Ho hem llegit a titulars, a PowerPoints projectats, a titulars de diaris amb pàgines salmó, i si tens LinkedIn, ho has llegit cada dia en posts motivacionals escrits amb ChatGPT i moltes emoticones 🤖💬🎉. És el nou “adaptar-se o morir”, però amb paraules de moda: “La IA matarà empreses”.
La realitat és molt més senzilla i molt més trista del que sembla: la IA no matarà a ningú. Ja ho fa l’estrès, l’obligació de dur corbata o les reunions per Zoom. El que mata empreses i desmotiva treballadors de debò és la mentalitat de 1998 que encara sobreviu dins d’alguns despatxos.
"El que mata empreses i desmotiva treballadors de debò és la mentalitat de 1998 que encara sobreviu dins d’alguns despatxos"
Quan va arribar el correu electrònic, molts negocis van reaccionar amb escepticisme. “Jo ja truco per telèfon”, “ja ens envien cartes postals” o “la secretària ja ho imprimeix” van ser frases habituals d’un període en què la transformació digital consistia a passar del fax al PDF... però sense canviar cap procés de manera transformadora.
Amb la IA està passant exactament el mateix. No és una eina nova que puguis passar per caixa i endollar en un racó de l'oficina. És una nova manera de pensar, organitzar-se i, sí, de treballar. I això fa molta por. Sobretot als que fa anys que treballen de la mateixa manera i ja els hi està bé.
Segons McKinsey (The State of AI in 2024), un 25% de les empreses globals ja han integrat la IA en almenys una àrea de negoci. Però només un 6% l’ha implementat de forma transversal i estratègica. Això vol dir que la majoria encara juguen a fer proves amb ChatGPT, Gemini, o Copilot: per generar textos, fer mems, traduir missatges, corregir faltes, però no per repensar processos, serveis, o models de negoci. A vegades es confonen les eines, les automatitzacions pels agents d’intel·ligència artificial, i no és el mateix.
"Un 25% de les empreses globals ja han integrat la IA en almenys una àrea de negoci, però només un 6% l’ha implementat de forma transversal i estratègica"
El perill no és la IA. El perill és digitalitzar un problema sense haver-lo entès. Una problemàtica bastant estesa en algunes empreses:
- Tenim una organització ineficient? Digitalitzem-la. La tecnologia soluciona tots els problemes.
- El servei d’atenció al client és un caos? Posem-hi un xatbot. La tecnologia parla millor que els humans, no es queixa, ni té horaris.
- Els treballadors no tenen cap formació tecnològica? Cap problema: IA per a tothom, que és automàtic, fàcil, barat, i ho sap tot.
La tecnologia pot semblar molt bonica explicada, però la realitat és ben punyetera. I així és com acabem tenint IA que resol problemes que no existeixen i que empitjora els que ja teníem. Una vacuna homeopàtica, on canvia el sucre per bits i hashtags. És cara, fa negoci per alguns, però és rotundament inútil pel que es volia solucionar en un primer moment.
Per això és fonamental entendre què vol dir adaptar-se a la nova realitat tecnològica de les empreses. No vol dir tenir una eina nova, i formar a la gent. Vol dir revisar processos, detectar ineficiències, formar equips i deixar de fer segons què. Ui el que he dit! Això no agrada massa. “Deixar de fer” és més un problema que no pas “fer”. Automatitzar no vol dir fer més. Vol dir fer millor. I no és una excusa per fer més.
L’OCDE (AI and the Future of Skills, 2024) insisteix que les feines més exposades a l’automatització no són només les repetitives, sinó també les que tenen baixa capacitat de reflexió estratègica. Si tens una reunió de dues hores per decidir si cal enviar un correu, potser qui sobra no és la IA. Potser sou els que han convocat la reunió en un primer moment.
"Si tens una reunió de dues hores per decidir si cal enviar un correu, potser qui sobra no és la IA. Potser sou els que han convocat la reunió en un primer moment"
També cal entendre que no tot es pot resoldre amb tecnologia. De vegades, el millor per a la innovació és desconnectar. Fer silenci. Escoltar. Parlar. Debatre. Tornar a la base. Perquè si no ho fem, només estem automatitzant la nostra decadència. Més ràpidament. Més car. Amb millor UX.
Les empreses que sobreviuen no són les que tenen més algoritmes, sinó les que saben fer-se les preguntes correctes. No les que tenen les respostes al moment. Les que saben dir “això no cal fer-ho”, “això ho podem fer diferent” o “això no ens cal”. El futur no és per qui ho digitalitza tot, sinó per qui sap per què ho fa.
Quan va arribar el correu electrònic, no va desaparèixer cap empresa que tingués gent que sabés llegir en paper. Van desaparèixer les que van confondre el canvi amb una molèstia.
Amb la IA passarà el mateix.
No et mataran els algoritmes. Et matarà continuar treballant com si no existissin. O com si fossin automàtiques, barates, reemplaçables de persones, i ho fessin tot bé a la primera.
"Quan va arribar el correu electrònic, no va desaparèixer cap empresa que tingués gent que sabés llegir en paper. Van desaparèixer les que van confondre el canvi amb una molèstia"
Abans d’acabar, dos consells: El primer és que si no vols morir digitalment, el primer que pots fer és deixar d’enviar correus per convocar reunions que es podien haver resolt amb un cafè. I el segon és que ChatGPT no és el teu amic ni el teu psicòleg. Si vols una IA que t’escolti sense jutjar-te, millor compra’t un Tamagotchi o un Furby.