Quins tributs propis paguem els catalans i quants en paguen la resta de comunitats?

Amb 15 impostos propis, Catalunya va captar 863,77 milions d’euros el 2021, una xifra que representa el 45,2% del que van captar totes les comunitats a l'Estat

La Generalitat ha publicat la llista de deutors 2023 de l'ATC | ACN La Generalitat ha publicat la llista de deutors 2023 de l'ATC | ACN

La proposta de finançament singular s’està convertint en un dels principals eixos de la campanya electoral del pròxim 12M, després de ser presentada a finals del passat mes de març al Col·legi d’Economistes de Catalunya en un acte que va comptar amb la participació del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i de la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas. Aquest model, basat en la “sobirania fiscal plena”, preveu que el Govern recapti el 100% dels impostos, gestionant tributs com l’IVA, l’IRPF, l’impost de societats o els impostos especials. Tanmateix, malgrat que aquests tributs són els més coneguts, val a dir que Catalunya compta amb un ampli llistat d’impostos propis amb què el 2021 va recaptar 863,77 milions d’euros, una xifra que representa el 45,2% del que van captar totes les comunitats autònomes de l’Estat amb els seus respectius tributs propis, i que suposa una suma de 111,26 euros per català.

Més info: El finançament singular es presenta al CEC per "posar fi" al dèficit fiscal

15 tributs propis davant els 0 de Madrid

Catalunya lidera, de lluny, el rànquing de comunitats autònomes amb més tributs propis, sumant un total de 15. Si bé és una dada que comparada amb la resta de territoris pot sorprendre, ja que és pràcticament el doble respecte de les comunitats que ocupen el segon i tercer lloc d’aquest llistat, sorprèn també com la Comunitat de Madrid no compta amb cap impost propi, motiu pel qual la seva aportació a l'estat espanyol, amb aquesta tipologia d’impostos, és nul·la. 

El Govern va recaptar 863,77 milions d’euros el 2021 amb els 15 tributs propis que té Catalunya

Aquestes són les dades que s’extreuen de la sisena taula Tributos propios de las Comunidades Autónomas de régimen común. 2022 de l’Informe de las Comunidades Autónomas, elaborat per l’Observatori de Dret Públic de Barcelona (IDP Barcelona), que desglossa els tributs propis de cada comunitat autònoma. El mateix document destaca que el conjunt de les comunitats van aportar, mitjançant aquests tributs, una suma de 1.910,35 milions d’euros a l’Estat. 

Dels 15 impostos propis que té Catalunya, els 10 següents són recaptats per l’Agència Tributària de Catalunya:

  • Gravamen de Protecció Civil
  • Impost sobre grans establiments comercials
  • Impost sobre les estances en establiments turístics
  • Impost sobre l’emissió d’òxids de nitrogen a l’atmosfera produïda per l’aviació comercial
  • Impost sobre l’emissió de gasos i partícules a l’atmosfera produïda per la indústria
  • Impost sobre els habitatges buits
  • Impost sobre begudes ensucrades envasades 
  • Impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica 
  • Impost sobre els actius no productius de les persones jurídiques 
  • Impost sobre instal·lacions que incideixen en el medi ambient
     

Els cinc tributs propis restants són el cànon de l’aigua, gestionat per l’Agència Catalana de l’Aigua, i el cànon de residus, depenent de l’Agència Catalana de Residus, que es desglossa en quatre fets imposables que es regulen de manera independent:

  • Cànon sobre la incineració de residus municipals
  • Cànon sobre la deposició de residus municipals
  • Cànon sobre la deposició controlada de residus de la construcció
  • Cànon sobre la deposició controlada de residus industrials
     

Així mateix, Catalunya va captar amb aquests tributs una suma de 863,77 milions d’euros, gairebé quatre vegades més que el País Valencià, que amb els seus vuit impostos propis va captar 221,31 milions i és la segona comunitat que més diners va obtenir mitjançant aquests (un 11,6% sobre el total). Tots dos territoris comparteixen alguns tributs, com ara l’impost sobre els habitatges buits o l’impost sobre les estances en establiments turístics. Destaquen també tots aquells impostos verds, relacionats amb les emissions de CO2 o amb les instal·lacions o activitats que incideixen en el medi ambient.

Més info: L'impost sobre les emissions dels vehicles: fiscalitat verda per lluitar contra el canvi climàtic

En aquest sentit, l’Agència Tributària de Catalunya ha publicat el padró provisional, corresponent a l’exercici 2023, de tots els vehicles que tributen per l’impost sobre les emissions de CO2. Aquest impost verd, en línia amb la fiscalitat ambiental que es promou a Europa per lluitar contra el canvi climàtic, grava les emissions de CO2 de turismes, furgonetes i motocicletes pel seu impacte directe en l’efecte d’hivernacle i l’escalfament global, i, per tant, per les conseqüències que pot tenir en la salut de les persones.

Andalusia, també amb vuit tributs propis, tancaria el top 3 d’aquest rànquing, amb una aportació de 145 milions d’euros (el 7,6%) mitjançant els impostos propis, seguit d’Extremadura (113,85 milions), les Illes Balears (111,53 milions), Astúries (89,54 milions), Galícia (88,65 milions), Aragó (82,72 milions) Castella i Lleó (70,33 milions), Múrcia (62,66 milions), Cantàbria (29,40 milions) La Rioja (18,97 milions) i Castella-la Manxa (12,62 milions).

Això no obstant, l’Observatori de Dret Públic de Barcelona assenyala en l’Informe de las Comunidades Autónomas que els ingressos procedents d’aquests tributs van representar l’any 2021 un 0,98% dels ingressos totals del conjunt de les comunitats autònomes, motiu pel qual els considera “poc significatius”. Tanmateix, destaca la seva existència, en suposar “un fet rellevant atès que es tracta d'uns ingressos que han estat obtinguts pels governs autonòmics exercint el seu màxim poder tributari: els legislen, els gestionen, els administren i gaudeixen del 100% del seu rendiment”. 

Els ingressos procedents d’aquests tributs van representar un 0,98% dels ingressos totals del conjunt de les comunitats autònomes

Així i tot, l’IDP Barcelona afegeix que l’ús d’aquest poder tributari ha acabat “sovint” al Tribunal Constitucional. En aquest sentit, l’organisme ha anul·lat i declarat com a inconstitucionals quatre impostos que, en haver estat aprovats, s’haguessin sumat al llistat de 15 tributs propis de què disposa Catalunya. Són els següents:

  • Impost sobre el risc mediambiental de la producció, manipulació i transport, custòdia i emissió d'elements radiotòxics 
  • Impost sobre la producció d'energia elèctrica d'origen nuclear 
  • Impost sobre la provisió de continguts per part dels prestadors de serveis de comunicacions electròniques i de foment del sector audiovisual i la difusió de la cultura digital 
  • Impost sobre els dipòsits a les entitats de crèdit
Més informació
El Govern vol recaudar el 100% dels impostos que es paguen a Catalunya
Nou de cada deu comerciants veu "molt costós" mantenir els negocis amb els impostos actuals
Els nous impostos extraordinaris a la banca i les grans energètiques generen 1.454,5 MEUR
Avui et destaquem
El més llegit