Girona, una joia oculta entre les millors 25 ciutats del món

La revista britànica Monocle ubica la ciutat catalana en la catorzena posició del rànquing de les millors ciutats petites per viure del món

Girona és la catorzena millor ciutat petita del món, segons Monocle | iStock Girona és la catorzena millor ciutat petita del món, segons Monocle | iStock

Girona enamora. I no només ho diuen els gironins, també ho indica la revista britànica Monocle, que ha considerat la localitat catalana com una de les millors ciutats de menys de 350.000 habitants del món per viure-hi. El rànquing, publicat anualment sota el títol Small Cities Index, recull un total de 25 localitats i Girona es troba en la 14a posició. Així, el patrimoni cultural i paisatgístic català ha quedat novament en molt bona posició a escala mundial, després d’haver estat considerat Rupit com un dels millors pobles del món l’any passat, segons l’Organització Mundial del Turisme (OMT).

I és que darrerament Girona està ampliant la seva exposició a escala mundial. El seu equip masculí de futbol lidera la Primera Divisió, fet que no només el porta a omplir les portades d’arreu de l’Estat, sinó també a escala internacional. Però, el que ha tingut en compte la revista especialitzada en negocis i tendències han estat aspectes que asseguren una bona qualitat de vida, com ara l’entorn natural o la seguretat. En el cas de Girona, ha valorat la proximitat al mar, la capacitat d’atracció de nous negocis i emprenedors que han impulsat el panorama gastronòmic i cultural, i la bona connexió per terra i aire. 

'Small Cities Index' recull les millors 25 ciutats del món de menys de 350.000 habitants

La indústria cinematogràfica ha triat en nombroses ocasions la ciutat de Girona com l’escenari ideal per rodar èxits internacionals, entre els quals destaca Westworld, Uncharted o Joc de Trons. Aquesta darrera mostra alguns dels enclavaments més coneguts de la ciutat catalana, com ara la Catedral, els banys àrabs o la pujada de Sant Domènec, que més enllà dels professionals del cinema, atrau també a tothom qui vol gaudir d’una ciutat cultural que, segons Monocle, disposa d’una molt bona qualitat de vida per als seus habitants.

La Catedral de Girona ha sido uno de los escenarios de Juego de Tronos | iStock
La Catedral de Girona ha estat un dels escenaris de Joc de Trons | iStock

Naha, Okinawa i la "terra dels immortals"

La primera posició del rànquing ha estat adjudicada a Naha, al sud d’Okinawa, "la terra dels immortals". El pacífic i saludable estil de vida dels habitants de l’arxipèlag japonès, on la felicitat, en comptes de ser un objectiu és una realitat, ha portat l’Illa d’Okinawa a disposar de la ciutat més longeva del món, i també la millor per viure-hi. Si bé caldria recórrer prop de 10.600 quilòmetres des de la capital catalana per arribar a la millor ciutat petita del món, la distància que separa Barcelona de la segona ciutat del rànquing és de només 500 quilòmetres. Sant Sebastià, que ja ha format part del mateix top 25 en les edicions del 2019 i 2020, ascendeix a la segona posició per darrere de Naha.

Sant Sebastià ocupa la segona posició al rànquing de Monocle

La revista britànica destaca la tranquil·litat, el paisatge marí, l’ambient cultural de la ciutat i el context favorable per als joves professionals que poden gaudir d’una ciutat amb una forta connexió internacional; unes característiques que coincideixen amb les de la ciutat catalana. El top 3 el tanca la ciutat brasilera de Petrópolis, al nord de Rio de Janeiro. Amb gairebé 300.000 habitants, s’ha convertit en un hub tecnològic envoltat de natura.

Un rànquing molt europeu

Després de passar per Àsia, Europa i Amèrica, el llistat salta a Oceania per ubicar la quarta posició. Newcastle, la sisena ciutat més poblada d’Austràlia, és també una de les millors ciutats per viure, segons Monocle. Traient Victoria (Canadà), Keelung (Taiwan) i Dunedin (nova Zelanda), que ocupen, en aquest ordre, la setena, vuitena i novena posició, queda un llistat força europeu. A més de la ciutat alemanya d’Eindhoven, que tanca el top 5, les localitats que se situen entre la desena i dinovena posició pertanyen a Europa.

Més info: A quins països es respira més pau?

Segons diversos estudis, Europa és el continent més segur del món. Molts dels informes publicats envers aquesta matèria, com ara el Global Peace Index (GPI), situen els països europeus al capdavant pel que fa a la seguretat territorial. Per aquest motiu, no és d'estranyar que Toulon (França), Patres (Grècia), Salzburg (Àustria), Helsingor (Dinamarca), Girona, Coïmbra (Portugal), Lugano (Suïssa), Brescia (Itàlia), Augsburg (Alemanya) i Luxemburg ocupin les posicions centrals del rànquing de les 25 millors ciutats per viure-hi. Pula (Croàcia) i Krosno (Polònia), en 21a i 25a posició respectivament, tanquen la representació europea que suma un total de 15 ciutats de les 25 que formen part del llistat.

El país més ric del món també havia de trobar el seu lloc en el rànquing elaborat per la revista britànica. Si bé els índexs de seguretat dels Estats Units són inferiors als europeus, el seu potencial econòmic i empresarial fa que ciutats com Santa Cruz i Charleston ocupin les posicions número 20 i 22. Amb el permís de San Francisco, Santa Cruz és un dels eixos de la costa californiana, situada a uns 40 minuts de Silicon Valley. Finalment, ciutats com Essaouira (Marroc) i San Miguel de Allende (Mèxic), sorprenen en 23a i 25a posició.

Més informació
Els petits gegants educatius que dominen l'educació mundial (amb el recel de Catalunya)
Espot Esquí i Baqueira Beret, els dos extrems en el rànquing d'estacions d'esquí catalanes
Els 'expats' confessen quina és la millor ciutat del món per viure (amb sorpresa catalana)
Avui et destaquem
El més llegit