Una societat pirata

Internet ens ha promès que tot és gratis, una premissa que xoca amb la legislació en matèria de ciberdelictes i pirateria i que va més enllà de 'cobrar per enllaçar'

0,05044854 euros. Aquesta és la tarifa per usuari actiu diari que haurien de pagar els agregadors de continguts com Menéame, per compensar la publicació de notícies i que ens recorda, en el Dia de la Internet Segura, que l'etern conflicte de la taxa Google o "cobrar per enllaçar" encara no està resolt. És a dir, la xarxa més global, oberta i participativa encara té un repte: la protecció dels drets d'autor i la propietat intel·lectual; dos drets que xoquen amb una 'societat pirata' acostumada a consumir més del 80% dels continguts digitals de manera il·legal.

Juristes, creadors de videojocs, productors musicals i internautes ho tenen clar: es necessita més pedagogia i sensibilitat social per lluitar contra la pirateria i protegir els drets d'autor. "Falta sensibilitat i això és una cosa particular del nostre país", ha dit el director general de la Federació Antipirateria, José Manuel Tourné, durant el debat del Laboratori de Pirateria organitzat per l'empresa Red Points i la Facultat de Dret de la UIC Barcelona.

Segons Tourné "a la resta d'Europa hi ha un clar posicionament en contra". Concretament, al conjunt de la Comunitat Europea, uns 55 milions de llocs de treball, que representen el 39% del total, tenen a veure amb la propietat intel·lectual. "Si a l'Estat espanyol no hi hagués pirateria, es podrien crear 22.000 llocs de treball nous".

Reconèixer el valor de la creació
"Avui en dia no es percep la propietat intel·lectual com una propietat tangible", ha assenyalat la professora de Dret Constitucional Montserrat Nebrera, que ha afegit també que un hi ha un tipus de ciberactivisme que considera que la pirateria informàtica "serveix per fer arribar la cultura a qui no té diners". "Internet ens ha promès que tot és gratis, i això ha estat nefast. Cal un major respecte pel creador", ha afegit David Escamilla, periodista de RNE. En termes similars s'ha expressat David López, CEO de Producciones Vikingas: "Falta educació en el valor de la creació".

Per l'advocat penalista Jorge Navarro, el problema és "la falta de cultura, tant dels juristes com de la societat en general". I és que si bé és cert que el codi penal contempla i persegueix la pirateria informàtica, tant el redactat de la llei com la seva aplicació cuida poc els drets d'autor. Així ho ha afirmat David Maeztu, advocat especialista en dret a Internet i propietat intel·lectual, quan ha dit que "les lleis sempre han estat enfocades a protegir l'usuari i en contra de la indústria. I tarden molt a protegir l'autor". "Els que s'emporten els diners són les telefonies i empreses de tecnologia –ha recalcat López-, els creadors no s'emporten res".


Segona edició del Laboratori de Pirateria organitzat per Red Points i UIC Barcelona. Cedida

Jo també sóc culpable
Durant el debat es va parlar de com ha afectat la digitalització en propagar aquest tipus de delictes de manera massiva, ja que, tal com va quedar palès en el col·loqui, pràcticament tothom és culpable d'haver consumit continguts piratejats. De nou, però la reflexió dels ponents recau en la necessitat d'educar i sensibilitzar la societat i fer-li entendre el valor de la feina dels creadors. "En la nostra societat el dret a treballar dels creadors està per sota del dret al consum lliure, sembla més important que tot sigui accessible gratuïtament que no pas que l'artista o el periodista cobri per la seva feina", ha dit Josep Coll, fundador de Red Points.

Coll celebra l'aparició de noves solucions tecnològiques per a la protecció de dades que poden ajudar tant a protegir els drets d'autor com a educar i sensibilitzar la societat. En aquest sentit ha assenyalat els continguts prèmium que ofereixen teleoperadores i empreses tecnològiques. "Així es genera la necessitat de protegir aquests continguts, perquè són la moneda de canvi per romandre amb una empresa o una altra, i s'aconsegueix que tinguin valor per al consumidor final, que sap que no els podrà pugui trobar gratuïtament".

Fins a 6 anys de presó
Un dels punts claus del debat és l'evolució de la legislació en matèria de ciberdelictes i pirateria i, concretament la darrera reforma del Codi Penal que ha de servir per fer front de manera més efectiva aquest tipus de delictes. Segons, Elvira Tejada de la Fuente, Fiscal de Sala Coordinadora en matèria de Criminalitat Informàtica aquesta reforma ha incrementat les penes per delictes contra els drets d'autor i la propietat intel·lectual, que poden arribar als sis anys de presó i multes econòmiques.

La nova legislació també amplia les conductes tipificades, entre les quals hi ha el plagi i la distribució il·lícita, i inclou un genèric "qualsevol forma d'explotació econòmica". A més, la llei s'ha fet més explícita pel que respecta a les descàrregues il·legals de continguts a Internet.

Per últim, una altra de les novetats de la nova llei és que els delictes han passat de ser considerats semipúblics a públics, per la qual cosa ja no cal que la denúncia arribi des del particular afectat sinó que tothom ho pot denunciar.
Avui et destaquem
El més llegit