Una motxilla que s'adapta al càncer de mama

El producte ajuda a reduir el risc de patir un limfedema en aquelles dones que han passat per aquesta malaltia

La motxilla permet alliberar la zona intervinguda | Woman's Back La motxilla permet alliberar la zona intervinguda | Woman's Back

"Ajudar les dones que han passat per un càncer de mama a sentir-se lliures, autònomes i a apoderar-se". Aquest és l'objectiu de Woman's Back, una startup que va néixer amb l'objectiu de crear una motxilla que ajuda a reduir el risc de patir un limfedema en aquelles dones que han passat per aquesta malaltia. L'empresa emergent neix de l'experiència personal de Maria Prandi, després que el 2015 li diagnostiquessin un càncer de mama i l'operessin per tractar-lo. Quan ja estava més recuperada, va decidir fer una travessia pels Pirineus, però els metges l'havien advertit que l’ús de qualsevol motxilla li podia produir l'aparició d'un limfedema al braç, una inflamació que pot arribar a ser crònica​ i que es produeix en el 25% de les dones que han patit la malaltia.

Així ho explica la responsable del projecte, Lali Costa, que subratlla que el que han fet des de la startup és "desenvolupar un sistema de tancament d'una motxilla normal adaptada que, amb només tres passos, permet portar pes i alliberar la zona intervinguda de qualsevol pressió". Aquestes motxilles són personalitzades i l'adaptació s'elabora de manera manual. De fet, utilitzen les motxilles Alpina, marca pròpia i catalana, i Montane, marca anglesa, amb qui han arribat a un acord per aplicar el sistema.

Abans de comercialitzar-les, però, volien que un expert validés el projecte. Per això, l'Hospital de Sant Pau va organitzar diverses marxes nòrdiques amb pacients reals. Els experts van veure que la motxilla funcionava i, precisament per aquest motiu, van decidir signar un acord de col·laboració per destinar un percentatge dels beneficis de les vendes que vinguessin de l'hospital a la investigació del càncer de mama en el seu departament.

A més, segons subratlla Costa, "hem vist que aquest sistema també pot ajudar a altres persones, com ara gent a la qual li falta un braç o aquells que porten un bypass al cor".

Més informació
Tipus de càncer de pell i prevenció
Detectar el càncer colorectal amb microones
Estudis genètics: valor predictiu i preventiu en el càncer
Avui et destaquem
El més llegit