La intel·ligència artificial (IA) ha irromput en les nostres vides i en les nostres empreses de manera irreversible. També en la professió de l’auditoria, on trobem que el 61,5% dels auditors i auditores ja en fan ús de manera habitual, segons recull l’informe El reto de la Inteligencia Artificial impulsat per l’Instituto de Contabilidad y Auditoría de Cuentas (ICAC). És per això que hem volgut que el 35è Fòrum de l’Auditoria se celebrés sota el lema “Innovació i talent en un món canviant” perquè no podem parlar del futur de l’auditoria sense les innovacions que ja estem incorporant i perquè no hi ha innovació possible sense talent, i un dels grans reptes del sector és atraure i fidelitzar el talent que tant necessitem per explotar el potencial de les noves tecnologies.
I lluny de sentir aquesta nova por que s’ha batejat com a FOBO (Fear of Becoming Obsolete), és a dir, por a quedar obsolets, des del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya mirem al futur amb confiança, tenint molt clar que la tecnologia mai podrà substituir al pensament crític humà, més necessari que mai. Ara, és el moment d’invertir en formació i en adaptar-se al canvi per formar-ne part i no quedar enrere.
Els experts en auditoria ja ho portem en el nostre ADN professional, l’adaptació constant als canvis: legislatius, tecnològics i socials, que també tenen la seva repercussió en la manera d’exercir la professió. Així ho hem abordat en aquestes dues jornades de Fòrum de l’Auditoria, celebrat a Sitges el 3 i 4 de juliol. Hem fet repàs de reptes com la IA i el talent i també hem volgut deixar clar que no podem fer passes enrere en matèria de sostenibilitat, malgrat les incerteses generades per la no aprovació encara del Projecte de Llei que ha de transposar la Directiva CSRD i el paquet Òmnibus que vol simplificar la legislació, però que pot comportar que un gruix important de les empreses no estiguin obligades a reportar les seves pràctiques de sostenibilitat.
En una de les taules rodones del Fòrum, en la qual hem pogut sentir les veus de les big four, totes les firmes sense excepció han compartit l’opinió de què, malgrat els canvis que s’hauran de fer front, la sensibilitat en matèria de sostenibilitat és imparable i som els auditors i auditores els garants per evitar pràctiques com el greenwashing o el socialwashing.
"Som els auditors i auditores els garants per evitar pràctiques com el greenwashing o el socialwashing"
Tot i que no som un país amb una cultura de la voluntarietat, estem segurs que moltes de les empreses que ara ja presenten l’EINF (Estat d'Informació No Financera), continuaran presentant de manera voluntària els seus informes d’informació no financera i és responsabilitat del sector de l’auditoria saber transmetre a les empreses i a les entitats el valor d’aquests informes com la millor carta de presentació davant d’una societat que no demana només resultats econòmics, sinó també una actuació que tingui en compte l’impacte mediambiental i social.
Deia abans que enguany hem celebrat 35 anys de Fòrum de l’Auditoria i, com a president del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya, és un orgull poder afirmar que som una cita consolidada en el sector, com ho demostra el fet d’haver comptat amb més de 1.050 inscrits enguany. Esperem continuar sent protagonistes dels canvis que estan per venir, apostant sempre pel talent com a garantia d’èxit per encarar el futur.