El vehicle elèctric, actor principal d'una transformació global

El sector insta l'administració pública a prioritzar la instal·lació de punts de recàrrega més enllà de les grans ciutats

Imatge de la jornada de treball del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya | Cedida Imatge de la jornada de treball del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya | Cedida

A finals del mes de març, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va reiterar la voluntat del Govern per reindustrialitzar Catalunya en clau verda i que l’àmbit industrial, de cara l’any 2030, representi el 25% del PIB. La mobilitat és un dels actors principals d’aquest procés i en aquest context, el Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya i Casa Seat han impulsat una jornada de treball a Barcelona per tractar els reptes de futur del sector, especialment l’univers elèctric. 

“La mobilitat és un àmbit molt transversal, per aquesta raó, el nostre objectiu no és liderar res sinó teixir sinergies”, ha expressat Francesc Ribera, gerent del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya. Actualment, aquesta organització aglutina l’acció de 206 entitats vinculades a la tecnologia, la recerca, món institucional, organismes reguladors, indústries i empreses. 

La Generalitat reitera la necessitat d’actuar, en una situació “d’emergència climàtica”, descriu Marc Sanglas. El secretari de Mobilitat i Infraestructures planteja com “cada dia anem coneixent coses noves i la dificultat és adaptar el conjunt de la ciutadania als canvis”. En un intent de donar resposta a les demandes de l’empresariat i la ciutadania, l’administració vol prioritzar la construcció d’espais de recàrrega i altres equipaments pel vehicle elèctric, més enllà de les grans ciutats. 

4.800 punts de recàrrega per l’any 2030 

En el seu torn de paraula, Ramón Calderón, també ha fet una crida a fer “un avenç important” en els corredors interurbans. El responsable de Relacions Institucionals i E-Mobility de Seat recorda com “si volem complir els objectius de la Unió Europea, l’any 2030, un de cada dos vehicles venuts hauran de ser electrificats”. D’aquí a set anys, la companyia automobilística veu necessari arribar als 4.800 punts de recàrrega de vehicles, en un temps inferior als 10 minuts. Els ponents també han posat l’accent a “revolucionar” la concepció de la mobilitat elèctrica en el transport públic ferroviari, el portuari i l’aeroportuari. 

En clau de negoci industrial i les oportunitats que pot generar el vehicle elèctric, el Clúster insta les empreses a dibuixar un pla de negoci pels pròxims 15-20 anys. Actualment, Catalunya compta amb 73 firmes emergents del sector de la mobilitat, un increment d’un 35% respecte del 2018, i una ocupació total de 521 treballadors i treballadores. A través del pla Moves, iniciativa del govern espanyol per a la compra de vehicle elèctric i instal·lació de punts de recàrrega per a particulars i empreses, Catalunya lidera el rànquing (196 milions d’euros) per davant d’Andalusia (105 milions), Madrid (87 milions) i el País Valencià (85 milions). 

Imatge d'un vehicle elèctric
Imatge d'un vehicle elèctric | ACN - Estefania Escolà 

La recepta d’Europa i les solucions “no universals” 

“Estem en una època de grans canvis i la mobilitat és l’epicentre”, apunta Óscar Pulido. L’expert en electrificació de la Federació Europea de Transport i Medi Ambient situa el vehicle elèctric com “un mapa de problemes”. Segons el criteri de l’expert, els principals obstacles existents per desenvolupar la indústria són l’alta despesa en tecnologia, una fiscalitat antiquada i la manca d’infraestructures. 

Pulido vaticina que la solució per l’electromobilitat passar per “facilitar” l’accessibilitat a les instal·lacions, millorar l’eficiència energètica i permetre grans distàncies “sense la preocupació de trobar un punt de recàrrega”. Sense emmirallar-se en l’acció d’un país concret, el representant de la Federació adverteix que “no hi ha una solució ideal o universal”, però sí bons plantejaments com les normatives d’Alemanya per simplificar els tràmits burocràtics. Per dibuixar la mobilitat del futur i monitorar tot allò que envolta la mobilitat, el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya ha impulsat la creació d’un grup de treball. Dirigit per Alejandro Valdovinos, director d’UnItat de Negoci a Circontrol, amb la visió de promoure “una col·laboració transversal”. 

Més informació
Del ‘Segway’ al patinet elèctric: un clar exemple d’assaig i error en mobilitat sostenible
Alerta catalana pel repartiment del PERTE al vehicle elèctric: "Seria imperdonable"
L'energia eficient genera 16.000 milions d'euros i 28.000 llocs de treball a Catalunya
Avui et destaquem
El més llegit