'VIA Empresa' es reuneix amb Antoni Abad a la seu de la Cecot | Cecot
'VIA Empresa' es reuneix amb Antoni Abad a la seu de la Cecot | Cecot

Quina és la millor pregunta del 2019?

El rànquing de les entrevistes més llegides a VIA Empresa aquest any l'encapçalen una emprenedora, el president d'una patronal, un empresari, un polític i un gestor públic

La millor pregunta del 2019 l'heu de triar vosaltres, benvolguts lectors. Nosaltres el que hem revisat és el llistat d'entrevistes més llegides i, d'entre totes aquestes, estem segurs que trobareu la qüestió més encertada, la repregunta que més us agradarà. No és fàcil, en som conscients. A vegades conversem més que inspeccionem als entrevistats. Conduïm el seu relat. És mèrit vostre ara destacar aquella interrogació que més us ha agradat entre les que han desenvolupat Gala Freixa, Antoni Abad, Ramon Tremosa, Ernest Pérez-Mas i Ricard Font. Els entrevistats que han despertat més interès entre els nostres lectors.

1. Gala Freixa: "A Silicon Valley hi ha moltes startups que no aporten cap valor a la societat"

Paula Amer va entrevistar al gener aquesta jove emprenedora, cofundadora de Sheedo, present a la llista Forbes de menors de 30 anys pel seu impuls. I entre les moltes respostes, Amer va voler destacar aquesta idea de Freixa en què explica com va ser la seva experiència a Silicon Valley. "La carrera que vaig estudiar organitza cada any una sèrie de viatges i un d'ells va ser a Silicon Valley, precisament amb l'objectiu de buscar la inspiració i veure els referents de l'emprenedoria que existeixen avui en dia i que van néixer allà. Ens va encantar la mentalitat que tenen de learning by doing i de com d'avançats estan en els processos de l'empresa, però el que no ens va agradar tant és que hi havia moltes startups que no aportaven cap valor real a la societat, només tenien l'objectiu d'aconseguir finançament i després vendre. Jo tenia molt clar que no volia fer una app que no tingués cap sentit i no aportés valors".

2. Antoni Abad: "És el moment de dir prou i fer un gran acte en favor de Catalunya"

A l'octubre, un mes especialment convuls a Catalunya, Marta Escobar publicava aquesta entrevista amb el president de la patronal vallesana Cecot i ara també i vicepresident de Foment del Treball, des del maig del 2019. El titular el donava Abad en una pregunta gens compromesa, ja que Escobar feia menció a les bones xifres de l'Aeroport del Prat a col·lació de l'aposta d'Abad de crear un Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries (CDRA) per gestionar les infraestructures catalanes. Abad, sense mirar cap a una altra part, contestava que "sobretot ens interessa la connectivitat i en llarga distància perquè amb una economia tan oberta com aquesta, tenir vol directe és fantàstic. Però ara hem de parlar de tot, d'R+D, energia... I si ho aconseguim, també parlarem de benestar social. I hem de parlar d'inversions i despesa a Catalunya i de deute històric com va fer Andalusia. Ha arribat aquest moment de fer aquest gran acte a favor de Catalunya, de dir prou i que sigueu intel·ligents, que aquesta és la inversió que més ens convé".

3. Ramon Tremosa: "L'euro salvat per Draghi ha beneficiat doblement Catalunya"

L'economista i exeurodiputat era entrevistat al novembre per Victor Costa. La resposta que titula la seva conversa és fruit d'una qüestió doblement interessant que llança Costa, a qui li interessa saber quin és l'impacte de l'euro a Catalunya en un context de Brexit i de procés, caldria afegir. Tremosa contesta que "aquesta Europa que tenim ha permès a Catalunya duplicar les multinacionals en sis anys, duplicar tràfics al Port de Barcelona i a l'Aeroport de Barcelona, augmentar exportacions, fer que la Fira vagi com un coet i aconseguir que les pimes catalanes funcionin. De fet, l'euro salvat per (Mario) Draghi ha beneficiat doblement a Catalunya".

4. Enric Pérez-Mas: "El procés està canviant la mentalitat del consumidor català"

El CEO de Parlem s'ha colat també en aquest rànquing amb un fort component polític. Però a més el seu perfil és peculiar, perquè dirigeix l'operadora catalana que va augmentar un 45% el nombre de clients després del referèndum de l'1 d'octubre. La política, per tant, és un tema central en aquesta conversa que manté Victor Costa amb ell, qui li pregunta si el procés ha ajudat les xifres de la seva companyia. Pérez-Mas respon que "el procés està canviant la mentalitat del consumidor català que sempre ha estat molt exigent i que ara vol que el producte sigui competitiu i de proximitat, amb un bon servei i que la generació de riquesa es quedi a casa. Nosaltres creem llocs de treball aquí, els nostres socis són d'aquí i reinvertim els beneficis aquí... Realimentem la roda de l'economia. Els consumidors catalans volen provar Parlem pel quilòmetre 0 i la proximitat abans que donar beneficis a companyies amb seu a París, Londres o Madrid i en mans de fons d'inversió. Els catalans no perdonem que una companyia local no ho faci bé.

5. Ricard Font: "L'Alta Velocitat entre Barcelona i València no s'ha fet per política"

Ricard Font té una alta responsabilitat pública, ja que és president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, un servei fonamental en la connexió catalana. Amb una visió transversal de les infraestructures de Catalunya, l'entrevista que aquest novembre manté Victor Costa amb ell també mira cap al sud, inevitable en la nostra publicació que des de fa un temps també explica l'actualitat informativa de l'Arc Mediterrani en el seu conjunt. I la pregunta és molt clara: "Per què no s'ha fet l'Alta Velocitat entre Barcelona i València?", diu Costa. "Per política. Si ho mires des d'una perspectiva social, econòmica, ferroviària o portuària no té cap sentit. Això només passa quan la política es posa per davant de la planificació estratègica de la mobilitat. A no ser que pensin allò que "si els catalans i els valencians són tan rics que s'ho paguin ells" que és l'explicació que ja se'ns va donar per l'AP7. Posats a fer ja farem nosaltres també l'Hyperloop entre València i Barcelona".

Més informació
Les opinions més llegides de 2019
Avui et destaquem
El més llegit