estranger i que estan separats de la seva família. I tenim altres exemples semblants: A Alemanya hem desenvolupat un programa de formació per als refugiats Sirians. A Itàlia ho hem fet a les presons, on s'ha demostrat que el percentatge de reincidència de la gent que hem format a les presons d'Itàlia és zero.

"Estem iniciant converses amb l'Ajuntament de Barcelona per fer un programa de formació a menors de 18 anys, d'origen estranger, que estan separats de la seva família"

Josep Grau entrevista a Andreu Vilamitjana, CEO de Cisco Systems España y Portugal | Carolina Santos
Josep Grau entrevista a Andreu Vilamitjana, CEO de Cisco Systems Espanya i Portugal | Carolina Santos

També a través de Webex, amb el programa Deleting Loneliness hem connectat persones grans perquè no se sentin soles. Aquest, de fet, ha estat un cas d'èxit a Toronto i ha rebut el premi del Mobile World Capital.

A la regió d'EMEA hem format a 6,3 milions d'estudiants de 120 països i el nostre objectiu és arribar als 10 milions.

I sobre el balanç econòmic de Cisco, què em podries dir?

Cisco no dóna dades de vendes segmentades per regions, sinó globals. I a escala global hem superat els 50.000 milions de dollars. De fet, hem fet el millor trimestre en vendes, i pel que fa als resultats d'Espanya és el millor any de la seva història. A data d’avui, la capitalització borsària de Cisco Systems supera els 210.000 milions de dòlars.

I sí, a la companyia se'ns valora lògicament pels resultats de negoci, però per a mi és igual d'important el talent i el benestar de les nostres persones. I nosaltres, tant a Espanya com a Portugal, hem obtingut el primer lloc del Great Place to Work. Això sí que és el millor orgull per a un CEO. Les empreses hem de mesurar els objectius pel negoci, però també pel talent, les persones i el grau d'innovació. 

Més informació
El G7 acorda un codi de conducta per als desenvolupadors de sistemes d'intel·ligència artificial
Explicar la IA cantant
Estem preparats per fer servir la IA generativa?
Avui et destaquem
El més llegit