Les traves burocràtiques, el gran enemic

La 4a edició d’Innovation Talks, que ha comptat amb la col·laboració de VIA Empresa, busca solucions per fer de Catalunya un referent en innovació

La 4a edició d’Innovation Talks a la Cambra de Comerç de Barcelona | Carolina Santos La 4a edició d’Innovation Talks a la Cambra de Comerç de Barcelona | Carolina Santos

“Tot el que sigui facilitar, no suma, sinó que multiplica”. Aquesta ha sigut la premissa de la 4a edició d’Innovation Tallks, impulsat per Alexander Phimister, que ha tingut lloc a la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona amb la coordinació de Leitat i VIA Empresa. L’objectiu del debat, que ha comptat amb la presència de 20 fundadors i directors d’innovació, ha girat al voltant de com impulsar Catalunya com a referent en l’ecosistema innovador i sobretot buscar millores. Els assistents provenen de companyies de diferents àmbits, com Agbar, la Generalitat de Catalunya, Housfy, Port de Barcelona, Gellify, Payflow, Kubbo, Encomenda, Unnax i Kompyte.

La burocràcia que tenim al nostre país ha sigut la gran reivindicació del debat. Pere Codina, CEO de Kompyte, demana “eliminar les traves burocràtiques com més aviat millor mitjançant una nova legislació. Per exemple, per tancar una ronda d’inversió als Estats Units tardes tres setmanes, aquí, en canvi, parlem de mesos”. Codina llança la pregunta als assistents: “Quantes empreses emergents s’han quedat pel camí per culpa de no rebre finançament quan més ho necessitaven?”.

A la reclamació se suma Albert Pijoan, president de la Comissió Emprenedoria i startups de la Cambra de Barcelona: “Fa falta més cohesió a tot l’ecosistema i des de la nostra entitat volem ser grans facilitadors. No podem permetre que les empreses marxin, és més, volem que vinguin de Madrid aquí”, continua.

Codina (Kompyte): “Quantes empreses emergents s’han quedat pel camí per culpa de no rebre finançament quan més ho necessitaven?”

La retenció del talent

“Haig de confessar que és molt complicat retenir el talent a Catalunya, principalment per la burocràcia que es troba el treballador internacional quan ve a Barcelona. I també amb els salaris, ja que els programadors poden cobrar 4 vegades més amb empreses londinenques o americanes teletreballant des de la capital catalana”, continua Benoit Menardo, fundador de Payflow. El francès afegeix: “quina imatge donem al món quan el talent que ve al país ha de comprar al mercat negre cites per poder accedir al Número d'Identitat d'Estranger (NIE)?”

 

Las trabas burocráticas, el gran enemigo catalán | Carolina Santos
Les traves burocràtiques, el gran enemic català | Carolina Santos

 

Per altra banda, “cadascú ens hem de centrar en el que sabem fer”. Així de clar ho plasma Mario Brassesco, Venture Partner d’Encomenda. “Hem d’entendre que a Catalunya fa 10 anys que estem en auge en el món de les empreses emergents, però als Estats Units ja en porten 50. També hem d’aprendre d’altres països com Estònia o França. Per exemple, el nostre país veí es va proposar aconseguir la fita de crear 25 unicorns -empreses valorades en 1.000 milions d’euros- el 2025. I, tres anys abans, ho ha assolit. A més, compten amb molt incentius fiscals i les corporacions inverteixen directament i indirectament a l’ecosistema”, conclou Brassesco.

Menardo  (Payflow): “Quina imatge donem al món quan el talent que ve al país ha de comprar al mercat negre cites per poder accedir al NIE?”

Tant Diego Fernández com Juanfran García, CEO i managing director de Gellify, destaquen que "la innovació és un motiu de canvi i que cal un rol de pedagogia amb la societat, sobretot explicant bé el que fem. Que ens vegin com una palanca de canvi". "La figura dels business angels (àngels inversors) és el que marca la diferència a casa nostra. Moltes empreses emergents continuen endavant gràcies a les seves aportacions", apunta Brassesca.

Un altre aspecte interessant segons Guillermo Mas, director d'innovació d'Agbar i Ramon López, responsable d'innovació oberta d'Agbar, és que "les startups ens han revolucionat i és important que siguin aliades de les corporacions. Hi ha un model nou i també moltes ajudes per fer pilots. Reclamem agilitat i rapidesa". Carles Rua, director d'innovació del Port de Barcelona, afegeix que és "rellevant la connexió de l'ecosistema i que no hi hagi dispersió.

Lluís Juncà, director general d'Innovació i Emprenedoria de la Generalitat de Catalunya, està d'acord amb les afirmacions anterior i destaca que la missió de l'administració catalana és que l'ecosistema sigui més "sa, àgil i musculat". I el més valuós, per Juncà, que "tot el que passi a Catalunya tingui una visió global".

Burocràcia, dificultats per retenir el talent, moltes traves en el dia a dia, necessitat de més incentius fiscals i el més important, segons Vicente Atienza, Innovation Project Manager de la Cambra de Comerç de Barcelona: “Que les coses passin de veritat”.

Més informació
La innovació, el fil roig del Mobile
La revolució permanent de la innovació
Gellify: impacte, resiliència i innovació
Avui et destaquem
El més llegit