Aquest matí, el president del BBVA, Carlos Torres, ha estat entrevistat en directe a Rac 1. He escoltat amb molta atenció el seu relat, i m’ha sorprès la seva capacitat de tergiversar fets objectius i contrastats mentre feia la seva exposició en favor de la bonança de l’OPA que el banc que presideix ha llençat contra el Banc Sabadell.
Comprenc i respecto que defensi la seva gestió -només faltaria- però qüestiono que en una entrevista de ràdio a mig matí es transmeti un missatge parcial i, al meu entendre, tendenciós. Afirma que a principis d’abril de l’any passat inicia converses amb Banc Sabadell i els concreta la proposta d’adquisició del banc. Que aquestes converses es filtren a la premsa i que això l’obliga a presentar l’OPA. Omet dir que el Consell d’Administració de Banc Sabadell rebutja la seva oferta i que l’OPA que presenta és hostil. Aquest fet és substancial, com explicaré a continuació.
Afirma també que de les moltíssimes actuacions de la CNMC només en una vintena d’ocasions la CNMC ha elevat a segona fase la seva tramitació. Però no diu que una OPA hostil no tenia precedents en el sistema financer espanyol i que més de setanta entitats havien demanat personar-se a l’expedient i que els governs de Catalunya, País Valencià i Astúries expressaven la seva oposició a l’OPA. Fets aquests molt rellevants i que justifiquen que l’expedient fos elevat a segona fase.
Torres es desfà en justificar la bonança de l’OPA per raons d’interès general, que és una molt bona operació per als clients del Banc Sabadell perquè disposaran de més oficines i més crèdit, quan tothom sap amb certesa que perquè l’OPA sigui rendible cal tancar moltes oficines i acomiadar al voltant de 10.000 persones. Tothom sap, també, que la desaparició d’un banc encarirà el crèdit.
Justifica l’OPA a partir de la posició del Banc Central Europeu i els informes Letta i Draghi. Quina manera de tergiversar les coses! Tant el Banc Central Europeu com els informes Letta i Draghi es refereixen a operacions transfrontereres de bancs europeus per tal de posicionar la banca europea en millors condicions per competir en un món global. Res a veure amb l’OPA del BBVA!
"Avui dia, la prima que ofereix el BBVA a l’accionista del Banc Sabadell és negativa"
Afirma també Carlos Torres la millor rendibilitat dels grans bancs. Desconeix que el banc més rendible d’Espanya és la Banca March? Exemple de banc petit en mida però molt eficient en la seva gestió.
Segons Carlos Torres, l’operació és molt rendible per als accionistes del Banc Sabadell que guanyarien un 30% de valor. En fi, no cal fer cap comentari: avui dia, la prima que ofereix el BBVA a l’accionista del Banc Sabadell és negativa.
La realitat pura i dura és que el BBVA vol reduir la seva exposició a Mèxic i Turquia comprant el Banc Sabadell a baix preu. Tota la resta són excuses de mal pagador.
Esperem que el govern d’Espanya actuï en defensa de l’interès general, de la cohesió territorial i eviti l’excessiva concentració bancària que es derivaria de prosperar l’OPA.