• Quins països tenen les jornades laborals més llargues?

Quins països tenen les jornades laborals més llargues?

Entre els 38 països que formen part de l'OCDE, hi ha estats on es treballa de mitjana 30 hores setmanals i d'altres que arriben a les 47 hores

Segons l'OCDE, a l'Estat es treballa una mitjana de 36,6 hores setmanals | iStock
Segons l'OCDE, a l'Estat es treballa una mitjana de 36,6 hores setmanals | iStock
David Lombrana VIA Empresa
Periodista
Barcelona
30 d'Octubre de 2023

Pandèmia, teletreball… i setmanalaboral de quatre dies? Sembla que l'organització de la nostra jornada laboral s'encamina cap aquesta direcció, després que PSOE i Sumar hagin arribat a un acord de legislatura que, com a fet destacat, inclou un compromís per a la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores i amb perspectives d’arribar a les 32. Tal com va apuntar Rat Gasol el passat mes de setembre a VIA Empresa, aquesta aposta “es comença a percebre cada vegada més com una excel·lent manera d’atraure, motivar i retenir el talent”. 

 

Així i tot, per molt disruptiva -i atractiva- que pugui semblar aquesta setmana laboral de quatre dies, d’una banda, té els seus detractors i, de l’altra, ja hi ha veïns europeus que fa temps que l’han adoptat. Per haver-hi, hi ha veïns que fins i tot disposen d'una setmana laboral inferior als quatre dies. Les comparacions són odioses i, en aquest cas, inevitables: en quins països es treballa menys hores a la setmana? Quins són els que hi dediquen més hores?

 

Qui treballa menys?

Des del 2010, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) elabora aquests dos rànquings i, un dels dos, és protagonitzat exclusivament per països europeus:

Països on es treballa menys hores a la setmana
PaísHores laborals per setmana (2022)
Països Baixos30,4
Dinamarca33,4
Noruega33,8
Alemanya34,5
Finlàndia35
Àustria35,1
Bèlgica35,2
Islàndia35,5
Irlanda35,6
Suïssa35,7


L’OCDE detalla que la taula conté dades de la mitjana d'hores setmanals habituals treballades en el lloc de treball principal desglossades per ocupació total, ocupació a temps complet i ocupació a temps parcial. Països Baixos despunta clarament en el rànquing, amb una mitjana de 30,4 hores de treball setmanals, seguit de Dinamarca i Noruega, amb 33,4 i 33,8 respectivament.

La resta de països que componen aquest top 10 se situen entre les 34,5 i 35,7 hores, per tant, no es tracta d’una diferència molt pronunciada. Alemanya, Finlàndia, Àustria, Bèlgica, Islàndia, Irlanda i Suïssa confirmen que els països del centre i el nord d’Europa són els que, segons l’OCDE, menys hores treballen a la setmana.

Segons l'OCDE, a l'Estat es treballa una mitjana de 36,6 hores setmanals

Per la seva banda, Espanya se situa en la 13a posició amb una mitjana de 36,6 hores, just per darrere d’Itàlia (36 hores) i França (36,3). Tenint en compte que a l’Estat, la setmana laboral és de fins a les 40 hores setmanals, la xifra que mostra l’OCDE és possible que es vegi reduïda una vegada s’estableixi la setmana de les 37,5 hores. Així i tot, existeixen casos com el de Bèlgica que, malgrat haver establert la setmana laboral de quatre dies el febrer de l’any passat, la seva mitjana se situa en les 35,2 hores, 3,2 hores més si imaginéssim una setmana de quatre dies laborals de vuit hores.

“L’objectiu és donar més llibertat a les persones i a les empreses per organitzar el seu temps de treball”, va apuntar AlexanderCroo, primer ministre de Bèlgica en instaurar la mesura, qui assenyalava que, en comparació amb altres països, Bèlgica era “molt menys dinàmica”. Per la seva banda, el Regne Unit també ha vist amb bons ulls l’adopció de la setmana laboral de quatre dies, després del programa pilot al qual van participar 61 empreses britàniques i més de 3.000 treballadors que, durant sis mesos, van experimentar una nova setmana laboral. I és que, del total d’empreses, un 92% van decidir mantenir la mesura, considerada com “un gran avenç”.

Quins països hi dediquen més hores?

Així i tot, no tothom té -o pot tenir- la possibilitat d’escurçar la seva setmana laboral. Hi ha països on encara queda molta feina al davant pel que fa a aquesta matèria i, per aquest motiu, l’OCDE també mostra les dades dels països que més treballen:

Països on es treballa més hores a la setmana
PaísHores laborals per setmana (2022)
Colòmbia47,5
Mèxic45
Costa Rica44,5
Xile42,6
Israel40,6
Portugal39,6
Polònia39,5
Hongria39,4
Eslovènia39,2
Lituània39,1


D'igual manera que en l'anterior llistat destacava la presència dels països europeus, en aquest destaquen els llatinoamericans, malgrat que en la part baixa de la taula s’hi trobin territoris no tan llunyans a Catalunya. Amb 47,5 hores a la setmana, Colòmbia despunta per sobre de Mèxic (45) i Costa Rica (44,5). Tot seguit, per sobre de les 40 hores setmanals es troben Xile (42,6) i Israel (40,6).

El país de l'OCDE que més hores treballa de mitjana a la setmana és Colòmbia, amb 47,5

Els darrers cinc països del rànquing de territoris que més hores treballen a la setmana són europeus, i se situen tots per sota de les 40 hores, continuant la tendència del continent en conjunt amb una mitjana molt similar: Portugal (39,6 hores), Polònia (39,5), Hongria (39,4), Eslovènia (39,2) i Lituània (39,1).

Dels 38 països que pertanyen a l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic, el Japó i Corea són els dos únics territoris asiàtics, però l’organisme no mostra les dades d’aquests dos en el seu llistat. De fer-ho, molt probablement estaríem parlant d’un rànquing tricontinental.