Barcelona i la febre dels 'free tours': el quart genet del turisme 'low cost'

Catalunya compta amb un patrimoni paisatgístic en què els 'free tours' guanyen terreny. Són aquests una amenaça per al turisme de qualitat?

Els turistes van fer un 20% més de 'free tours' la Setmana Santa d'enguany repsecte a l'anterior | iStock Els turistes van fer un 20% més de 'free tours' la Setmana Santa d'enguany repsecte a l'anterior | iStock

Qui no tingui el seu viatge d’estiu planificat a hores d’ara ja fa tard. Juny és el mes que dona la benvinguda a l’estiu i els aeroports comencen a omplir-se, per aquest motiu, l’informe El millor moment per reservar vols del motor de cerca de vols i hotels Skyscanner recull que és ideal començar les reserves fins a sis mesos abans del viatge. Com un dels principals indrets turístics del món, Catalunya es prepara per uns mesos intensos de molt de turisme que donaran lloc a una economia cada vegada més popular i arrelada entre els viatgers d’arreu del món: el turisme dels free tours.

Els turistes van fer un 20% més de 'free tours' la Setmana Santa d'enguany repsecte a l'anterior

Grups de 15, 20 i fins a 30 persones es reuneixen cada dia a les capitals i principals ciutats d’arreu del món per descobrir-les mitjançant un seguit de rutes dirigides per un guia -fàcilment distingible, ja que acostuma a portar un paraigua-, a qui, posteriorment, els visitants donen la propina que consideren en funció de l’experiència viscuda. Es tracta d’una aposta sorgida a inicis dels noranta als Estats Units, però que s’ha posat especialment de moda després de la pandèmia, i continua en auge: el nombre de turistes que va realitzar un free tour durant la Setmana Santa d’enguany va ser un 20% superior respecte a l’any anterior. 

Els free tours, sota el punt de mira

Malgrat aquest increment, els free tours han generat un cert furor per fomentar el turisme low cost, en operar fora del marc regulador que s’aplica a les empreses de turisme tradicional -fet que es tradueix en competència deslleial, i per tractar-se d’un model que planta cara a aquestes empreses, que es veuen obligades a competir amb guies disposats a cobrar molt poc o, fins i tot, res -per algun motiu s’anomenen free tours-.

Més info: Estereotips i curiositats: qui és qui entre els turistes que visiten Catalunya?

Així mateix, Barcelona esdevé una ciutat molt atractiva per a aquest model de turisme: “És una destinació turística de primer ordre gràcies a la seva vibrant vida cultural, les impressionants edificacions modernistes i les platges urbanes”, apunta el rànquing Top 100 best walking cities 2024 elaborat per Discover Guru Walk, que situa la capital catalana com la tercera millor ciutat del món per descobrir a peu. “Els free tours permeten explorar el Barri Gòtic, la Rambla i el mercat de la Boqueria, oferint una experiència completa que combina art, història i gastronomia”, afegeix el blog de turisme en línia.

Un model de turisme enamorat de la Mediterrània

El Colosseu, a Roma | iStock
El Colosseu, a Roma | iStock

L’atractiu mediterrani ha portat a la ciutat de Roma al primer esglaó del rànquing de Discover Guru Walk, que situa la capital d’Itàlia com el millor indret del món per descobrir passejant. “Monuments icònics com el Colosseu, el Fòrum Romà i el Panteó, testimonis vius de la grandiosa Roma Antiga, atrauen dia a dia milers de viatgers fins a la capital italiana. Però la gran quantitat d'obres d'art que acull aquesta ciutat icònica fa que, de vegades, els turistes no sàpiguen ni per on començar”, apunta la guia, que afegeix que, per aquest motiu, “no és estrany que Roma sigui el destí del món on més rutes guiades es fan”. 

Més info: Agnès Ensesa: "A cada viatge conec una part de mi que desconeixia"

En segona posició, tot just abans de Barcelona, es troba Budapest, “la perla del Danubi”. Al Parlament, al Castell de Buda i al Pont de les Cadenes, la guia afegeix l’ingredient de la diversió nocturna per situar la capital d’Hongria en la segona posició més destacada del llistat. D’altra banda, en quarta posició i per darrere de la capital catalana es troba Madrid, que segons Discover Guru Walk destaca per les seves places, museus i espais verds.

Per tancar el top 5 cal tornar a Itàlia, concretament a Florència, una de les ciutats que ha experimentat el boom dels free tours amb més força, ja que “és possible explorar els millors carrers i places en tan sols unes hores”, segons la guia, que posa en relleu el Duomo, el Ponte Vecchio, la Galeria dels Uffizi i el Palau Pitti.

Florència és una de les ciutats que ha experimentat el boom dels 'free tours' amb més força

Si continuem el llistat observem que les següents posicions també pertanyen a ciutats europees. De fet, de les 100 ciutats que recull Discover Guru Walk, la gran majoria pertanyen a Europa, el continent que ha recuperat amb més força aquest model de turisme, que popularment s’atribueix als Estats Units. Portugal compta amb representació de dues ciutats, Lisboa i Porto, en sisena i desena posició respectivament, deixant la setena, vuitena i novena posició, en aquest ordre, a Praga, Amsterdam i Londres.

Girona i Tarragona, entre Bangkok i Sarajevo

L'Amfiteatre de Tarragona | iStock
L'Amfiteatre de Tarragona | iStock

Tanmateix, el patrimoni paisatgístic català no s'atura a Barcelona i també queda reflectit en la part baixa del top 100, amb Girona, que entre Sarajevo i l’Havana s’ha guanyat la posició número 71 “pel seu impressionant nucli antic, les acolorides cases penjants sobre el riu Onyar i la majestuosa catedral de Girona”. El rànquing defineix la ciutat com un territori “ric en història”, des dels romans fins a l’època medieval. 

Més info: Girona, una joia oculta entre les millors 25 ciutats del món

I si hi ha un altre territori a Catalunya que ha format part de la història romana és Tarragona, que tampoc s’escapa del llistat de les millors 100 ciutats del món per descobrir a peu. Es troba en la 90a posició, entre Bangkok i Zadar, i arran de les seves runes romanes, Discover Guru Walk assegura que la ciutat ofereix “un viatge fascinant a través del temps, amb el nucli antic medieval i unes vistes impressionants de la Mediterrània”.

Més informació
Canàries com a toc d’alerta pel turisme barat
Catalunya, el destí preferit pels turistes de càmping
Els turistes deixen 9.600 milions d'euros a Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit