El "boom" dels pobles del Maresme: ja són els més rics d'Espanya

Alella, Teià, Sant Vicenç de Montalt, Cabrils, Tiana i Cabrera de Mar formen part del 'top 20' de municipis més rics de l'Estat amb molts "sospitosos habituals"

El Maresme des de l'aire | iStock El Maresme des de l'aire | iStock

A la comarca del Maresme hi ha la "crème de la crème" de la riquesa catalana. No és una anècdota, sinó que ho constata el nou rànquing de l'Agència Tributària que presenta els municipis amb més renda d'Espanya. Qui lidera el top 20 d'Espanya és el municipi de Pozuelo de Alarcón (Madrid), però 11 municipis són catalans. Alguns d'ells repeteixen al llistat, com ara Matadepera, Sant Just Desvern i Sant Cugat del Vallès. Ara bé, la sorpresa radica en la nombrosa presència de municipis del Maresme: cinc d'ells formen part del llistat amb unes rendes que superen de llarg els 40.000 euros de mitjana. A continuació, tots els entrellats dels municipis més rics de Catalunya.

En primer lloc, no és cap novetat veure Pozuelo de Alarcón (Madrid) al rànquing. El "municipi dels famosos", com es coneix habitualment a la premsa del cor, compta amb cares conegudes com ara l'expresident del govern espanyol Felipe González, la periodista Cristina Pedroche o futbolistes que havien format part del Madrid, entre ells Iker Casillas i Cristiano Ronaldo, qui encara hi conserven habitatges. Com a curiositat, l'actual president del govern Espanyol, Pedro Sánchez, va viure al municipi abans d'instal·lar-se a la Moncloa. La localitat madrilenya presenta una renda bruta mitjana per declarant de 80.244 euros i una renda disponible de 57.977 euros a l'any.

Més info: Qui és qui entre els milionaris més rics de Barcelona

A la segona posició hi ha Matadepera (Vallès Occidental), que l'any anterior va perdre la posició de plata i que es troba amb 69.511 euros i 50.704 euros, respectivament. Entre els arguments esgrimits dels experts per ser un dels municipis més rics de l'Estat, es fa èmfasi en què "Madatapera era una localitat rural on estiuejaven les famílies amb alt poder adquisitiu de Terrassa i Sabadell, però amb el pas dels anys moltes es van establir allà i fer-hi vida". També es parla de grans fortunes com Manuel Lao, fundador de Cirsa, i un dels homes més ric de Catalunya, segons Forbes amb un patrimoni de 1.600 milions d’euros. Entre altres personatges coneguts, al poble tenen casa Xavi Hernández, actual entrenador del Barça.

Cinc municipis del Maresme formen part del 'top 20' de les localitats amb més renda d'Espanya

Per altra banda, completa el podi Boadilla del Monte (Madrid). Pel que fa a Sant Just Desvern (Baix Llobregat) -amb una renda mitjana de 42.800 euros-, ocupa la quarta posició. Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) amb 42.700 euros, és sisena.

El Maresme, els "nous rics" de Catalunya

La sorpresa d'enguany té a veure amb la notòria presència de pobles del Maresme al llistat, en concret cinc. Alella (43.196 euros de renda mitjana), Teià (43.216), Sant Vicenç de Montalt (40.790), Cabrils (39.272), Tiana (38.566) i Cabrera de Mar (36.479), formen part del top 20. Entre els factors que determinen la riquesa de la zona, els experts destaquen els bons serveis, la presència del mar a pocs metres, la bona ubicació amb Barcelona (a tan sols 20 minuts) i deixar de ser "municipis dormitoris" que s'han omplert de dinamisme i activitats.

Més info: Quin és el carrer més car de Catalunya?

Actualment el Maresme té més de 459.000 habitants i és la quarta comarca catalana amb més pes poblacional, només per darrere del Barcelonès, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat. Per tant, la població del Maresme representa el 5,92% del conjunt català. Finalment, la comarca compta amb una taxa d'atur del 9,48% lleugerament per sobre de Catalunya (8,85%).

Quin és el carrer més car de Catalunya?

Si juguéssim a ser milionaris, possiblement ens imaginaríem vivint a una mansió moderna i allunyada de la ciutat, del soroll, amb bones vistes, a prop del mar i on només es respiri tranquil·litat. Aquesta és, en el fons, la definició d’una ubicació idíl·lica i a la comarca del Garraf es troba una avinguda amb aquestes característiques que la converteixen en el carrer més car de Catalunya. Es tracta de l’avinguda Camí de Miralpeix, ubicada a Sitges on, segons dades del portal immobiliari Idealista, el cost d'adquirir un habitatge en aquesta zona privilegiada ronda els 2,7 milions d’euros. Així ho va plasmar en un reportatge David Lombrana a VIA Empresa.

El preu mitjà d'un habitatge al Camí de Miralpeix ronda els 2,7 milions d’euros 

El camí de Miralpeix se situa a l’extrem occidental de Sitges, tocant Sant Pere de Ribes, una ubicació envoltada per la natura des d’on es poden apreciar unes vistes exclusives a la mar Mediterrània. Es tracta d’un espai reservat únicament per a cases i mansions de luxe, que comparteixen carrer amb hotels de la mateixa categoria, un club de golf i amb el Castell de Miralpeix.

Més informació
Forbes actualitza la llista dels més rics del món (així queden els catalans)
Més rics, més pobres
Per què Joan Font (Bon Preu) apareix a la llista dels rics i en surt la família Grífols?
Joan Font (Bon Preu) i els germans Vall (Vall Companys) entren en la llista de rics de Forbes
Avui et destaquem
El més llegit