
Les malalties de llarg recorregut o amb alt risc de recaiguda, com són els diferents càncers existents, no només requereixen un tractament mèdic adequat, sinó també d'un suport psicosocial i emocional durant tot el procés, segons defensa l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquesta visió és compartida pels membres del projecte ALLTARGET, una iniciativa internacional formada per metges, investigadors i fundacions de sis països europeus que busquen nous tractaments terapèutics per a la leucèmia limfoblàstica aguda (T-ALL). La part tecnològica d'aquest projecte és liderat pel grup de recerca ADAMIQS de l'Institut Químic de Sarrià (IQS), que està desenvolupant una aplicació mòbil per empoderar les persones amb aquesta malaltia.
L'aplicació, anomenada ONA, té com a objectiu acompanyar i monitorar els pacients durant tot el tractament de la T-ALL. El programari, que en aquests moments es troba en fase de proves, ofereix diverses funcionalitats tant a les persones afectades com als professionals mèdics. Per una banda, l'eina permet als usuaris registrar personalment els resultats a l'app. Per l'altra, l'aplicació incorpora diversos continguts interactius per millorar el benestar de les persones, que tracten temàtiques com l'alimentació, l'exercici físic, la higiene, la gestió emocional o l'estimulació cognitiva. Finalment, ONA també facilitarà trobades telemàtiques amb persones voluntàries que hagin superat la malaltia i vulguin interactuar amb altres que l'estiguin experimentant actualment.
El projecte ha estat liderat pels doctors Albert Fornells Herrera i Cristina Montañola Sales, tots dos investigadors del grup ADAMIQS, s'ha dissenyat conjuntament amb la doctora Eulalia Genesca de l'Institut d'Investigació contra la Leucèmia Josep Carreras i compta amb la col·laboració de la xarxa ALAN (Acute Leikemia Advocates Network) i de l'European Hematology Association, que han validat els continguts. La iniciativa és finançada pel programa ATTRACT a través de l'Asociación Española contra el Cáncer (AECC).