Que l'ús de la intel·ligència artificial pot salvar vides és compartit per gairebé la totalitat dels metges a l’Estat. De fet, segons el Baròmetre sobre l’actualització científica elaborat per PulseLife, 93% dels professionals sanitaris estarien d’acord amb l’ús d’aquesta tecnologia en la pràctica clínica. És el cas, també, de Sycai Medical, una startup catalana impulsada per Barcelona Activa que ha nascut per empoderar els professionals sanitaris a través de la intel·ligència artificial.
El càncer de pàncrees és la quarta causa de mort per càncer a Europa
“A Sycai automatitzem la detecció i vigilància de lesions precanceroses a l’abdomen mitjançant un auxiliar de radiologia disruptiva”, apunta a VIA Empresa Sara Toledano, CEO i cofundadora de la startup, qui detalla que aquest consisteix a un assistent que analitza tacs o ressonàncies magnètiques i detecta lesions benignes, que són les que en un futur poden convertir-se en un càncer. “Som capaços de predir el potencial maligne d’aquesta mena de lesions i presentar casos similars per verificar el diagnòstic”, afegeix Toledano, recordant que alguns d’aquests poden acabar evolucionant en un càncer de pàncrees, la quarta causa de mort per càncer a Europa.
Una tecnologia nascuda en plena pandèmia
El naixement de Sycai Medical va coincidir amb el període de la pandèmia, l’any 2020. Aleshores, Toledano, juntament amb els seus dos socis cofundadors, Júlia Rodríguez i Javier García, va pensar que el mètode d’anàlisi d’imatges que va desenvolupar Garcia durant el seu doctorand podria ser útil per detectar la covid-19 en radiografies toràciques, però les famoses -i per a alguns, temudes- PCR es van avançar com una solució més senzilla i econòmica.
En aquest punt, Toledano confessa que “no sabíem molt bé com aplicar aquesta tecnologia”. Així i tot, aquesta aproximació a l’àmbit sanitari va servir per confirmar que la tecnologia de Sycai podia ajudar els gastroenteròlegs i especialistes en radiologia en el seu dia a dia. “Precisament, en el diagnòstic de malalties d’abdomen vam veure que hi havia una falta d’ajuda que nosaltres podíem cobrir”, comenta la cofundadora. I així ha estat. Després de superar diversos assajos i proves pilot, l’equip de 14 persones que compon Sycai es troba a l’espera de les certificacions pertinents per poder sortir al mercat.
El dia que Sycai va brillar al Mobile
Una tecnologia disruptiva com ho és la de Sycai Medical no podia perdre’s el Mobile World Congress, i s’hi va presentar amb magnificència. Ho va fer emportant-se el títol de startup guanyadora de la quarta edició dels Impact Awards, el premi que reconeix el caire innovador i disruptiu dels millors projectes vinculats als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) durant la celebració del 4YFN, i que va guardonar el projecte català amb una beca per estudiar a l'EAE Business School, una formació de tot l'Accelerator Digital Program i amb tallers de soft skills. “Mai ens volem perdre el Mobile, ja que és una gran oportunitat per fer contactes, és una trobada que ens ajuda a connectar amb el públic al qual volem arribar”, afegeix Toledano.
Mirant a un futur no molt llunyà, Toledano preveu tancar una ronda de finançament que permeti a Sycai validar futures funcionalitats de la startup centrades en les lesions ubicades al fetge i als runyons. “Així i tot, de moment continuem desenvolupant el vessant del pàncrees i, de fet, ja estem fent proves als Estats Units”, explica la cofundadora, qui ben aviat espera començar a realitzar les primeres vendes.
Toledano: “S’ha de trobar un punt intermedi entre els feedbacks rebuts i la idea que tens al cap”
Després de dur a terme un dels projectes més innovadors a Catalunya en l’àmbit de la salut, tal com queda recollit en el rànquing d’EuStartup.news, Catalyzing Catalonia: 15 Pioneering Healthcare Startups Revolutionizing Patient Care, Toledano apunta que “és fonamental saber escoltar i interpretar el feedback rebut, sempre dissociant amb què t’has de quedar i amb què no”. “Sempre hem volgut fer molt de cas als inversors, i hem sabut pivotar i adaptar-nos a allò que creiem convenient, però és impossible fer cas a tot”, afegeix la cofundadora, qui conclou que “s’ha de trobar un punt intermedi entre els feedbacks rebuts i la idea que tens al cap”.