President de l'Associació d’Accionistes Minoritaris de Banc Sabadell

És realment independent la CNMC?

01 de Maig de 2025
Act. 01 de Maig de 2025
Jordi Casas

Ahir vàrem conèixer la resolució de la CNMC en relació amb l'OPA hostil de BBVA al Banc Sabadell. La seqüència d’ahir a la tarda és un tret al peu a la reputació de la CNMC. Comencem pel principi: a primera hora de la tarda, un diari del País Basc publica la notícia. Al cap d’una estona la CNMC, a través d’una nota oficial, ho desmenteix, i gairebé sis hores després la CNMC ho fa públic tal com havia anunciat el diari basc. Cal destacar que la primera filtració es produeix quan el mercat borsari encara estava obert. Aquest fet és molt greu i obliga la CNMC a obrir expedient Intern i donar explicacions públiques de com i qui va fer la filtració.

 

Però això no és tot. Les condicions que la CNMC imposa al BBVA per aprovar l'OPA hostil les ha pactat amb el mateix BBVA, mentre la CNMC no ha escoltat a patronals, sindicats i cambres de comerç, no només de Catalunya, sinó tampoc a patronals i cambres de comerç, per exemple, de Galícia i País Valencià. Tot plegat va en detriment del prestigi i credibilitat de la CNMC. Fet que cal considerar com a greu.

"Les condicions que la CNMC imposa al BBVA per aprovar l'OPA hostil les ha pactat amb el mateix BBVA, mentre la CNMC no ha escoltat a patronals, sindicats i cambres de comerç"

Aquesta manera de procedir obliga el govern espanyol a intervindre en defensa de l’interès general, d’evitar una excessiva concentració bancària i de tenir en compte la disminució i encariment del crèdit a les petites i mitjanes empreses i autònoms.

 

Si entrem en l’anàlisi de les condicions de l’oferta del BBVA, l’accionista del Banc Sabadell, tant minoritari com institucional, d’acceptar l'OPA perdrien un 7% del seu capital. Gran operació!

És important destacar que el Banc Central Europeu (BCE) obligarà al BBVA, si vol seguir endavant, a incrementar la seva ràtio de capital, problema molt difícil de resoldre. El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo va afirmant des que es va presentar l'OPA que no permetria la fusió de les dues entitats, fet que pot no resultar atractiva l’operació per al BBVA.

"És imprescindible desautoritzar a la CNMV restablint la confiança en les institucions"

En definitiva, encara hi ha partit! El govern d’Espanya té l’obligació de defensar la competència, l’accés al crèdit per pimes i autònoms, i evitar concentrar el poder de la banca en poques mans. És imprescindible desautoritzar a la CNMV restablint la confiança en les institucions.