Qui és qui entre els milionaris més rics de Barcelona

El nou llistat de la revista 'Forbes' no deixa cap mena de dubte respecte a les cinc fortunes més destacades de la ciutat comtal

Carmen Thyssen, Sol Daurella i Isak Andic, entre els més rics de Barcelona | VIA Empresa Carmen Thyssen, Sol Daurella i Isak Andic, entre els més rics de Barcelona | VIA Empresa

Des de fa molts anys la revista d'economia i negocis Forbes publica el seu tradicional llistat de gent més rica del món i no deixa indiferent a ningú. A VIA Empresa ho hem desglossat de diverses formes, com ara Forbes actualitza la llista dels més rics del món (així queden els catalans)  o Joan Font (Bon Preu) i els germans Vall (Vall Companys) entren en la llista de rics de Forbes. També hem detallat els 6 catalans que van decidir canviar el món (i ho estan aconseguint). En aquesta ocasió, Forbes va publicar un llistat de 23 'changemakers' entre els quals hi havia sis personalitats catalanes. 

Actualment, entre la llista dels 100 espanyols més rics, apareixen 30 catalans i unes quantes fortunes de Barcelona. Entre els "cinc més tops barcelonins" acumulen un capital de 6.650 milions d'euros. A continuació, el llistat i alguna sorpresa:

1. Isak Andic Ermay

Isak Andik en una roda de premsa | EP
Isak Andik en una roda de premsa | EP

El propietari de la cadena Mango i administrador únic de Punta Na Holding, la multinacional que gestiona la cadena de botigues, acumula, sempre segons Forbes, 1.900 milions d'euros. Nascut a Istambul l'any 1953, com a membre d'una família de jueus sefardites, Isak Andic va arribar a Barcelona l'any 1968, quan tenia 15 anys. Quatre anys més tard iniciava la seva trajectòria en el sector de la moda, venent en una botiga de Barcelona unes bruses que havia comprat a Turquia. Així va arrencar una carrera dedicada a la distribució de peces de roba que, després d'un temps en el format de botigues multimarca, donaria peu a la creació del model únic de Mango, amb el que ha fet fortuna arreu del món.

Més info: Forbes actualitza la llista dels més rics del món (així queden els catalans)

Però, tot i aparèixer habitualment als rànquings dels homes més rics, no és tan habitual veure'l en actes i esdeveniments socials. Pocs detalls es coneixen de la seva vida personal, més enllà de la seva afició pel mar i per l'art –compta amb una col·lecció privada d'art contemporani. Durant molt de temps va evitar fer aparicions públiques, tot i que en els darrers anys ha accedit a participar en algunes entregues de premis i esdeveniments similars.

2. Sol Daurella Comadrán

Imagen de Sol Daurella, presidenta de Coca Cola EP | Cedida
Sol Daurella, presidenta de Coca Cola EP | Cedida

La presidenta de Coca-Cola Europacific Partners, Sol Daurella, disposa de 1.700 milions d'euros a la seva fortuna. Com apunta l'escriptor Toni Rodríguez a Petjades d'Empresa, "és una de les empresàries més productives i alhora menys coneguda del món empresarial català, espanyol, europeu i mundial, que són els espais geogràfics on actua. Discreta, altament eficient i aficionada a l’esquí, el golf i els cavalls, es diria que du l'ofici a la sang, com a neta d’un emprenedor que es deia Santiago Daurella; filla d’un empresari amb visió internacional que es deia Josep Daurella i esposa en segones núpcies d’un altre empresari i refinat gastrònom que es diu Carles Vilarrubí i Carrió".

Rodríguez també apunta que "els negocis familiars dels Daurella són la importació de bacallà d’Islàndia, comercialitzat sota la marca Royal, i l'embotellament de Coca-Cola. Dues activitats iniciades per l'avi Santiago (Barcelona 1898-1974), que l'any 1926 va crear Copesco sobre els fonaments d’una antiga tradició familiar d’importadors de peix i pesca salada, i que l’any 1940 va fundar Cobega, una firma d'elaboració de sucs i begudes gasoses que l’any 1951 es va convertir en la primera concessionària de The Coca-Cola Company a Espanya, de la que en va ser copropietari juntament amb la seva dona i els dos fills, Francesc i Josep (Don Pepe), pare de Sol Daurella".

Formada a Suïssa, llicenciada en Ciències Empresarials, MBA per ESADE i màster en Finances per la Universitat de Berkeley, no és la típica hereva de tercera generació al·lèrgica a les responsabilitats executives del llegat familiar. Ans al contrari, va començar a treballar a Cobega l'any 1993, quan en tenia 27, i l'any 2012 va accedir a la presidència executiva, just un any abans d’emprendre la fusió de tota la resta de plantes embotelladores d'Espanya, sota el nom de Coca-Cola Iberian Partners, que també va presidir.

3. Carmen Thyssen-Bornemisza

Carmen Cervera va rebre una oferta de 300 milions d’euros pel Mata Mua, el quadre de Paul Gauguin, abans de tancar l’acord de cessió amb el ministre Miquel Iceta | Cedida
Carmen Cervera va rebre una oferta de 300 milions d'euros pel Mata Mua, el quadre de Paul Gauguin | Cedida

Nascuda a Barcelona, María del Carmen Rosario Soledad Cervera y Fernández de la Guerra, més coneguda com a Tita Cervera i després Carmen Thyssen en casar-se amb el baró Heinrich Hans Thyssen-Bornemisza, de qui va heretar la important col·lecció de pintura que porta el seu nom, té una fortuna de 1.300 milions d'euros.  La reina de la bellesa i eterna aspirant a actriu, Carmen va passar a convertir-se amb el seu últim marit, en una de les col·leccionistes d'art més rellevants del món. "Tita, la filla amantíssima, la mare protectora i la dona enamorada, amaga darrere del seu títol de baronessa una personalitat aclaparadora i sagaç. Avui, gràcies a ella i a l'acord històric signat amb el Govern d'Espanya, les obres s'exhibeixen al públic", destaquen d'ella la premsa del cor, de la qual ocupa nombroses portades.

4. Jorge Gallardo Ballart i Antonio Gallardo Ballart

Antonio i Jorge Gallardo Ballart són els únics catalans sanitaris que apareixen a la llista de Forbes | EP
Antonio i Jorge Gallardo Ballart són els únics catalans sanitaris que apareixen a la llista de Forbes | EP

Els germans Antonio i Jorge Gallardo Ballart són accionistes dels laboratoris Almirall i es calcula que disposen de 900 milions d'euros cadascun. Antonio Gallardo Ballart es va incorporar a Almirall amb 16 anys. A la companyia ha ocupat diversos càrrecs de rellevància com el de director comercial i de màrqueting, sent responsable del llançament de productes clau com Almax, Cleboril i Ebastel, així com de diferents productes sota llicència. A més, va ser president d'Almirall fins que va deixar el càrrec en mans del seu germà, Jorge Gallardo Ballart, i vicepresident i conseller fins al 2014. Actualment és vicepresident d'honor del grup farmacèutic espanyol.

Més info: Per què Joan Font (Bon Preu) apareix a la llista dels rics i en surt la família Grífols?

El benjamí dels germans és en Jorge Gallardo Ballart. Es va incorporar a Almirall el 1965 després de graduar-se com a Enginyer Industrial i el 1972 va obtenir el seu doctorat. A la farma va exercir com a conseller delegat del 1997 al 2011 i va ser president i conseller delegat des del 2001 al 2011. Des d'aleshores i fins al febrer del 2022 va ocupar el càrrec de president, moment en què va decidir retirar-se del consell d'administració d'Almirall. Dels dos germans és la cara més coneguda. Entre els mèrits de Jorge Gallardo Ballart hi ha la posada en marxa del nou centre de recerca i desenvolupament (R+D) d'Almirall el 1995, l'expansió internacional de la companyia a Europa i els Estats Units, la sortida a borsa el 2007 i el llançament de nous productes per a dermatologia i estètica a partir del 2014.

5. Carmen Daurella Aguilera

Cosina de la Sol Daurella de la Coca-Cola, Carmen Daurella és accionista de Coca-Cola Europacific Partners. Quan va començar a treballar a Cobega, el 1993, ho va fer com a vicepresidenta i consellera delegada, càrrecs que va compartir amb altres familiars. També és propietària de múltiples cavalls campions, però els seus interessos van més enllà del món de l'equitació. De fet, el 1987 Carmen va fundar una vinya exclusiva a Espanya: Bodegas Roda. Des de Forbes calculen un patrimoni de 900 milions d'euros. És difícil trobar fotografies seves, ja que li agrada mantenir-se en l'anonimat.

Més informació
Amancio Ortega es manté al pòdium dels més rics
Fainé, únic empresari espanyol en el llibre de Forbes sobre filantrops
Els joves emprenedors catalans que triomfen a 'Forbes'
Avui et destaquem
El més llegit