Missions València 2030, el projecte per la innovació local

La ciutat proposa 5 estratègies, 12 compromisos i 80 accions d'innovació per a 2021-2023 que permeten la transformació cap a un model de governança diferent

Imatge de la presentació de les Missions VLC | Cedida Imatge de la presentació de les Missions VLC | Cedida

Ni que foren astronautes els valencians, l'Ajuntament de València ha impulsat Missions València 2030, una iniciativa a Europa amb la qual es pretén que la ciutat es convertisca en “la Capital Europea de la Innovació”. L'alcalde Joan Ribó ha manifestat que el projecte serà “protagonista” de l'Agenda Urbana i del pla de futur de la ciutat. Així mateix, el regidor Carlos Galiana ha assenyalat que “som la primera ciutat europea a fer-ho, cap altra ha posat sobre la taula una iniciativa similar per a governar en innovació”. En este sentit, ha puntualitzat que “a tota Europa s'està fent la mateixa anàlisi sobre innovació social i urbana: és absolutament necessària i més en esta època de la COVID-19”.

L'alcalde ha incidit en què “com ens marca Europa hem de eixir al carrer, hem d'explicar a la ciutadania per què és important la innovació”. Una innovació que per al primer edil “fa servir la tecnologia com un mitjà i no com una finalitat. Una innovació sostenible, inclusiva i estratègica. Apostem per una innovació reflexiva però també palpable, que ajude a millorar la vida de les persones, que faça de València una ciutat on tot siga més fàcil”. “Busquem la innovació que ajuda a crear oportunitats per als més joves i que acompanya als nostres majors en les seues necessitats; que estiga en la cultura dels nostres barris; la innovació que ens permeta ser més sostenibles”, ha prosseguit.

Apunta l'alcalde de València que es busca "la innovació que ens permeta ser més sostenibles” 

Ribó ha posat en valor “una innovació que ha de fer que València estiga a l'avantguarda, no per a situar-nos al capdavant de cap rànquing, sinó perquè els nostres veïns i veïnes puguen comprovar de primera mà la seua utilitat”. “La innovació i les missions de València seran actius protagonistes de la nostra Agenda Urbana i en el nostre pla de futur, amb la mirada posada en els Objectius de Desenvolupament Sostenible i amb l'Horitzó Europa 2021-2027”, ha afegit Ribó, qui ha remarcat que “València vol configurar-se com una ciutat innovadora i que promou la creativitat i cerca en àmbits socials i emprenedors molt variats”.

Per la seua part, el regidor Galiana ha assenyalat que "la innovació s'escriu amb majúscules, València i la seua Missions València 2030 ens col·loca a l'avantguarda de les ciutats europees que orienten la seua innovació i recerca a missions de ciutat que milloren la vida de les persones”. Galiana ha explicat que la iniciativa del consistori conjuntament a Las Naves “anticipa a la nostra ciutat les polítiques europees en matèria de recerca i innovació i ens posiciona amb un avantatge competitiu sobre altres ciutats europees per a portar recursos i fons a València”. En este sentit, el regidor ha assenyalat que “ens anticipem un any a les polítiques europees aprovades dins del pròxim Marc de Recerca i Innovació Horitzó Europa 2021-2027”.

Així mateix, Galiana ha reconegut que “la iniciativa ha despertat l'interès en altres ciutats europees” i que encara que “és a llarg termini, proposa 5 estratègies, 12 compromisos i 80 accions d'innovació per a 2021-2023 que permeten la transformació cap a un model de governança de la innovació orientat a missions i que proporciona molts avantatges i millores per a la ciutat”. “Construix sobre el talent de tots i no exclou a ningú, perquè les missions d'una ciutat s'aconsegueixen des de la diversitat i des de la suma de totes les parts, les quatre hèlixs”, ha conclòs Galiana.

Més informació
Intel·ligència col·lectiva i innovació creuada
València, Barcelona i Madrid uneixen centres d'innovació
Amb la innovació en el vocabulari
Avui et destaquem
El més llegit