Necessitem veritables líders

"L'absència de lideratges genera incertesa, el que porta a la por"

El racó del Lector de VIA Empresa El racó del Lector de VIA Empresa

Ens han robat el formatge i ningú el tornarà al nostre cau. Hem de prendre plena consciència d'això: el paradigma ha canviat. En quina mesura? Ningú està encara en condicions de dogmatitzar, però si que entreveiem que hi haurà major impacte en uns sectors que altres. Per afrontar aquest canvi és necessari forjar i desplegar sòlids lideratges en tots els àmbits. L'absència de lideratges genera incertesa, el que porta a la por. I fruit de la por sorgeixen reaccions barrejades d'autoprotecció i irracionalitat. Hem de fer tot el possible per evitar-les. Moisés, en la seva fugida d'Egipte, de la fam i de l'esclavitud, va liderar l'èxode conduint als jueus al desert. A l'arribar al Nil els va aventurar a creuar el riu a peu eixut. I el poble va seguir i va creuar el Nil a peu eixut. Deixant de banda les recreacions miraculoses cinematogràfiques de Cecil B. DeMille, cert és que hi havia un poderós exèrcit que els aguaitava per darrere i animava a fer el pas. Els líders són sempre necessaris i ara més que mai. Les famílies, les empreses, la societat, i les institucions reclamen lideratges carismàtics, abillats tant d'una brúixola com d'un full de ruta sabent que, si bé s'han d'adaptar a les circumstàncies canviants, mai caminaran per camins precisos.

A les famílies, els nens i adolescents necessiten més que mai rebre la seguretat dels seus pares i la confiança que el futur, més aviat o més llunyà, segur que serà millor, malgrat les restriccions i ajustos amb què el Covid-19 estreny les ja sofertes economies familiars. Prèviament a cada un dels progenitors haurà de liderar sobre si mateix. Ens ho recorda Ortega i Gasset: "Si vol dirigir als altres, haurà d'imperar sobre vostè mateix".

"Les famílies, les empreses, la societat, i les institucions reclamen lideratges carismàtics, abillats tant d'una brúixola com d'un full de ruta"

És a les nostres empreses on es fa més necessari el desplegament de talent: consells d'administració, empresaris i directius. Ha arribat el moment d'enfrontar-se a reptes sense precedents com l'apagada sobtada tant de l'oferta com de la demanda, la pluja d'impagats i les consegüents tensions de tresoreria, i els canvis en la demanda agregada en el futur pròxim. Si el consell d'administració ha estat encertat amb l'elecció del CEO, ara més que mai serà necessari l'alineament estratègic de les possibles mesures correctives i d'ajust, per dràstiques que aquestes puguin ser. El consell, liderat pel seu president, podrà així donar tot el seu suport al conjunt del comitè de direcció. Si s'han pres les degudes mesures d'apilament financer hi haurà més claredat per adaptar-se i aprofitar les successives oportunitats estratègiques que sens dubte es presentessin. Escoltem contínuament aquests dies en els mitjans de comunicació com àvids emprenedors han generat nous productes o iniciatives de tal o qual tecnologia que permet afrontar amb seguretat sanitària la nova realitat. Independentment de l'efecte mediàtic que puguin tenir aquestes noves iniciatives que, dit de passada, no han tingut recorregut suficient per demostrar la seva eficiència i rendiment, la nova realitat està encara per arribar. Podem imaginar com serà, però desconeixem amb precisió la seva gradualitat. Un augment de lideratge creatiu i d’innovació pel que fa a les nostres competències permetran afrontar aquesta nova etapa amb garanties. Però repeteixo, perquè tot aquest plantejament no quedi embarrancat a la pusil·lanimitat són necessaris lideratges positius i resolutius a tots els nivells de les empreses.

Davant la nova realitat no falten malastrucs catastrofistes, institucionals i showmans econòmics, alguns d'ells, per cert, amb molta premsa. Inevitablement em fan recordar a la cita del poeta espanyol Jorge Manrique, "qualsevol temps passat va ser millor". Durant els últims deu anys, porto fent un seguiment de les previsions econòmiques anuals realitzades per aquests organismes a principi d'any i la xifra finalment assolida de creixement de l'economia espanyola. Puc afirmar amb rotunditat que mai han encertat. Em resulta escandalós apreciar com la variació en punts respecte de les seves previsions inicials en alguns anys supera un punt percentual. Amb aquesta crisi no serà diferent. De fet, les previsions actuals per al nou escenari realitzades pels diferents organismes ja varien substancialment tant dins d'una institució com entre diferents institucions, fruit de que, en realitat, ningú pot preveure en quina mesura quedarà afectada l'economia mundial, i la nostra en particular. A tall d'exemple, el Banc d'Espanya, en el seu informe Escenaris macroeconòmics de referència per a l'economia espanyola després del COVID-19 estima que la caiguda de l'PIB serà d'entre el 6,6% i el 13,6%, depenent de la rapidesa de la reobertura econòmica, en mans de Govern.

La crisi econòmica post Covid-19 no serà, com les precedents, fruit de problemes estructurals o males pràctiques estratègiques o de govern corporatiu. El teixit empresarial i les infraestructures productives hi són, però hauran de reinventar-se per adaptar-se i aprofitar el nou entorn macroeconòmic. I no només caldrà adaptar-se, sinó que caldrà liderar el nou paradigma empresarial. M'agrada ser positiu i tinc el ple convenciment que comptem amb el suficient lideratge directiu i corporatiu per impulsar la nova realitat, liderar en innovació i en noves capacitats, i restablir o desenvolupar noves fonts de competitivitat. Sempre amb entusiasme. Frank Maguire, antic director de Kentucky Fried Chicken, afirmava que "l'entusiasme és contagiós".

La tercera pota de l'escenari, i urgent de tenir-la, és el lideratge positiu institucional i polític. Dins d'aquest, per a nosaltres europeus, el lideratge d'Europa. Tristament, continua sent vàlida la famosa cita, mal atribuïda a Henry Kissinger, secretari d'Estat americà en la dècada dels 70: «A qui he de trucar si vull parlar amb Europa?» El fràgil acord d'ajudes billonaries i que no tenen encara cap aplicació concreta és un primer reflex de la manca de el tan anhelat lideratge comunitari. Europa té una gran riquesa comuna i també unes grans divergències difícils de conjugar amb el consens de tantes nacions diferents. Macron ha estat valent aquests dies preguntant per a què ens serveix tant embull, si la Comunitat Europea funciona per al mercat comú però no som capaços d'ajudar-nos en la necessitat. No està malament que procedeixi del president de país dels valors de la Revolució: liberté, égalité, i el més oblidat, fraternité. Qualsevol lideratge que condueixi a l'Europa comunitària i aglutini les forces del continent, si oblida la fraternitat, no té cap futur. El full de ruta europeu ha de liderar l'impuls social i econòmic de tots els estats membres, on al seu torn es requereix de lideratges forts i positius.

"El desplegament de lideratge polític al nostre país per liderar l'impuls econòmic deixa molt a desitjar"

El desplegament de lideratge polític al nostre país per liderar l'impuls econòmic deixa molt a desitjar. L'escenari polític espanyol no hi ha manera que tingui treva. El bloc de la dreta atent a la forma, però aliè al fons, passa factura a l'esquerra el fatídic final de el govern de Rajoy. La presidència de la Generalitat fa anys que és un miratge del prestigi que durant anys va tenir la institució. El propòsit prioritari de l'oposició, no només de l'actual legislatura, no és precisament exercir l'oposició constructiva, assumint la responsabilitat encomanada per l'electorat. En el seu lloc, i de forma persistent quan no en ocasions corrosiva, el propòsit de qui li toca exercir d'oposició és enderrocar el govern de torn i ocupar el seu lloc. A la nostra classe política preval el lideratge ideològic i exercici del poder en lloc del necessari lideratge social: la fraternité!. Sense ella és impossible exercir el lideratge polític positiu a qualsevol nivell institucional. La unitat és necessària, més que mai, per assolir els necessaris acords per impulsar les polítiques d'inversions, subvencions, i finançament dels sectors productius i socials. Ha arribat l'hora d'exercir lideratges positius a tots els nivells. Necessitem veritables líders.

El Racó del Lector és una secció per compartir experiències, donar el teu feedback o fer algun suggeriment de tot allò que t'agradaria llegir o escriure. Escriu-nos a lectors@viaempresa.cat.

Més informació
'Be the business my friend'
Canvi de rumb
Avui et destaquem
El més llegit