
El farmacèutic és un dels sectors que exigeixen més cura, comprovacions i seguretat abans de llançar els seus productes al mercat. No en va, qualsevol mínim error pot causar greus problemes als pacients; en tenim una prova recent en el sèrum fisiològic de la farmacèutica peruana Medifarma, que per culpa d’un error en les proves de qualitat contenia un excés de sodi i ha causat ja la mort de set persones. Els elevats estàndards de la indústria reclamen una sèrie de característiques als actius químics dels productes que es volen comercialitzar que requereixen gran inventiva i expertesa en la matèria per fer-los viables. Unes qualitats que l’empresa catalana Nanomol Technologies SL ofereix a través d’un acompanyament especialitzat gràcies a l’ús d’una tècnica innovadora en auge: la nanomedicina.
Nanomol Technologies neix el 2010 com una empresa derivada de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) amb la voluntat de comercialitzar una tecnologia desenvolupada per un grup de científics del centre. L’objectiu era “habilitar el desenvolupament i fabricació de medicaments amb propietats d’alt valor afegit” gràcies al disseny de partícules a escala nano i de poques micres que integrin els seus principis actius farmacèutics, segons explica el CEO i cofundador de la companyia, Santi Sala.
El resultat de la recerca aplicada és la plataforma de formulació DELOS, una tecnologia patentada que es basa en l’ús de diòxid de carboni (CO₂) comprimit com a ecodisolvent en forma líquida, el qual es mescla amb el compost actiu aportat pels clients i els excipients que hagin de fer servir durant el procés químic. “La gràcia del procés és que amb una sola etapa baixem la pressió i el CO₂ passa de líquid a gas, i és en aquest canvi d’etapa on aconseguim les partícules amb una mida i unes característiques molt controlades”, explica la directora de transferència tecnològica i desenvolupament de negoci de Nanomol Technologies, Alba Córdoba.
La plataforma DELOS de Nanomol Technologies aplica la nanotecnologia per controlar al detall la mida i les característiques de les partícules de les molècules de productes químics
Aquesta maniobrabilitat que aporta el procés pot aportar tota mena de millores difícils d’aconseguir en productes farmacèutics, com ara incrementar-ne l’eficàcia terapèutica, la seguretat o la solubilitat. “Un problema molt habitual de la indústria farmacèutica és que hi ha molècules de compostos actius que són molt poc solubles i biodisponibles, i o bé es necessita molta dosi, i és un inconvenient; o bé directament es descarten”, desvela Córdoba.
Aquesta complexitat és la que converteix Nanomol en uns especialistes en casos envitricollats, als quals les farmacèutiques recorren després d’intentar-ho pel seu compte amb tècniques convencionals. “En alguns casos partim d’actius ja coneguts i al mercat, però que els clients volen millorar o aportar-los un avantatge o innovció, com per exemple trobar un medicament més còmode en la sev administració, passant de via parenteral -amb injecció- a via oral, o d’intravenosa a subcutània; reduir les dosis, els efectes secundaris, fer combinacions de dos actius que amb tecnologies actuals és més difícil…”, exemplifica la directora de transferència tecnològica.

Expertesa al servei del sector
Des del seu naixement, Nanomol Technologies ha anat acumulant experiència i expertesa en el camp de la formulació química i l’ús de nanotecnologia, una tècnica que no és nova, però que s’ha popularitzat en els darrers anys gràcies a la seva aplicació per combatre la covid, principalment a través de les vacunes desenvolupades per Pfizer o Moderna. Aquest bagatge va convèncer l’empresa d’ampliar els seus horitzons i iniciar una segona unitat de negoci que no se centra en el codesenvolupament de noves patents, sinó a “donar servei a empreses de diferents sectors per caracteritzar i analitzar les propietats de partícules que formen part de principis actius farmacèutics i de producte farmacèutic acabat”, segons defineix el director de l’anomenada unitat d’anàlisi de partícules de Nanomol, Òscar Raposo.
El funcionament d’aquesta segona unitat és similar al d'un laboratori farmacèutic d'anàlisis: aporten el seu coneixement per donar suport en tasques de desenvolupament analític i de control de qualitat, entre altres. La companyia està certificada per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) amb el sistema de qualitat GMP (Good Manufacturing Practices), el reconeixement oficial que cal tenir per dur a terme aquesta mena de treballs d'acompanyament als fabricants farmacèutics.
Nanomol Technologies ofereix serveis de consultoria i anàlisi de partícules a sectors com el farmacèutic, el cosmètic o l’alimentari
Com també succeeix amb el desplegament de la plataforma DELOS, la unitat d’anàlisi de partícules s’enfoca principalment al sector farmacèutic, però també té clients d’altres sectors, com ara “el cosmètic, els materials com l’acer i les pols metàl·liques o l’alimentari, amb mostres de cacaus o cafès en pols”, enumera Raposo. A més, l’empresa també s’enfoca en l’àmbit de l’R+D, amb serveis de consultoria i assessoria com estudis d’enginyeria inversa a escala analítica, especialment sol·licitats quan expiren les patents de certs productes farmacèutics i aquests passen a ser genèrics.
Enfocament local amb perspectiva internacional
D'ençà de la seva fundació farà ja 15 anys, Nanomol Technologies s’ha fet un nom en el món del sector farmacèutic, treballant braç a braç amb companyies com Kern Pharma, Uriach, ISDIN, Galenicum o MOEHS, entre altres. L’empresa va tancar el 2024 amb una facturació de més d’un milió d’euros i havent treballat per 96 clients, el 80% dels quals són de l’àmbit nacional. França, Turquia, Malta, Alemanya, Itàlia o l'Índia són alguns dels mercats internacionals amb què la pime ha treballat darrerament.
L’exportació a l’estranger és un dels horitzons de creixement principals que es plantegen des de Nanomol Technologies, però això no vol dir que la companyia s’oblidi dels seus orígens. Des del primer moment, l’empresa ha operat des del Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), instal·lacions on també s’ubica l’ICMAB d’on van sorgir els investigadors cofundadors. “Estem al Parc de Recerca perquè considerem que és un entorn estratègic”, confessa Santi Sala, ja que els permet “disposar dels nostres propis laboratoris” al mateix temps que tenen contacte amb els grups de recerca del Parc i una porta oberta a “poder captar talent de persones que estiguin fent els seus estudis aquí, ja que la major part del nostre personal és altament qualificat, fins i tot amb estudis de doctorat en curs o completats”.