Barcelona s’ha convertit en un dels principals hubs tecnològics d’Europa. El creixement del sector deep tech reflecteix el dinamisme de la ciutat comtal com a centre d’emprenedoria i la posiciona com a referent internacional, punt de trobada clau entre la innovació i la ciència.
Les dades de la Generalitat de Catalunya, recollides a l’informe Anàlisi de l’ecosistema de startups deep tech a Catalunya, 2024, confirmen aquesta tendència i mostren un creixement sòlid i sostingut d’aquest sector basat en la tecnologia aplicada a la ciència i a la recerca i desenvolupament (R+D).
El 2024, operaven a Catalunya 340 startupsdeep tech, un 6,3% més que l’any anterior; la facturació d’aquestes empreses va ser de 166 milions d’euros, amb un increment del 3% respecte al 2023, i van generar més de 2.700 llocs de treball altament qualificats, registrant-se un creixement del 17% en la contractació.
Però, què fa de Barcelona un centre d’innovació de referència? Sens dubte, la combinació única de talent, infraestructures, finançament i suport públic i privat converteix la ciutat en un punt clau per al desenvolupament de tecnologies disruptives amb impacte global.
"La combinació única de talent, infraestructures, finançament i suport públic i privat converteix la ciutat en un punt clau per al desenvolupament de tecnologies disruptives"
Un ecosistema innovador alineat amb els ODS
El sector deep tech es diferencia d’altres àrees tecnològiques perquè es basa en avanços científics de frontera, fet que el converteix en un sector estratègic d’alt impacte i alt risc. Moltes de les seves aplicacions estan pensades per donar resposta a reptes com la transició energètica, la sostenibilitat, l’accés a l’atenció sanitària o la transformació digital de la indústria.
Per aquest motiu, moltes startups deep tech establertes a Barcelona estan alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU, cosa que en reforça l’atractiu. La intel·ligència artificial aplicada a la salut, el desenvolupament de nous materials sostenibles o la biotecnologia orientada a millorar la qualitat de vida són només alguns exemples de com aquest ecosistema està transformant sectors clau.
Des del punt de vista tecnològic, la biotecnologia lidera la innovació a Catalunya (el 37,4% de les startups deep tech es dediquen a aquest àmbit), seguida de la intel·ligència artificial (27,9%) i els materials sostenibles (11,2%), la qual cosa confirma la diversificació de l’ecosistema i la seva capacitat de resposta als grans reptes actuals i futurs.
La biotecnologia, la intel·ligència artificial i els materials sostenibles lideren la innovació de les 'startups' 'deep tech' de Catalunya
A més, hi ha una dada que demostra la solidesa dels projectes que emergeixen a Barcelona: el 52% d’aquestes startups compten amb patents o sistemes de protecció del coneixement, un aspecte fonamental per garantir la seva competitivitat en un mercat global, així com la seva capacitat per generar innovació protegida i amb projecció internacional.
Barcelona, referent europeu en ‘deep tech’
Barcelona ha aconseguit consolidar-se com un dels principals hubs deep tech d’Europa. Entre 2019 i 2024, s’ha posicionat com el sisè hub més important de la Unió Europea i el primer de l’Estat espanyol en captació de finançament per a projectes d’aquest tipus, amb una recaptació de 544 milions d’euros.
Aquest atractiu per a la inversió es deu, òbviament, a múltiples factors: comptar amb infraestructures de primer nivell, com el Barcelona Supercomputing Center o l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO); la implicació de les universitats, que ofereixen programes avançats en tecnologia i emprenedoria; l’existència de programes de suport i acceleració de startups impulsats per institucions públiques i privades, així com una cultura emprenedora consolidada que es reflecteix en la celebració d’esdeveniments internacionals com el Mobile World Congress (MWC) i el 4YFN, que faciliten la connexió entre startups, inversors i grans empreses.
També cal destacar l’impacte que té la indústria deep tech en l’economia catalana, especialment en sectors estratègics com la salut (48% de les startups), l’energia verda (12%), l’alimentació i l’agricultura (9%), el hardware (8%), el software i serveis empresarials (8%) i les TIC i l’electrònica (7%).
"El repte és consolidar aquest lideratge i garantir que el creixement del 'deep tech' a la nostra ciutat es mantingui sostenible, inclusiu i orientat cap a l’impacte social i mediambiental"
Actualment, l’ecosistema deep tech de Barcelona no només està creixent en nombre de startups i volum de finançament, sinó que també contribueix de manera tangible a resoldre reptes globals amb tecnologia avançada. Ara, el repte és consolidar aquest lideratge i garantir que el creixement del deep tech a la nostra ciutat es mantingui sostenible, inclusiu i amb una forta orientació cap a l’impacte social i mediambiental. Per aconseguir-ho, serà clau continuar enfortint les connexions entre empreses, inversors públics i privats, institucions i la comunitat científica.
Si es mantenen aquests esforços, no hi ha dubte que Barcelona continuarà posicionant-se com un dels epicentres tecnològics més dinàmics i rellevants d’Europa.