Lideratge barceloní en la lluita contra el coronavirus

L'ecosistema científic de la capital catalana se situa al capdavant de projectes internacionals per diagnosticar i comprendre el Covid-19

Oriol Mitjà és el líder del principal assaig clínic català contra el coronavirus | ACN Oriol Mitjà és el líder del principal assaig clínic català contra el coronavirus | ACN

La cursa per trobar tractaments i una vacuna eficaç per lluitar contra el coronavirus va començar en el moment que es van començar a detectar els primers casos de la malaltia a Wuhan, la Xina. Cada país promou projectes de recerca per a una millor comprensió i diagnòstic del virus, a més de desenvolupar els primers assajos clínics. En aquest sentit, l'ecosistema científic barceloní és un dels que lideren les iniciatives. 

"Barcelona, amb institucions científiques de primer nivell mundial i un ecosistema tecnològic en eclosió, lidera la cooperació internacional enfront dels grans reptes globals com aquesta pandèmia". Ho ha dit el director executiu de SciTech DiploHub, una entitat público-privada que representa l'ecosistema a l'exterior, Alexis Roig. En una reunió telemàtica de coordinació de la Xarxa Internacional d'Assessorament Científic Governamental (INGSA) del Consell Internacional de la Ciència (ISC), ha defensat el paper de les universitats, grups de recerca i empreses biotecnològiques de la capital catalana en la lluita contra el Covid-19. 

Més info: L'empresa catalana que detecta el coronavirus en una hora

A la videoconferència hi han participat autoritats de més d'un centenar de països i regions, i Roig els ha assegurat que "els resultats de les investigacions portades a terme a Barcelona es posaran a disposició de la comunitat científica internacional i de governs d’arreu del món al llarg d’aquesta setmana". Roig ha explicat els projectes que han sorgit des de la ciutat. 

Un d'aquests és l'assaig clínic que acull l'hospital Trias i Pujol, que avalua la seguretat i eficàcia d'un potencial tractament per al coronavirus. És l'estudi liderat per Oriol Mitjà, que explica que l'assaig vol aconseguir que es "redueixi la transmissió entre un 15% i un 5%". Aquest estudi es realitza amb l'aportació de Gebro Pharma i la Fundació Lluita contra la SIDA. L'Hospital Clínic també participa en un assaig, de l'empresa Gilead, per desenvolupar un antiviral que faci front a la malaltia.

Fons europeus

Dels 17 projectes que finança la Comissió Europea en la lluita contra el coronavirus, quatre estan liderats per centres de recerca, universitats i empreses de Barcelona. Grifols participa en un projecte, juntament amb el Barcelona Supercomputing Center, per emprar la computació d'altes prestacions per potenciar el disseny intel·ligent de fàrmacs contra el virus. L'objectiu és conéixer com evoluciona el virus, i, per tant, quines són les millors maneres per desenvolupar les vacunes.      

Per la seva banda, l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona estudiarà la interacció entre el coronavirus i les cèl·lules humanes per tal d'identificar fàrmacs que puguin servir per tractar-lo. Finalment, l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia i la Universitat de Barcelona volen crear un nanosensor que detecti el virus de manera gairebé immediata.  

Més info: "El sistema sanitari ja està col·lapsant"

Les startups no han quedat al marge de la lluita. Qiagen, a través de la filial catalana STAT-Dx situada al Parc Científic de Barcelona, ha desenvolupat un kit diagnòstic que detecta el Covid-19 en una hora. L'empresa emergent BCN Peptides està desenvolupant un agent farmacològic contra la síndrome del destret respiratori agut (ARDS), una de les principals complicacions associades al coronavirus.   

Més informació
La sanitat, el dia després
Un 'crowdfunding' per lluitar contra el coronavirus
Avui et destaquem
El més llegit