Els ajuts Leader, un impuls de més de 200 llocs de treball a l'Ebre

El programa de desenvolupament rural ha subvencionat 423 projectes i compta amb 14,5 milions d'euros per continuar impulsant iniciatives fins al 2027

Jesús Gómez, director d'Acció Climàtica a l'Ebre, Albert Sabaldaó, delegat de Govern i Norma Pujol, directora de l'IDECE | ACN Jesús Gómez, director d'Acció Climàtica a l'Ebre, Albert Sabaldaó, delegat de Govern i Norma Pujol, directora de l'IDECE | ACN

Els ajuts Leader del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya han permès subvencionar 423 projectes des de 2014 a 2022, a les Terres de l'Ebre. A través dels tres Grups d'Acció Local (GAL) s'han repartit 13,9 milions d'euros en iniciatives privades, sobretot del sector primari i el turisme, que han generat més de 200 llocs de treball nous i n'han consolidat diversos centenars d'existents.

La inversió total incentivada amb els ajuts Leader ha estat de 45 milions d'euros, amb percentatges d'execució "anormalment elevats". El Consorci Intercomarcal d'Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d'Ebre – Terra Alta (CIS), Consorci per al desenvolupament del Baix Ebre i Montsià (BEMO) i el GAL Mar de l'Ebre tenen assignats fins a 13,5 milions més per al període 2023-2027.

La inversió total incentivada amb els ajuts Leader ha estat de 45 milions d'euros

Els Leader, un instrument per "potenciar aliances"

Els tres Grups d'Acció Local de les Terres de l'Ebre, apliquen la metodologia i ajuts Leader en el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya, un àmbit del qual no hi ha "ni un municipi ebrenc exclòs". Com ha destacat el delegat del Govern de les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó, els Leader són un instrument idoni per "potenciar aliances", fer "una bona dels recursos públics" i lluitar contra el despoblament amb "l'aportació d'activitat econòmica, per petita o gran que sigui, que retingui talent i població".

Per al nou període 2023-2027, la dotació és tan elevada com la quantitat d'ajuts que s'han repartit els últims anys. El CIS de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre té assignats 5 milions d'euros, el BEMO del Baix Ebre i el Montsià té assignats 4,5 milions d'euros i el GAL Mar de l'Ebre 4 milions d'euros més, 13,5 en total. La inversió final acaba sent tres vegades més gran que la quantitat subvencionada.

El delegat del Govern també ha remarcat que els Leader es reparteixen de forma "inusualment ràpida", amb una governança i un assessorament "pròxim i identificable", i amb "una capil·laritat brutal" per atendre qualsevol projecte, de qualsevol poble. "El Leader és un instrument de gestió de recursos públics, de col·laboració públic i privada, amb unes ràtios d'èxit que fa que sigui fàcil anar a l'alça. Hem de ser capaços d'aprofitar-los encara més", ha reivindicat Salvadó.

Més informació
La Unió Empresarial de l'Anoia apropa els fons LEADER a les empreses
Els ajuts Leader creen 104 llocs de treball a la Catalunya Central
Avui et destaquem
El més llegit