El nanosatèl·lit català el 'Menut' s'enlairarà aquest mes de desembre des de Florida (EUA)

El satèl·lit d’observació de la Terra permetrà afrontar reptes locals i globals relacionats amb l’emergència climàtica, la crisi energètica i els recursos i desastres naturals

MENUT NANOSATEL·LIT MENUT NANOSATEL·LIT

El segon nanosatèl·lit que el Govern posarà en òrbita en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, el ‘Menut’, s’enlairarà aquest desembre des de la base espacial de Cap Canaveral, a Florida (EUA), a bord d’un coet llançador Falcon9 de la companyia nord-americana SpaceX. El ‘Menut’ ha sigut impulsat per la Generalitat i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i desenvolupat per Open Cosmos

Es tracta d'un CubeSat de menys de 10 kg de pes que tindrà com a missió l’observació de la Terra per millorar la gestió del territori i ajudar a controlar i combatre els efectes de la crisi climàtica. Un cop a l’espai, el nanosatèl·lit orbitarà al voltant de 500 km de la Terra a una velocitat aproximada de 8 km/s (28.000 km/h) i passarà per damunt de Catalunya cada 5 dies aproximadament. Dotat amb una càmera de darrera generació que permet obtenir imatges des de l'espai de diferents bandes espectrals, el ‘Menut’ serà capaç d’enregistrar imatges de 5 metres de resolució de qualsevol indret del món, tot i que prioritzarà l’obtenció d’imatges del territori català que, després de ser analitzades i tractades amb les últimes tecnologies d’intel·ligència artificial, permetran monitorar l’impacte del canvi climàtic.

Totes les dades recollides pel ‘Menut’, que estaran disponibles un cop finalitzin les proves de calibratge i posada en marxa dels seus sistemes, així com les necessàries per al control de les operacions del satèl·lit, seran transmeses a l’estació terrestre per a satèl·lits (Ground Station) de l’Observatori del Montsec (OdM), ubicada a Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà, i desenvolupada i gestionada per l’IEEC juntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech (UPC).

A més, un cop en òrbita, el ‘Menut’ formarà part de l’OpenConstellation, una infraestructura compartida de satèl·lits d’observació de la Terra aportats per agències espacials, països, institucions i empreses d’arreu que posarà les dades i la informació recollides pels diferents satèl·lits que la integraran al servei dels grans reptes globals relacionats amb l’emergència climàtica, la crisi energètica, i els recursos i desastres naturals, entre d’altres.

Aquesta infraestructura satel·litària ha estat creada i gestionada per l’empresa Open Cosmos, la mateixa companyia que ha dissenyat i fabricat el ‘Menut’ i que operarà el satèl·lit quan estigui en òrbita. L’empresa va ser l’adjudicatària del contracte per al disseny, construcció i llançament d’aquest nanosatèl·lit d’observació de la Terra licitat a principis del 2021 per l’IEEC en el marc de l’Estratègia NewSpace de la Generalitat de Catalunya.

Impuls i internacionalització de l’ecosistema espacial català

Després de la iniciada pel nanosatèl·lit ‘Enxaneta’ el març de l’any passat, la del ‘Menut’ suposa la segona missió satel·litària de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, concebuda per aprofitar i maximitzar les oportunitats d’aquest nou àmbit econòmic basat en l’ús de satèl·lits de petites dimensions que orbiten a baixa altura i en l’explotació de les seves dades.

Així, l’estratègia planteja un programa d’actuacions específiques, com ara les missions satel·litàries, amb la voluntat d’avaluar l’adopció d’aquesta tecnologia en els serveis de la Generalitat i fer de tractor per al seu desenvolupament en els diferents sectors productius i, al mateix temps, situar l’ecosistema espacial català al tauler de joc internacional vinculat a aquest nou àmbit emergent.

Actualment, Catalunya compta amb gairebé 100 empreses i entitats del sector espacial que ocupen més de 1.500 treballadors i facturen anualment més de 800 milions d’euros. En concret, l’àmbit del NewSpace suposa un 20% del sector, i es preveu que multiplicarà per quatre les xifres de facturació i ocupació en els propers 5 anys.

L'Agència Espacial Espanyola no escull Catalunya

Paradoxalment, avui s'ha fet pública la decisió de l'Agència Espacial Espanyola d'ubicar la seva seu a Sevilla. Així ho ha aprovat aquest dilluns el Consell de Ministres, que també ha determinat que l'Agència de Supervisió de la Intel·ligència Artificial, s'instal·larà a la Corunya. Entre la trentena de candidates a acollir aquestes noves institucions hi havia dues ciutats catalanes. Barcelona optava a ser la seu de la institució tecnològica sobre intel·ligència artificial i l'Hospitalet de Llobregat s'havia postulat per acollir la seu de l'agència espacial. D'aquesta manera, s'ha esvaït l'esperança de les dues ciutats catalanes de ser les escollides com a seus d'aquestes dues institucions.

Segons ha informat el govern espanyol, la candidatura de Sevilla, abonada per la Junta d'Andalusia, presenta una "excel·lent" seu valorada en 6,7 milions d'euros i cedida a l'Agència sense cap cost per l'Ajuntament. La ciutat andalusa aporta l'edifici del Centre de Recursos Empresarials Avançats (CREA) amb els equipaments necessaris i disponibilitat immediata, fet que ha sigut clau per a obtenir la seu. 

Més informació
Catalunya llançarà a l'espai el Menut, el seu segon nano satèl·lit
L'Hospitalet de Llobregat s'enfronta a 20 ciutats per ser la seu de l'Agència Espacial Espanyola
Avui et destaquem
El més llegit