• Opinió
  • L'expert
  • La connectivitat global, el catalitzador que Catalunya no pot deixar passar

La connectivitat global, el catalitzador que Catalunya no pot deixar passar

03 de Juliol de 2025
Clàudia Mateo Segura, responsable de negoci d'innovació per al sector espacial d'i2CAT

Aquesta setmana Barcelona acull la quarta edició del New Space Economy Congress. Tal com indica el seu lema, “un nou espai per una nova economia”, el congrés va més enllà de ser un fòrum científic i tecnològic, i se centra a posar en relleu les oportunitats de negoci i les aplicacions de la tecnologia espacial de manera àmplia i transversal en altres sectors productius. Gràcies a una combinació d’activitats: ponències, taules rodones, sessions de treball interactives, trobades B2B, espais de networking i zona expositiva, aquest esdeveniment pretén ser un punt de trobada per actors tant de dins com de fora del sector, amb l’objectiu de crear un espai de connexió que serveixi de catalitzador de noves oportunitats.

 

El congrés, impulsat per la Generalitat de Catalunya i la Cambra de Comerç de Barcelona, és una plataforma estratègica des d’on Catalunya pot demostrar les seves capacitats en el sector espacial —és l’escenari perfecte per donar veu a tecnologia i solucions fetes al territori amb una projecció internacional. I també és una oportunitat única per l’ecosistema català d’establir noves relacions amb altres actors nacionals i internacionals, així com d’atraure més inversió i més talent cap al sector.

"El New Space Economy Congress és una oportunitat única per l’ecosistema català d’establir noves relacions amb altres actors nacionals i internacionals"

Una vegada més, i2CAT participa com a partner del congrés contribuint amb la nostra expertesa en connectivitat. És precisament en el nou paradigma de la connectivitat global on el nostre centre desenvolupa les seves activitats de recerca i innovació en el sector espacial, gràcies al nostre coneixement en diverses tecnologies, com ara 5G/6G, internet de les coses (IoT), comunicacions espacials, IA i ciberseguretat.

 

Les comunicacions per satèl·lit viuen un moment dolç: els avenços tecnològics de l’última dècada i la situació geopolítica actual fan que les comunicacions globals i segures estiguin esdevenint un actiu estratègic imprescindible. Estem veient un interès i una inversió, tant pública com privada, creixents en tecnologies de comunicació, amb un focus en les xarxes no terrestres (és a dir, xarxes que integren nodes aeris/espacials) i en la futura comunicació quàntica. Les comunicacions per satèl·lit no són noves, fa dècades que s’utilitzen en diferents àmbits com la difusió de televisió i ràdio, situacions d’emergència, defensa i seguretat. El que sí que és novetat són les constel·lacions de satèl·lits, que permeten una cobertura global, i l’ús d’òrbites més baixes, que possibiliten comunicacions gairebé en temps real i alts volums de dades.

La connectivitat per satèl·lit té el potencial de revolucionar la manera com operen les indústries, estenent l'abast de la transformació digital més enllà dels centres urbans. L’accés a serveis 5G i IoT en zones remotes, de difícil accés o amb poca cobertura, actua de catalitzador intersectorial: la connectivitat no és només una aplicació espacial en si mateixa, sinó una tecnologia que desbloqueja nous models de negoci i genera eficiències en múltiples indústries. Les xarxes per satèl·lit habiliten l'agricultura intel·ligent, el monitoratge remot d'infraestructures, la detecció mediambiental, la logística, la mobilitat, el seguiment d’actius i els serveis d'emergència on les xarxes terrestres no arriben.

"La connectivitat per satèl·lit té el potencial de revolucionar la manera com operen les indústries, estenent l'abast de la transformació digital més enllà dels centres urbans"

Les constel·lacions de comunicacions també contribueixen a la resiliència de la infraestructura crítica. Aquestes xarxes actuen com a redundància a la connectivitat terrestre, assegurant la continuïtat del servei durant situacions d’emergència, desastres naturals, conflictes o interrupcions inesperades de la xarxa. A Espanya, malauradament, hem viscut episodis recents que han posat en relleu la importància de la resiliència tecnològica, com són la dana al País Valencià o l’apagada elèctrica.

Finalment, l’impacte transformador de la connectivitat global és evident més enllà dels beneficis econòmics. La connectivitat global contribueix a la reducció de la bretxa digital, esdevenint un motor d’inclusió social i permetent un accés universal a serveis sanitaris, d’emergència o educatius, entre altres.

Catalunya s’està posicionant estratègicament com un actor clau en l’ecosistema europeu de la connectivitat, recolzada per un vibrant ecosistema i una estratègia de país que l’acompanya. Comptem amb una barreja d’actors establerts (Airbus, Indra, Sener, Telespazio Ibérica) i de startups locals (Sateliot, Osmium Solutions, MWSE, Open Cosmos), juntament amb una base industrial sòlida i un ecosistema de recerca i universitari de primer nivell. Aquesta diversitat fomenta un entorn dinàmic i promou la col·laboració, amb l’objectiu de posicionar Catalunya en el sector, tot cobrint els diferents segments de la cadena de valor.

"Catalunya s’està posicionant estratègicament com un actor clau en l’ecosistema europeu de la connectivitat, recolzada per un vibrant ecosistema i una estratègia de país que l’acompanya"

Ens trobem en un moment únic impulsat per la situació política, econòmica i tecnològica que, com a sector, hem d’aprofitar. Però aquest moment no està exempt de reptes, reptes que compartim amb altres sectors digitals, com són (1) la captació i retenció de talent, (2) l’accés a capital, i (3) la maduresa del marc regulador.

Els anys vinents seran claus pel posicionament de Catalunya en l’ecosistema nacional, europeu i internacional de la connectivitat, i partim d’una bona base que hem de continuar capitalitzant.