Igualada, el nou 'hub' de la biomedicina

El Govern anuncia que l'Hospital d'Igualada serà un hospital universitari i que injectarà 1,5 milions d'euros per al comerç dels municipis de la Conca d'Òdena

Castells, Torra i Chacón a l'Ajuntament d'Igualada | Cedida Castells, Torra i Chacón a l'Ajuntament d'Igualada | Cedida

"Volem que Igualada es converteixi en un dels hubs de la biomedicina". Amb aquestes paraules, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat diverses mesures econòmiques per als set municipis que formen part de la Conca d'Òdena i que van haver de viure un confinament perimetral molt més estricte que la resta de Catalunya. En la seva primera visita fora de Barcelona, Torra ha agraït des de l'Ajuntament de la capital de l'Anoia als alcaldes de la zona i, amb l'objectiu que "el món local pugui posar la seva força com a palanca de la recuperació econòmica", ha repartit bones notícies com, per exemple, que "l'Hospital d'Igualada serà un nou hospital universitari".

Més info: Maskplus, la reinvenció del tèxtil per aïllar la covid-19

El campus actual de la ciutat "està saturat", segons ha assenyalat la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, que ha explicat que la inversió total per a la nova universitària serà de 6 milions d'euros. D'aquests, 2 milions corresponen al Conveni amb l'Ajuntament d'Igualada per a la construcció d'un nou edifici destinat a ser la Facultat de Ciències de la Salut, que s'ubicarà al costat del Centre d'Innovació per a la Simulació en Salut batejat com a 4DHealth.

Però aquest no ha estat l'únic anunci. Després de reunir-se amb l'alcalde, Marc Castells, i els agents socials i econòmics de la Conca d'Òdena, el president del Govern també ha explicat que el seu Executiu destinarà 1,5 milions d'euros a fons perdut a la mancomunitat de municipis de la Conca destinats a comerç i serveis. Uns ajuts directes per a tots els comerços que, segons Chacón, "no hauran de demostrar cap descens de facturació, ni cap altra dada" perquè "el decret de tancament perimetral ja justifica els ajuts, menys als comerços d'alimentació i farmàcia".

"La millor versió"

Torra ha explicat, a més, que "per tots els ajuts des del sector industrial que es vagin aprovant a Catalunya, els de la Conca tindrà una puntuació especial per afavorir-los". D'aquesta manera, en la propera convocatòria d'ajuts a la indústria, el Govern introduirà un criteri territorial per compensar el major impacte patit pels municipis de la Conca d'Òdena i del seu entorn. A això, s'hi suma l'aplicació d'un pla urbanístic especial, que contempla que 300 hectàrees seran destinades a activitats industrials i noves tecnologia, "principals pols d’atracció industrial del país".

Chacón: "La col·laboració público-privada serà essencial per afavorir el comerç local de proximitat"

Amb tot plegat, el Govern vol "prioritzar els territoris i sectors que més ho necessiten com el turisme, el comerç i la cultura" perquè, com insisteix el president català, "hem de prioritzar i posar tots els recursos i ser àgils". I, en això, com diu Chacón, "la col·laboració público-privada serà essencial per afavorir el comerç local de proximitat".

Mesures concretes per fer front a l'emergència econòmica i social derivada de la crisi del coronavirus i que, com ha expressat l'alcalde d'Igualada, "donen la millor versió de l’administració pública". "Sortim contents i esperançats perquè feia molts anys que no escoltava ajudes concretes i un pla específic per a la Conca d’Òdena que ajudarà a la reactivació econòmica", ha aplaudit. Unes mesures econòmiques que han desembocat en l'Aliança per la Conca i, en paraules de Torra, en "un exemple per a tot el país".

Més informació
L'Anoia exigeix "menys burocràcia i més agilitat"
Igualada, el nerviosisme dels primers empresaris confinats
Avui et destaquem
El més llegit