L''e-commerce' i la logística del futur

Un altre de les tendències més noves és la promoció de naus multinivell

Imatge d'un espai logístic | iStock Imatge d'un espai logístic | iStock

El creixement del comerç electrònic en els darrers anys ha revolucionat el sector logístic. Les operacions relacionades amb l'ecommerce, amb Amazon com a referent, han guanyat pes en aquest mercat i han incrementat exponencialment la contractació del sector. El 2021, Barcelona va registrar un take up de 912.000 metres quadrats, una xifra rècord que responia, en gran part, al pes del 35% de l'ecommerce.

Aquest creixement imparable ha tingut ja les seves primeres conseqüències en el sector logístic. L'increment de la demanda de superfície ha tensat el mercat, amb una disponibilitat inferior a l'1,5% a zones prime de Barcelona i a prop del 3% a Catalunya. Aquest fet ha provocat la reconversió d'ubicacions industrials en espais logístics.

Un altre de les tendències més noves és la promoció de naus multinivell. La construcció de projectes en alçada és ja una realitat a mercats com Japó, Regne Unit, França o Alemanya i s'ha introduït a Espanya de la mà de Barcelona, pionera en aquest tipus de promocions. Un exemple de la creixent aposta per aquests projectes és el desenvolupament de dues naus per part de Goodman. L'any passat, la companyia va desenvolupar una instal·lació logística per DSV de 46.000 metres quadrats a Molins de Rei amb instal·lacions cross-dock i un magatzem logístic multinivell, el primer desenvolupat a Espanya a dos nivells, amb més de deu metres d'alçada lliure en cadascun d'ells. Aquest any, l'empresa ha finalitzat també les obres de construcció de la seva segona nau multinivell, situada a Castellbisbal i amb una superfície total construïda de 26.400 metres quadrats dividits en dues plantes.

Un altre de les tendències més noves és la promoció de naus multinivell


Aquestes noves solucions hauran de fer front a un dels principals reptes de la logística: la sostenibilitat. Els ocupants logístics són i seran cada cop més exigents i reclamaran actius certificats amb els màxims criteris de sostenibilitat. Els promotors logístics, per la seva banda, aposten per naus respectuoses amb el medi ambient, més eficients i amb carregadors pels vehicles elèctrics. En aquest context, cobra especial importància la logística inversa o gestió eficient de les devolucions. Actualment, les devolucions suposen més d'un 10% del total de les vendes d'e-commerce, una xifra que creix fins al 30% en el sector tèxtil.

El creixement del comerç electrònic en els darrers anys ha provocat grans canvis a la logística. No obstant això, la situació de mercats com Estats Units o la Xina fa pensar que la gran revolució del sector encara ha d'arribar.

Més informació
Panattoni inicia la segona fase del parc logístic a la Bisbal del Penedès
El futur centre logístic de Freshly Cosmetics a Gandesa donarà feina a 150 persones
El Port i Adif enceten el node logístic ferroviari de Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit