Amb la commemoració del Dia de l’Empresa 2025, que fa tot just una setmana aplegava més de 300 persones en un acte central a Sant Pere de Torelló després que l’equip directiu del Departament d’Empresa i Treball visités una setantena d’empreses arreu del territori, culminem 320 dies d’un primer any de legislatura que ens han permès conèixer l’entramat empresarial de Catalunya. Coincidint amb aquesta data i amb aquesta jornada de reconeixement, el balanç és d’agraïment a les empreses del nostre país i a totes aquelles persones que hi ha al darrere: empresaris i empresàries, treballadors i treballadores.
Les empreses fan viable el nostre dia a dia i, més enllà d’això, fan contribucions potents a la nostra economia. Com a conseller d’Empresa i Treball, puc expressar, sense fissures, la meva confiança total vers el múscul empresarial que Catalunya demostra. Aquest múscul ens permet afrontar un nou curs per emprendre i culminar projectes i accions transformadores per configurar i consolidar l’ecosistema català del futur. Un futur de mirada llarga que permeti a curt termini implementar la política empresarial dels pròxims anys.
Un exemple és la nostra aposta estratègica pel sector dels semiconductors. L’impuls a aquest sector és clau per a la nostra autonomia industrial i per a una sobirania tecnològica que, especialment en aquests últims temps, el context geopolític ha demostrat imprescindible.
Catalunya està preparada i podem ser un actor de primer nivell en el context europeu dels semiconductors. Actualment, som la tercera regió europea en captació de projecte d’inversió estrangera en el sector. Tenim un ecosistema capdavanter integrat per 260 agents, dels quals més de 200 són empreses, que generen un volum de negoci de 300 milions d’euros. També és un pol de talent local i internacional ben reconegut amb 4.700 professionals altament qualificats en empreses, entitats, centres tecnològics i de recerca de primer ordre.
"Desenvolupar la indústria de semiconductors i xips és una necessitat catalana, espanyola i també ho és europea"
Hem prioritzat i ordenat el sector a l'actual Pla de Govern i al pròxim Pacte Nacional per a la Indústria, que comptem tenir vigent a principis de 2026. Però no sols això, també tenim un pla específic: l'Estratègia Catalana d'Impuls als Semiconductors que liderem des del Departament d’Empresa i Treball.
Desenvolupar la indústria de semiconductors i xips és una necessitat catalana, espanyola i també ho és europea, amb l’ambició de complir l’objectiu de produir al continent el 20% dels xips mundials. Precisament, Catalunya serà la veu de les regions d’Europa per millorar l’actual normativa de la Comissió. El pròxim novembre agafarem el relleu de la presidència de l'Aliança de Regions Europees de Semiconductors (ESRA), de la qual som membres fundadors. Aquesta aliança és un actor clau per avançar en el nostre objectiu: una Catalunya potent dins d’una Europa tecnològicament competitiva.
Amb mirada europea, hem de garantir-nos les oportunitats que aquesta indústria ens pot oferir, que són moltes. Especialment, en un moment geopolític complex com l’actual. Un context que ens obliga a moure’ns amb rapidesa, però també amb intel·ligència estratègica.
Si ens movem ràpid, si som proactius, donarem un nou horitzó empresarial a Catalunya. Un nou horitzó empresarial robust, autònom i competitiu.