Disseny i energia solar: cap a la transformació sostenible dels habitatges

Creix l'interès per noves estructures de disseny modern que permeten instal·lar plaques fotovoltaiques a les zones exteriors d’un habitatge

Imatge d'un panell solar | iStock Imatge d'un panell solar | iStock

L’impuls massiu de l’energia solar és ja una realitat. I així ho confirmen les dades. Si el 2022 es van triplicar el número d’instal·lacions fotovoltaiques a Catalunya, arribant a superar les 60.000, aquest any sembla que tot apunta que aquesta xifra continuarà creixent. I és que en els últims anys, l’energia solar s'ha posicionat com una opció de gran interès pels habitatges -unifamiliars, urbanitzacions i comunitats de veïns-, així com les empreses, amb beneficis tant mediambientals com econòmics. De fet, segons apunten les estimacions de Red Eléctrica, aquest 2023 és un any clau per a la transició ecològica a tot el país, en el que es preveu que les energies renovables puguin representar el 50% de la generació elèctrica anual.

Tot i que són particulars i empreses els que estan apostant per aquest canvi, encara és l’àmbit domèstic qui porta la davantera. Les hores de sol, les altes temperatures, una major conscienciació pel canvi climàtic, i per descomptat, una reducció de la factura de la llum, són els principals motius que porten els nous consumidors a apostar per l’energia fotovoltaica. Un consumidor que, ara per ara, podem definir com de mitjana edat, amb família o jubilats, tot i que comença a destacar també un perfil de propietari estranger resident.

L’energia solar s'ha posicionat com una opció de gran interès pels habitatges i les empreses

La manera en què aquestes plaques fotovoltaiques s’integren a l’estètica i arquitectura de cada habitatge - sigui un edifici, casa o urbanització - depèn de cada cas, però si hi ha una tendència que creix és que cada vegada més els propietaris demanen alternatives als sistemes d’instal·lació convencionals. En aquest sentit, les empreses especialitzades en solucions fotovoltaiques han destinat una part de la seva inversió a la innovació per tal de poder oferir noves solucions que combinen disseny i funcionalitat.

Les pèrgoles solars són un clar exemple. Estructures que neixen amb l’objectiu de col·locar les plaques fotovoltaiques a les zones exteriors com terrasses, jardins i aparcaments.

Amb l’arribada del bon temps són moltes les persones que volen aprofitar l’espai exterior i si tenim en compte que l’adopció d’energia solar és cada vegada més alta, podem confirmar que els habitatges s’estan transformant. I això és possible amb noves solucions innovadores d’instal·lacions fotovoltaiques que afavoreixen que, de mica en mica, cada domicili s’acabi convertint en un gran captador solar. Sense oblidar que aquest fet, no només té un impacte a escala individual, sinó que també influeix en el context urbà. Reduir la dependència de fonts d'energia tradicionals mitjançant l'energia solar ajuda a disminuir les emissions de gasos contaminants i contribueix a la lluita contra el canvi climàtic. Els habitatges amb energia solar fomenten la descentralització de la producció d'energia, convertint-se en petits generadors que alleugen la càrrega de la xarxa elèctrica.

Si bé és cert, que, tot i ser partidari del consum d’energia solar, no sempre es pot optar per un determinat tipus d’instal·lació. És important tenir en compte certs requisits específics, així com la realització d’un estudi previ per avaluar la capacitat estructural de la coberta per suportar les plaques solars i assegurar-ne la seguretat i l'estabilitat. És en els casos on no és viable el seu muntatge, o no és del tot convincent pel propietari, en els que es pot parlar d’alternatives innovadores i nous complements com les pèrgoles solars: una opció innovadora i versàtil per aprofitar l'energia solar en espais exteriors, combinant funcionalitat, estètica i eficiència energètica.

Els habitatges amb energia solar fomenten la descentralització de la producció d'energia, convertint-se en petits generadors que alleugen la càrrega de la xarxa elèctrica

Les pèrgoles solars són estructures de disseny que capturen energia solar a l'exterior, com ara terrasses, jardins i aparcaments, a diferència de les plaques solars tradicionals que se situen a les cobertes dels edificis. A més de generar electricitat utilitzable, les pèrgoles solars proporcionen ombra i protecció a l'espai exterior. Aquesta opció ofereix més flexibilitat en termes d'ubicació i orientació, i fins i tot poden ser mòbils. Com a resultat és notori que els espais s'estan transformant per integrar aquests nous complements solars, ja que el consum d'energia solar és una opció que convenç i que està guanyant popularitat.

Més informació
160 particulars i entitats presenten recurs contra la central fotovoltaica més gran de Catalunya
El centre logístic de B. Braun acull la planta fotovoltaica més gran del grup
CLD incorpora una planta fotovoltaica a Zona Franca
Avui et destaquem
El més llegit