
L'investigador català Daniel Esteban-Ferrer, doctor en nanobioenginyeria per la Universitat de Barcelona, ha desenvolupat un nou software que permet visualitzar provesmèdiques en 3D. L'eina, que funciona a través d'ulleres de realitat virtual, servirà per veure en alta resolució imatgescompletes d'òrgans, cèl·lules o bacteris i virus.
El projecte, que s'ha desenvolupat amb el suport de l'agència de competitivitat del Departament d'Empresa ACCIÓ, permetrà als especialistes elaborar anàlisis completes de multitud de malalties, així com identificar canvis sospitosos en l'organisme dels pacients que puguin indicar precoçment el desenvolupament de patologies com càncers o l'Alzhèimer.
Segons el creador del nou software, el programari actua com un "macro zoom que permet caminar per l'interior de les cèl·lules" mitjançant eines de realitat virtual. Esteban-Ferrer considera que, gràcies a la seva proposta, els especialistes podran "observar amb certa facilitat estructures tridimensionals de manera més senzilla".
A més de la visualització d'aquestes estructures, l'eina permet la interacció amb els entorns generats amb tecnologia de VR, gràcies al ques coneix com spatial computing o computació espacial. Això proporcionarà, segons Esteban-Ferrer, "molta més informació simultània" que no pas el que es pugui observar a una pantalla plana. El projecte es troba encara en fase de prova de concepte, un procés que, segons ACCIÓ, durarà prop de sis mesos.