Cap dubte: necessitem les institucions

Gràcies a la tasca periodística de la perseverant Núria Orriols aquests darrers dies la ciutadania ha conegut una situació de privilegis i abusos perpetrats contra el pressupost públic durant massa anys a diferents institucions, i no conec ningú que no estigui indignat, ofès, emprenyat i decebut. Un munt de gent implicada any rere any, diferents fornades de funcionaris i treballadors públics i diferents fornades de càrrecs electes de diferents legislatures de gairebé totes les formacions polítiques. Uns per ignorància o desídia, altres per ineficiència o incapacitat, i segur que en alguns casos també per abús i avarícia. Per si tot això fos poc, encara cal afegir-hi els qui han intentat ocultar-ho, segrestar la informació i dilatar en el temps l’inevitable rendiment de comptes. I tot això ha passat en el si de l’organisme on es discuteixen i decideixen les normes de la nostra societat. Un desastre.

Però el greu no són els molts diners que tot plegat ens ha costat i ens costarà, el que és dramàtic i ens pot suposar un preu exagerat és la desconfiança que es genera al voltant de les nostres institucions. Encara que avui dia ho puguem arribar a dubtar, necessitem aquestes institucions i són absolutament indispensables per viure en societat. Hem de ser absolutament exigents amb les nostres institucions i els seus membres, però el que no ens podem permetre és caure en la temptació d’acabar amb elles o fer-les desaparèixer. Si abandonem les nostres institucions acabarem abandonant les nostres llibertats. Acabar amb el Parlament és convidar el feixisme. Per això és tan greu el que ha passat, i per això hem de ser implacables en exigir responsabilitats.

La majoria de les institucions han quedat sota control dels partits polítics i resulta evident que això ja no és cap garantia d’un bon funcionament. Per tal que tornin a ser confiables, i eficients, cal activar sistemes complementaris de vigilància i control

Viure en societat implica que cadascú de nosaltres delega en el grup aspectes bàsics de la vida. Hem delegat en el grup la capacitat d’impartir justícia, administrar la cura i la salut dels nostres, educar els nostres fills, protegir-nos de les amenaces i un llarg etcètera que ha donat com a resultat models comunitaris d’educació, sanitat, justícia... no només normes, sinó també serveis públics i sistemes de govern. Aquest és l’origen del que anomenem institucions, que no són altra cosa que els instruments amb que ens hem dotat per organitzar la nostra convivència: un parlament, una escola, un jutjat o un hospital, però també una cambra de comerç, un sindicat o una policia.

La majoria de les institucions han quedat sota control dels partits polítics i resulta evident que això ja no és cap garantia d’un bon funcionament. Per tal que tornin a ser confiables, i eficients, cal activar sistemes complementaris de vigilància i control. Benvinguda la premsa, però segurament tampoc serà suficient. Cal societat civil desvinculada del sistema de partits. Enlloc de caure en la temptació de retirar el suport popular a les nostres institucions, el que hem de fer és augmentar la vigilància popular sobre les nostres institucions. Vigilem, auditem i augmentem la nostra exigència tant com calgui, però no ens podem permetre abandonar-les. Sense institucions la nostra societat és encara més vulnerable als populismes. Anem amb compte.

Més informació
10 coses que no entenc
Per què ara les causes són globals
Avui et destaquem
El més llegit