Els llocs preferits per fer una escapada (i tendències per al 2019)

Girona i Barcelona entren dins del 'top 10' de les destinacions més sol·licitades per marxar a passar una o dues nits fora de casa

Cadaqués és un dels llocs preferits pels viatgers | iStock Cadaqués és un dels llocs preferits pels viatgers | iStock

Deia el filòsof francès, Jean Jacques Rousseau que "hi ha molta diferència entre viatjar per veure països i per veure ciutats". També hi ha molta diferència entre fer una ruta per una província sencera, centrar-se en una ciutat o passejar per la costa. Atrápalo ha fet un estudi sobre Hàbits i tendències del turisme, que selecciona el top 10 de destinacions espanyoles preferides per fer escapades curtes segons les reserves realitzades al seu web. Girona i València entren dins del rànquing de les 10 províncies més concorregudes i, segons destaquen, els viatgers que han optat per aquest tipus de turisme ho fan pel "contrast dels paisatges de la Costa Brava amb el Pirineu". Barcelona, de la seva banda, és la segona ciutat preferida per fer una escapada. 

Més info: Les destinacions de moda per al 2019  

Amb una despesa mitjana de 198,65 euros per dues nits, les pernoctacions als municipis de la província de Girona s'han reduït a una mitjana d'una nit, però continua sent la segona més visitades per als viatgers només per darrere d'Osca. Cadaqués, Palamós i la Costa Brava són les destinacions més sol·licitades pels viatgers.

 

València escala fins la cinquena posició del rànquing, només per darrere de les dues citades i per davant d'Àvila, Astúries, La Rioja, Cadis i Conca. Segons Atrápalo, la mitjana anual de pernoctacions és de 3,6 nits i la despesa de 159,14 euros. Les destinacions més buscades de la província són València, Bocairent i Vilafamés.

La Costa Brava és una de les destinacions preferides dels viatgers | iStock

La Costa Brava és una de les destinacions preferides dels viatgers | iStock

Mentrestant, dins del rànquing de les ciutats més visitades, Barcelona es posiciona com la segona preferida per als viatgers. Per darrere de Madrid, la capital catalana s'imposa dins dels gustos del turisme urbà per dos motius principals: l'oci i el negoci. Els visitants de la ciutat comtal s'hi estan una mitjana d'entre dues i tres nits i gasten 195,20 euros en total. 

Les pernoctacions a Barcelona han crescut lleugerament respecte el 2017, però la despesa mitjana s'ha reduït en 14,24 euros. Aquest apunt coincideix amb les dades presentades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que destacaven que la capital catalana és la que ha comptat amb més pernoctacions hoteleres el 2018.

 

La ciutat de València encara s'enfila més en aquest rànquing i se situa en la quarta posició, només per darrere de Madrid, Barcelona i Sevilla, mentre passa per davant de Màlaga, Palma, Saragossa, Bilbao, Cadis i Lleó. A la ciutat de les Arts i de les Ciències, els viatgers s'hi estan una mitjana de 3,6 nits i s'hi gasten uns 220 euros.

La ciutat de les Arts i les Ciències | iStock

La ciutat de les Arts i les Ciències | iStock

Sortint de les grans urbs i dels municipis províncials, els llocs de costa són on els viatgers s'hi passen més nits. Com diu la cantant Enya, l'oceà "és el simbolisme d'un gran viatge" i, segurament per això, convida a passar-hi més estona. Catalunya entra dins del rànquing gràcies a la Costa Daurada -que se situa en vuitè lloc- amb una mitjana d'estada de 3,2 nits i una despesa de 484,28 euros. Les platges més visitades són la Cala de la Roca Plana, Cala Forna i la Platja del Trabucador.

 

Mallorca també entra en el rànquing i escala fins la quarta posició amb una estada mitjana de 4,5 nits i una despesa de 671,91 euros. Les platges preferides són Cala Magraner, el Caló Des Moro i la Cala Mondragó. Però, quines seran les tendències d'aquest any a escala nacional?

Ulldecona i el seu casc antic, a Tarragona, entra dins les destinacions top per aquest 2019. També entren dins d'aquest rànquing Sant Francesc Xavier a Formentera, Olvera a Cadis, Betancuria a Lanzarote, Hervás a Càceres, Candelario a Salamanca, Lastres a Astúries, Bárcena Mayor a Cantàbria, Pasajes a Guipúscoa i Ainsa a Osca.

"Hi ha molta diferència entre visitar països i ciutats", deia Rousseau. Paratges i paisatges diferents, costa, muntanya, urbanisme... Totes les destinacions agraden (i atrauen) als viatgers, que continuaran descobrint nous llocs, però també repetint destinacions durant les seves escapades.

Més informació
Les 10 millors ciutats del món el 2019
Barcelona, la ciutat amb més pernoctacions hoteleres el 2018
Catalunya, líder en visitants i despesa turística
Avui et destaquem
El més llegit