L’avanç imparable de l’economia de les dades

Actualment, s'està produint un augment exponencial de les dades disponibles que, amb l'ús de tècniques com el Big Data, fa possible la generació de nou coneixement i valor, i obre tant oportunitats empresarials com un gran potencial en clau social.

Des del punt de vista empresarial, cada vegada veiem més com les companyies que incorporen el Big Data i l'analítica avançada milloren l'eficàcia de les seves decisions, gràcies a la capacitat d'entendre què volen els seus clients i com optimitzar els seus processos, amb uns resultats directament vinculats a la productivitat. També són cada cop més les Administracions que utilitzen el Big Data per atendre millor les necessitats ciutadanes en qüestions com la mobilitat, el turisme o els serveis d’informació, entre altres.

De fet, segons les dades de The European Data Market Monitoring Tool, Catalunya destaca en el nombre d’actors involucrats en l’economia de les dades, amb el 12% dels agents detectats. En aquest apartat, la vocació d’Eurecat com a centre tecnològic és donar suport al creixement de l’economia de les dades amb eines i tecnologies per ser més competitius.

"El Big Data Congress dóna idea de fins a quin punt la nova economia de les dades pot arribar a transformar, per bé, el món en el que vivim"

En aquest escenari, Barcelona està especialment ben posicionada i acull un ecosistema Big Data molt actiu, que evidencia que hi ha recorregut perquè aquesta tecnologia tingui encara un major pes específic. En els darrers anys, la ciutat ha actuat com a un pol referent i tractor en aquest àmbit, amb centres de referència a escala mundial de companyies com Nestlé, Zurich o Amazon.

Donat aquest entorn tan efervescent i per ajudar a impulsar-lo, des del 2015, el Centre d’Excel·lència en Big Data de Barcelona i Eurecat estem proposant el Big Data Congress com a punt de trobada per compartir les darreres tendències i els reptes que obre l’anàlisi de grans volums de dades i que reunirà aquest dimecres i dijous més de 1.500 assistents.

El programa de la present edició s’estructura en dos grans eixos temàtics diferenciats: en la primera jornada es parlarà d’Strategy & Deployment i la segona se centrarà en Big Data Maturity & Technology. En conjunt, aquests dos dies el congrés prestarà atenció a les tendències, a les tecnologies emergents i a les novetats en productes Big Data i exposarà casos d'ús real en temàtiques vinculades a qüestions com el mesurament del retorn de la inversió, les aplicacions d'èxit, la privacitat i l'ètica.

El Big Data Congress també incidirà en la gestió del canvi en les organitzacions. Aquest és un aspecte important perquè a les empreses tradicionals no és senzill impulsar una cultura de les dades de manera transversal, si bé s'estan dedicant grans esforços i s'està consolidant el paper dels estrategues de les dades.

El congrés exposarà, a més, iniciatives concretes de com el Big Data pot contribuir a la millora de la societat, per bé que la informació resultant de l’anàlisi de dades digitals i obertes proporciona una nova forma d’entendre i abordar un ampli ventall de problemes socials, ambientals i urbans, una perspectiva que dóna idea de fins a quin punt la nova economia de les dades pot arribar a transformar, per bé, el món en el que vivim.

Més informació
Big Data per vendre, comprar i llogar un habitatge
Telefónica i L'Hospitalet impulsen dos cursos gratuïts de Big Data
El Big Data català triomfa a Europa
Avui et destaquem
El més llegit