Quins països tenen les jornades laborals més llargues?

Entre els 38 països que formen part de l'OCDE, hi ha estats on es treballa de mitjana 30 hores setmanals i d'altres que arriben a les 47 hores

Segons l'OCDE, a l'Estat es treballa una mitjana de 36,6 hores setmanals | iStock Segons l'OCDE, a l'Estat es treballa una mitjana de 36,6 hores setmanals | iStock

Pandèmia, teletreball… i setmana laboral de quatre dies? Sembla que l'organització de la nostra jornada laboral s'encamina cap aquesta direcció, després que PSOE i Sumar hagin arribat a un acord de legislatura que, com a fet destacat, inclou un compromís per a la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores i amb perspectives d’arribar a les 32. Tal com va apuntar Rat Gasol el passat mes de setembre a VIA Empresa, aquesta aposta “es comença a percebre cada vegada més com una excel·lent manera d’atraure, motivar i retenir el talent”. 

Així i tot, per molt disruptiva -i atractiva- que pugui semblar aquesta setmana laboral de quatre dies, d’una banda, té els seus detractors i, de l’altra, ja hi ha veïns europeus que fa temps que l’han adoptat. Per haver-hi, hi ha veïns que fins i tot disposen d'una setmana laboral inferior als quatre dies. Les comparacions són odioses i, en aquest cas, inevitables: en quins països es treballa menys hores a la setmana? Quins són els que hi dediquen més hores?

Més info: 100-80-100

Qui treballa menys?

Des del 2010, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) elabora aquests dos rànquings i, un dels dos, és protagonitzat exclusivament per països europeus:

Països on es treballa menys hores a la setmana
País Hores laborals per setmana (2022)
Països Baixos 30,4
Dinamarca 33,4
Noruega 33,8
Alemanya 34,5
Finlàndia 35
Àustria 35,1
Bèlgica 35,2
Islàndia 35,5
Irlanda 35,6
Suïssa 35,7


L’OCDE detalla que la taula conté dades de la mitjana d'hores setmanals habituals treballades en el lloc de treball principal desglossades per ocupació total, ocupació a temps complet i ocupació a temps parcial. Països Baixos despunta clarament en el rànquing, amb una mitjana de 30,4 hores de treball setmanals, seguit de Dinamarca i Noruega, amb 33,4 i 33,8 respectivament.

La resta de països que componen aquest top 10 se situen entre les 34,5 i 35,7 hores, per tant, no es tracta d’una diferència molt pronunciada. Alemanya, Finlàndia, Àustria, Bèlgica, Islàndia, Irlanda i Suïssa confirmen que els països del centre i el nord d’Europa són els que, segons l’OCDE, menys hores treballen a la setmana.

Segons l'OCDE, a l'Estat es treballa una mitjana de 36,6 hores setmanals

Per la seva banda, Espanya se situa en la 13a posició amb una mitjana de 36,6 hores, just per darrere d’Itàlia (36 hores) i França (36,3). Tenint en compte que a l’Estat, la setmana laboral és de fins a les 40 hores setmanals, la xifra que mostra l’OCDE és possible que es vegi reduïda una vegada s’estableixi la setmana de les 37,5 hores. Així i tot, existeixen casos com el de Bèlgica que, malgrat haver establert la setmana laboral de quatre dies el febrer de l’any passat, la seva mitjana se situa en les 35,2 hores, 3,2 hores més si imaginéssim una setmana de quatre dies laborals de vuit hores.

“L’objectiu és donar més llibertat a les persones i a les empreses per organitzar el seu temps de treball”, va apuntar Alexander Croo, primer ministre de Bèlgica en instaurar la mesura, qui assenyalava que, en comparació amb altres països, Bèlgica era “molt menys dinàmica”. Per la seva banda, el Regne Unit també ha vist amb bons ulls l’adopció de la setmana laboral de quatre dies, després del programa pilot al qual van participar 61 empreses britàniques i més de 3.000 treballadors que, durant sis mesos, van experimentar una nova setmana laboral. I és que, del total d’empreses, un 92% van decidir mantenir la mesura, considerada com “un gran avenç”.

Més info: PSOE i Sumar fixen una reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals

Quins països hi dediquen més hores?

Així i tot, no tothom té -o pot tenir- la possibilitat d’escurçar la seva setmana laboral. Hi ha països on encara queda molta feina al davant pel que fa a aquesta matèria i, per aquest motiu, l’OCDE també mostra les dades dels països que més treballen:

Països on es treballa més hores a la setmana
País Hores laborals per setmana (2022)
Colòmbia 47,5
Mèxic 45
Costa Rica 44,5
Xile 42,6
Israel 40,6
Portugal 39,6
Polònia 39,5
Hongria 39,4
Eslovènia 39,2
Lituània 39,1


D'igual manera que en l'anterior llistat destacava la presència dels països europeus, en aquest destaquen els llatinoamericans, malgrat que en la part baixa de la taula s’hi trobin territoris no tan llunyans a Catalunya. Amb 47,5 hores a la setmana, Colòmbia despunta per sobre de Mèxic (45) i Costa Rica (44,5). Tot seguit, per sobre de les 40 hores setmanals es troben Xile (42,6) i Israel (40,6).

El país de l'OCDE que més hores treballa de mitjana a la setmana és Colòmbia, amb 47,5

Els darrers cinc països del rànquing de territoris que més hores treballen a la setmana són europeus, i se situen tots per sota de les 40 hores, continuant la tendència del continent en conjunt amb una mitjana molt similar: Portugal (39,6 hores), Polònia (39,5), Hongria (39,4), Eslovènia (39,2) i Lituània (39,1).

Dels 38 països que pertanyen a l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic, el Japó i Corea són els dos únics territoris asiàtics, però l’organisme no mostra les dades d’aquests dos en el seu llistat. De fer-ho, molt probablement estaríem parlant d’un rànquing tricontinental. 

Més informació
Ara es podria començar a reduir la jornada laboral
El govern espanyol aposta per la jornada laboral de quatre dies
Inspecció de Treball incrementa la jornada laboral de 6.554 persones
Avui et destaquem
El més llegit