Empreses i autònoms no poden ser responsables civils i penals

Tot i haver-se prolongat l'Estat d'alarma, de moment fins al 26 d'abril, des d'aquest dimarts milers de treballadors s'han incorporat de nou a la feina a Catalunya, en tota mena d'empreses no essencials, seguint els criteris establerts. El Govern espanyol ha decretat el desconfinament laboral. Opinar sobre si és una mesura encertada o no correspon als experts científics, que són els que disposen de les dades adequades i que s'entén transmeten als nostres governants perquè actuïn en conseqüència prioritzant el benestar i la salut dels ciutadans. Una mort no es recupera mai, la vida és un bé essencial per a cada ésser humà. L'economia sempre s'acaba recuperant i més ara, que la situació afecta a tot el món i que és global, segur que ho farà.

El passat dijous 9 d'Abril, el BOE va publicar un Decret on responsabilitza a les empreses i autònoms si un treballador resulta infectat a la feina, fins i tot amb responsabilitats penals. Si bé és cert que, segons la llei 31/95 de prevenció de riscos laborals, l'empresari és responsable de garantir la seguretat i salut dels seus treballadors, també ho és que al Reial Decret 664/1997 sobre la protecció dels treballadors contra els riscos relacionats amb l'exposició a agents biològics durant el treball i la Guia tècnica per a l'avaluació i prevenció dels riscos relacionats amb l'exposició a agents biològics, no es consideren riscos laborals les grips, malalties comunes, pandèmies..., sinó que són temes de salut pública.

No és acceptable que es vulgui posar sobre les espatlles dels empresaris i autònoms la responsabilitat que els seus treballadors no s'infectin, quan ni l'OMS, ni cap estat, ni país, ni el mateix Govern espanyol ha pogut aturar el contagi entre els seus ciutadans. Hi ha algunes raons, a més, que fan impossible el compliment d'aquesta responsabilitat, per part de les empreses i autònoms:

"No és acceptable que es vulgui posar sobre les espatlles dels empresaris i autònoms la responsabilitat que els seus treballadors no s'infectin"

• No es disposen de tests per fer les proves prèvies, per conèixer l'estat dels treballadors en el moment de la incorporació al treball. I s'haurien de fer cada dia en començar i acabar la jornada laboral.

• No hi ha disponibilitat d'EPIs adequats, el mercat no disposa de mascaretes, ni guants, ni ulleres, ni desinfectants, etc... que siguin accessibles per poder-los adquirir per les petites empreses i autònoms. De fet, la Generalitat que vol repartir una mascareta per cada català no ho podia fer el dia 14 i ja ho ha traslladat al 20 d'abril, i sembla que són mascaretes quirúrgiques, no FFP2.

• No tenen la capacitat per poder controlar el compliment, en tot moment, dels protocols establerts, per part dels treballadors. Com es pot controlar, que en tota la jornada laboral, per exemple, en tot moment es compleix la distància de seguretat establerta sigui d'1,5 o de 2 metres? Com s'ho faran, per exemple, en el sector de la construcció?

• No es disposa de cap mena de control sobre els treballadors del que s'anomena "teletreball".

• No es disposa de cap control sobre les activitats i mesures de protecció dels treballadors fora del seu horari laboral.

El coronavirus no neix ni té cap mena de relació amb el procés productiu d'una empresa. Conduir una excavadora, manipular una màquina, una impremta, un procés industrial, etc. en si mateix no té cap relació directa amb la infecció pel coronavirus. La COVID-19 no té res a veure amb la salut laboral, però sí amb la salut pública. 

Més informació
La FOEG agraeix la solidaritat gironina
Avui et destaquem
El més llegit