• La carn i els embotits, els aliments catalans que volten pel món

La carn i els embotits, els aliments catalans que volten pel món

Mentre que la carn i els embotits són els aliments més exportats (35,7%), el peix i el marisc són els menys exportats (2,5%)

Llonganissa de la casa Mitjans | ACN
Llonganissa de la casa Mitjans | ACN
Elena Busquets | VIA Empresa
Directora de VIA Empresa
Barcelona
07 de Novembre de 2022

El sector de la gastronomia se'n va de gala. El Gastronomic Forum Barcelona obre aquest dilluns les seves portes sota el lema Detrás de la cocina (Darrere de la cuina) i acull més de 300 empreses, 100 petits productors i prop de 60 xefs per posar sobre la taula molt més que menjar: debats, ponències, premis, concursos, cuina en directe i demostracions culinàries. Els aliments seran els grans protagonistes de la part expositiva de la fira, on el visitant podrà descobrir tant productes nous amb sabors o ingredients innovadors, com aliments tradicionals i de proximitat, com la carn i els embotits catalans, productes clau de la indústria agroalimentària catalana, dins i fora del territori. 

 

De fet, la indústria càrnia és el principal sector agroalimentari de Catalunya. El seu volum de negoci (8.452 milions d'euros) representa el 31% del volum total agroalimentari, segons dades publicades per Prodeca, l'empresa pública promotora dels aliments catalans. També representa el 40% de l'ocupació creada per empreses vinculades a la indústria alimentària, i en termes d'exportacions se situa en quotes similars: si el 2021 les exportacions agroalimentàries catalanes van assolir els 12.878 milions d'euros, la carn i els embotits van representar el 35,7% d'aquest volum, frisant els 4.600 milions d'euros, segons l'últim informe sectorial d'Acció.

 

En el rànquing dels aliments més exportats de Catalunya, a la segona posició se situen la fruita i les hortalisses, que representen el 8,46% de les exportacions. Dins d'aquest segment, té una representació majoritària la fruita dolça, especialment, la poma, la pera, el préssec i la nectarina. Catalunya és l'àrea més important de producció de fruita dolça d'Espanya i exporta als mercats estrangers el 65% de tot el que produeix. Els principals països destinataris d'aquesta fruita són, segons Prodeca, Alemanya, França, Itàlia, Regne Unit i els Països Baixos.

Catalunya exporta el 65% de la fruita dolça que produeix

Els olis vegetals representen el 7,85% de les exportacions agroalimentàries catalanes (1.010 milions d'euros) i el 9% del volum de negoci d'aquesta indústria. Els segueixen, en quarta posició, el vi i el cava, una indústria que compta a Catalunya amb un teixit productor de més de 600 cellers embotelladors, 8.359 viticultors i una superfície inscrita a les DO catalanes de 42.822 hectàrees.

Un 4,66% de les exportacions agroalimentàries del 2021 van ser cereals i productes derivats de la indústria molinera (600 milions d'euros) i, d'aquests, el cereal més conreat és l'ordi. Aquesta varietat, conreada majoritàriament a l'Urgell, la Segarra, l’Anoia, el Bages, Osona i la Noguera, representa el 40% de la producció total de cereals a Catalunya. 

En l'últim lloc, el peix i el marisc catalans representen el 2,5% de les sortides i el 0,9% del volum del negoci de la indústria alimentària. 

L'exportació gurmet

Si s'agrupen tots els productes gurmets de la indústria alimentària catalana, en veritat esdevenen el segon grup d'aliments més exportats. Són els denominats Fine Food, aliments exclusius i d'alta qualitat, que representen el 28% de les exportacions agroalimentàries catalanes (3.610 milions d'euros). Segons Prodeca, els Fine Food són productes de fleca i pastisseria (10,71% del total Fine Food), cacau i les seves preparacions (9,19%), extractes, essències i concentrats (7,14%), articles de confiteria (6,90%), productes a base de cereals (6,88%), productes làctics (6,64%), cafè (6,55%), fruits secs (5,53%), confitures i melmelades (4,60%), sucs vegetals (3,86%), cervesa (2,96%), aigües (2,03%) i sucs de fruites (1,97%).