Barcelona es prepara per "una nova era en tecnologia d'automatització" amb Advanced Factories

L’esdeveniment, que s’ha convertit en la fira de referència d’automatització i robòtica del sud d’Europa, fa lluir Catalunya com a referent industrial

Fabricants de vehicles i de components per automoció explicaran en el Industry 4.0 Congress el seu procés de reinvenció cap a l'electrificació | Cedida Fabricants de vehicles i de components per automoció explicaran en el Industry 4.0 Congress el seu procés de reinvenció cap a l'electrificació | Cedida

“Ens trobem davant una nova era en tecnologia d’automatització” ha explicat Albert Planas, director general d’Advanced Factories al Cercle d’Economia de Barcelona que ha acollit aquest matí la presentació de la setena edició d’Advanced Factories, la fira tecnològica referent en el sud d'Europa per a professionals del sector industrial que tindrà lloc per primera vegada al recinte de la Fira de Barcelona - Gran Via entre els dies 18 i 20 d’abril. L’Advanced Factories, per tant, es desplaça del Centre de Convencions Internacionals de Barcelona a un dels més grans i moderns recintes firals d’Europa, fet que permetrà les més de 450 firmes expositores presentar prop de 700 innovacions en matèria de sistemes d’automatització, integració de sistemes de producció, robòtica col·laborativa i industrial en un espai conformat per dos pavellons que sumen un total de 35.000 metres quadrats.

Més info: Advanced Factories guanya espai i es desplaça a la Fira de Barcelona

L’acte, a més de comptar amb Albert Planas, ha comptat també amb Salvador Giró, president d’Advanced Factories i de l’Associació Espanyola de Robòtica i Automatització, Xabier Arambarri, president d’AMT - Advanced Machine Tools i de l’empresa Delteco, i d’Óscar Iñigo, director de l’Industry 4.0 Congress.

Albert Planas: "Ens trobem davant una nova era en tecnologia d’automatització"

Advanced Machine Tools: una nova fira

A més del canvi d’ubicació, aquesta nova edició de l’Advanced Factories presenta una gran novetat: Advanced Machine Tools (AMT), la nova plataforma comercial de màquina-eina d’última generació, que donarà lloc a una nova fira dedicada a la indústria del metall que es desenvoluparà simultàniament. “Era necessària una fira com aquesta. L’última fira de màquina-eina va ser el 2009”. En aquest sentit, Planas ha apuntat que “Catalunya tradicionalment sempre ha estat una zona molt important per a aquesta indústria”.

"Catalunya tradicionalment sempre ha estat una zona molt important per a aquesta indústria"

“Amb aquesta cita volíem novament aportar una visió de novetats de plataformes comercials de tota la maquinària d’última generació que està inundant el mercat i molts àmbits internacionals i contribuir al fet que tot això arribi a totes les empreses, tallers i fabricants de tota mena a través del metall i de la màquina-eina” explicava Planas, qui també ha apuntat que “el metall uneix la tecnologia, i cada vegada més, els nostres equips industrials i les màquines-eines, contenen explícitament incorporats elements de tecnologia per millorar aquesta productivitat”.

L’Advanced Machine Tools, que d’aquí en endavant se celebrarà els anys alternatius a la Biennal Internacional de Màquina-Eina (BIEMH) a Bilbao, és a dir, els anys imparells, en aquesta primera edició preveu reunir prop de 14.000 assistents dels quals aproximadament 4.000 puguin ser assistents que procedeixin de l’Advanced Factories amb la finalitat de complementar la seva visita. A l’AMT es presentaran més de 450 novetats i comptarà amb la presència de 180 firmes expositores.

Metal Industry 4.0 Congress: el naixement del germà petit de l'Industry 4.0 Congress

En el marc d’aquest nou esdeveniment neix el germà petit de l’Industry 4.0 Congress, el Metal Industry 4.0 Congress, “una cita ineludible pel professional del sector” que consisteix a una trobada entre gestors de plantes industrials que oferirà una perspectiva tecnològica que oferirà màquines modernes, amb una major eficiència energètica, i enfocades en una nova era. S’espera que empreses líders com ara Amada, Delteco, Josep Muntal i VLB Group, entre d’altres, presentin les darreres solucions en maquinària donant a conèixer instruments, eines i accessoris innovadors que estan transformant la cadena de valor de la indústria manufacturera.

Està previst que Advanced Factories, juntament amb l’estrena d’AMT, reuneixi més de 30.000 professionals del sector industrial que pretenen trobar les últimes solucions en automatització, robòtica, intel·ligència artificial i altres tecnologies de la indústria 4.0 per millorar la productivitat de les seves fàbriques, i també en prendran part les més de 7.000 empreses inscrites en cerca del seu soci industrial i tecnològic.

Presentación del Advanced Factories 2023 | Cedida
Presentació de l'Advanced Factories 2023 | Cedida

La fira manté la seva essència amb l’Industry 4.0 Congress i els Factories of the Future Awards

Com no podia ser d’altra manera, la fira acollirà una nova edició de l’Industry 4.0 Congress, el congrés de referència del sud d’Europa que dona a conèixer les millors pràctiques, casos d’èxit, projectes o models de gestió per impulsar la digitalització dels centres productius i de la seva transformació industrial. El congrés reunirà 380 experts que abordaran el paper clau que juga l’ús de l’automatització, la robòtica, la intel·ligència artificial i les tecnologies com la realitat virtual, la visió artificial o el digital twin a l’hora de millorar l’eficiència de les plantes industrials.

A més, dins dels actes programats que tindran lloc durant la fira, el dimecres 19 d’abril, en el marc de l’Hotel Intercontinental de Barcelona està prevista una nova edició dels Factories of the Future Awards, els premis que han enorgullit al sector als quals s’han inscrit més de 170 candidatures a les seves set diferents categories de reconeixements.

Una cita que no ha deixat de créixer

La fira, celebrada per primera vegada a inicis d’abril de 2017, “ha passat per un creixement espectacular”, segons Giró. Advanced Factories no ha deixat de créixer així com ho han fet les empreses que han format part de les darreres edicions, augmentant les seves vendes i posicionant-se com a líders del sector. “Estem molt orgullosos d’haver aconseguit que Barcelona sigui la capital del sud d’Europa pel que fa a innovació i digitalització industrial” va afirmar Albert Planas en la quarta edició d’Advanced Factories, celebrada l’any 2020, dies abans de l’esclat de la pandèmia de la Covid-19. La xifra de professionals i congressistes que van prendre part d’aquesta edició va ser de 17.305, la meitat de la participació prevista per a aquest any

L’esdeveniment, tot i veure’s afectat en la seva cinquena edició en un context marcat per la Covid-19, va poder-se celebrar presencialment a mitjan juny convertint-se en el primer congrés presencial celebrat a Catalunya l’any 2021, restringit per les mesures d’higiene necessàries a l’hora d’oferir un entorn de negocis segur. L’any següent, amb la pandèmia sota control, va tenir lloc la darrera edició, que va tancar superant tots els seus rècords: 20.654 congressistes, 351 firmes expositores i 295 experts internacionals que es van reunir al Centre de Convencions Internacionals de Barcelona generant un impacte econòmic de 43 milions d’euros. És molt possible, per tant, que Advanced Factories es torni a superar a si mateix enguany, ratificant-se com la fira tecnològica referent en el sud d'Europa.

 

Més informació
Exhibició d'intel·ligència artificial a l’Advanced Factories 2022
Stellantis, Ford, Novartis o BSH explicaran els seus casos d'èxit a l'Advanced Factories 2022
Advanced Factories i la "primavera tecnològica" de Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit