Etnògraf digital

Els llibres que no compraré per Sant Jordi

23 d'Abril de 2025
Act. 23 d'Abril de 2025
Josep Maria Ganyet | VIA Empresa

Aquests són els llibres que no compraré per Sant Jordi. No els compraré perquè ja els tinc i ja els he llegit, alguns fins i tot dues vegades. Tots molt bons. Bon Sant Jordi a tothom.

 

Entre el Paradís i l’Apocalipsi. L’economia de la Intel·ligència Artificial. Xavier Sala i Martin

  • Títol: Entre el paradís i l’Apocalipsi. L’economia de la intel·ligència artificial
  • Autor: Xavier Sala i Martín
  • Editorial: Rosa dels Vents
  • Any de publicació: 2025
  • Idioma: Català

Aquest llibre neix del desconeixement que el professor Sala i Martin tenia de la IA el 2018. Una conferència d’aquell any d’en Harari a Davos li va fer saltar totes les alarmes de l’escepticisme. I les meves, perquè vam coincidir a la conferència i a la pizza posterior que vam fer mirant d’entendre si aquella versió apocalíptica era explicable des d’un punt de vista econòmic.

Set anys, un màster a Harvard, centenars de llibres llegits i 944 pàgines després —a les que s’hi han d’afegir les 600 del primer volum, de la Sabana a Mart— sembla que tenim la resposta: des d’un punt de vista econòmic, ni serà l’apocalipsi del Harari ni el paradís que predica Silicon Valley. Hi ha un camí del mig que el professor explora en el llibre, des dels sil·logismes d’Aristòtil fins a la irrupció de la IA generativa amb l’arribada de ChatGPT i el terratrèmol de DeepSeek, passant per Ramon Llull.

 

Llegint-lo, sentireu la veu, el to i la retòrica entusiasta del Xavier Sala i Martin fent-vos entendre com els ordinadors juguen a escacs, com funciona una neurona artificial i com crear una empresa de menjar de gats amb el ChatGPT.

Tot plegat, amb un humor subtil que m’ha arrencat algun somriure culpable mentre pensava en els robots que algun dia podrien escriure recomanacions de llibres millor que jo.

(Aquest darrer paràgraf en cursiva me l’ha generat ChatGPT —model 4.5 amb Recerca Profunda— quan li he dit que em generi una recomanació del llibre del Xavier Sala i Martin. També us he de dir que era l’únic aprofitable).

Why Machines Learn. Anil Ananthaswamy

  • Títol: Why Machines Learn: The Elegant Math Behind Modern AI
  • Autor: Anil Ananthaswamy
  • Editorial: Dutton
  • Any de publicació: 2024
  • Idioma: Anglès

I si voleu anar més enllà dels algorismes que us explica el professor Sala i Martin i baixar a escala matemàtica, aquest llibre d’Anil Ananthaswamy és per a vosaltres. De manera molt didàctica i visual, i sense voler abastar tota la teoria matemàtica que hi ha darrere la IA, us porta en un viatge a les matemàtiques de l’institut i la carrera a les quals en trobeu tot el sentit del món. 

Aquells vectors que eren poc més que fletxetes dibuixades en un paper quadriculat de sobte resulta que serveixen per representar paraules. I que aquelles operacions de suma i resta de vectors que vau estudiar a l’institut serveixen per generar noves paraules; que Rei - Home + Dona dona com a resultat Reina; o que França - París + el Japó dona com a resultat Tòquio.

"Aquest llibre és com una invitació a entrar al taller del Mago Pop per adonar-vos que la màgia no existeix: que tot són matemàtiques, enginyeria i molta, molta intel·ligència humana"

Entendreu des de com un model gran de llenguatge aprèn a reconèixer imatges de gats fins als fonaments estadístics que fan possible que el vostre assistent virtual (no) us entengui. Entendreu per què ChatGPT escriu frases sintàcticament correctes, però com que no té cap comprensió del món, sovint “al·lucina”.

Més enllà del fet que us podreu fer el xulo utilitzant terminologia de moda com xarxes neuronals, perceptró i retropropagació – aquest llibre és com una invitació a entrar al taller. Encara més, és com una invitació a entrar al taller del Mago Pop per adonar-vos que la màgia no existeix: que tot són matemàtiques, enginyeria i molta, molta intel·ligència humana.

El món interior. Francesc Serés

  • Títol: El món interior
  • Autor: Francesc Serés
  • Editorial: Proa
  • Any de publicació: 2024
  • Idioma: Català

Hi ha llibres inclassificables, meravellosos, que t’atrapen de la primera a la darrera pàgina i quan acabes et quedes preguntant-te, però aquí què ha passat. És el cas d’El món interior de Francesc Serés, que ens obre les portes a un món molt exterior a partir de la suma de molts mons interiors en l’Europa convulsa del segle XX i XXI (hi ha algun temps que no en sigui, de convuls?)

En primera persona i sense ficció, Serés narra la seva estada a Berlin just quan esclata la guerra a Ucraïna l’any 2022 i, a partir d’aquí, comença a estirar un fil que connecta tres guerres europees —la d’Ucraïna, la Guerra Civil espanyola i la Segona Guerra Mundial— amb la seva pròpia història familiar i vital. Diferents cares de la mateixa misèria.

La d’Ucraïna la viu —i reviu— al seu Berlin adoptiu on viu amb la Daixa, la seva companya russa. Allà l’arribada de refugiats, els centres d’acollida, les ONG en què participa el situen no només en la posició d’espectador privilegiat sinó d’actor secundari amb text.

Connecta d'allà amb la Guerra Civil espanyola on el seu Saidí natal va ser escenari del front, i la seva família —com totes— secundària sense text en un teatre grotesc. Les històries familiars, les armes amagades i els estralls encara visibles al Cinca van i venen amb els d’Ucraïna.

"'El món interior' és un d’aquells llibres que ens ajuden a cosir passat i un present que es resisteix a existir; un llibre revolucionari"

També us transporta a les llibreries de vell de Berlin, a magatzems polsosos i mercats d’encants, on l’autor regira, busca i troba àlbums de fotos i cartes oblidades; històries familiars minúscules que fan la gran història del segle XX al continent.

Serés es converteix és una mena de detectiu de la memòria: cada document trobat —un diari íntim, un àlbum d’una família alemanya— és una pista que porta Serés a reflexionar sobre com els traumes no resolts d’una, altra i altra guerra van, venen, marxen i tornen i es recombinen amb el present.

Un llibre d'història? Costumista? Detectivesc? Estudi sociològic? Odissea personal? Un llibre inclassificable dels que et marquen. Un d’aquells llibres que ens ajuden a cosir passat i un present que es resisteix a existir; un llibre revolucionari.

La generación ansiosa. Jonathan Haidt

  • Títol: La generación ansiosa
  • Autor: Jonathan Haidt
  • Editorial: Deusto
  • Any de publicació: 2024
  • Idioma: Castellà

Com a pare, fill i com a esperit lliure que va sobreviure el pas de l’era analògica a la digital, aquest llibre del psicòleg social Jonathan Haidt incòmoda més del que em podia esperar. Que sí, que sabia que les coses anaven de mal borràs, que Meta havia amagat estadístiques dels problemes psicològics que Instagram causava a la canalla, especialment les nenes. Però llegir les notícies, veure tota la jovenalla dels instituts a fora amb el mòbil sense parlar-se és una cosa, però conèixer-ne les dades n’és una altra.

La generación ansiosa es fa la pregunta clau: per què la salut mental dels joves ha empitjorat ostensiblement en l’última dècada malgrat viure en societats més còmodes que mai? La resposta, ens diu Haidt, té molt a veure amb les xarxes socials i els telèfons intel·ligents.

Una dada: el festival de problemes psicològics per la canalla comença el 2010 a tots els països del món independentment del seu nivell de desenvolupament. Aquell any coincideixen: l’iPhone 4 amb càmera frontal, l’auge de les xarxes socials, la recomanació de continguts algorísmica i la botiga d’aplicacions d’Apple.

"Haidt no es limita a lamentar-se; ofereix també reflexions i propostes per revertir-ne la tendència, i no costa tant!"

Amb un estil amè i amb l’ajut de múltiples estadístiques i estudis, Haidt explica com el “gran recablejat” de la infantesa —passar del joc lliure al parc al scroll infinit a Instagram i TikTok a l’habitació— està causant estralls en forma d’ansietat, depressió i altres problemes emocionals. Tot això amb dades.

Haidt no es limita a lamentar-se; ofereix també reflexions i propostes per revertir-ne la tendència, i no costa tant! Després de llegir-lo, em vaig prometre tres coses: recomanar-lo sempre que pugui a educadors i pares, deixar el mòbil de banda en entrar a casa i llegir més llibres en paper.

Replay. Memorias de una familia. Jordan Mechner 

  • Títol: Replay. Memorias de una familia
  • Autor: Jordan Mechner
  • Editorial: Garbuix Books
  • Any de publicació: 2024
  • Idioma: Castellà

Una petita-gran joia híbrida: memoir familiar, novel·la gràfica i crònica històrica, tot en un. Jordan Mechner, a qui molts recordareu amb una barreja d’agraïment i odi per haver-vos fet perdre tantes hores jugant al mític videojoc Prince of Persia, aquí no parla amb píxels sinó de la seva pròpia saga familiar. I ho fa amb llapis i pinzell (ell era il·lustrador abans que creador de jocs).

Replay ens porta a través de tres generacions dels Mechner, començant pel seu avi, un nen jueu separat de la família i refugiat a la França ocupada pels nazis, seguint pel pare (supervivent de guerres i emigrat a Amèrica) i acabant amb el mateix Jordan, que molts anys després reconstrueix aquestes vivències.

"'Replay. Memorias de una familia' mostra de manera visual com les decisions i els atzars dels nostres avantpassats condicionen el nostre present"

La novel·la gràfica està molt ben trenada i no és seqüencial com podríem esperar: en una pàgina sou en un escenari de la Segona Guerra Mundial, a la següent us trobeu en ple segle XXI amb l’autor reflexionant des de la seva perspectiva d’expatriat als EUA i a l’altra als 80 quan el mateix Mechner filmava son germà en VHS per fer els saltirons del Prince of Persia. El format combinat de còmic i text fa que la història entri pels ulls i pel cor; cada vinyeta transmet l’autenticitat d’emocions viscudes per l'autor i pels seus avantpassats.

El títol Replay és particularment encertat: el llibre es pot llegir també com un videojoc on vas passant pantalles fins a arribar a la prova final que resultarà molt emocionant per als qui hagin jugat al Prince of Persia i l’hagin acabat. 

Replay. Memorias de una familia mostra de manera visual com les decisions i els atzars dels nostres avantpassats condicionen el nostre present.

Història dels grecs. Indro Montanelli

  • Títol: Història dels grecs
  • Autor: Indro Montanelli
  • Editorial: Destino (ed. en català)
  • Any de publicació: 2009 (edició catalana)
  • Idioma: Català

Entre tanta urgència contemporània, sempre convé tornar a l’origen, no d’on venim, sinó on som encara. La Història dels grecs d’Indro Montanelli és un viatge en el temps amb un dels autors més brillants de la història.

Montanelli, periodista i historiador italià, té el do d’explicar-nos l’antiga Grècia com si fos avui: els grecs que retrata no són els herois de marbre que veiem als museus i als llibres d’història, sinó persones com vostè i com jo però amb noms coneguts. 

Llegint Montanelli un s’adona que la història es pot explicar de manera erudita sense renunciar a la frescor. Cada capítol d’Història dels grecs destil·la anècdotes i context historiogràfic: de la guerra de Troia mèdiques, passant per Pèricles i Atenes, tot amb una proximitat que sorprèn. 

Us reafirmareu en la convicció que, malgrat els segles de distància, avui som encara aquells grecs antics que ja es qüestionaven el paper dels déus a la natura. Una mica com nosaltres ens hi plantegem el paper de la intel·ligència artificial, però ells amb un alfabet més xulo.

Recordeu que Sant Jordi era un soldat romà d’origen grec nascut a Cesarea de Capadòcia el 275 i que escrivia el seu nom com a Γεώργιος. 

Som allà.