• Territori
  • Alarma entre les empreses per la Llei de Seguretat Nacional

Alarma entre les empreses per la Llei de Seguretat Nacional

El text proposat preveu que qualsevol ciutadà major d’edat podria ser obligat per les autoritats competents a realitzar prestacions personals i materials sense dret a indemnització

El Congrés Espanyol està debatent la modificació de la Llei de Seguretat Nacional |Cedida
El Congrés Espanyol està debatent la modificació de la Llei de Seguretat Nacional |Cedida
Redacció VIA Empresa
13 de Maig de 2022

“Si no s’obre el debat a la ciutadania, estaríem parlant d’un intervencionisme per part de l’Estat que pot arribar a atemptar contra drets fonamentals”. És l'advertència d'Oriol Alba, secretari general de la Cecot, sobre la modificació de la Llei de Seguretat Nacional que ja ha superat el primer tràmit al Congrés dels Diputats gràcies als vots del govern espanyol i PP. Des de la patronal asseguran que hi ha alarma entre l'empresariat i reclamen que s'involucri als agents socials i econòmics en el debat.

 

La Cecot es centra en especial en l’article 28 de la Llei, que regula la participació del sector privat en la contribució de recursos en situacions d'interès per a la seguretat nacional. "Ens posa en alerta com a representants del teixit empresarial i econòmic que som perquè es menciona el 'deure' de col·laborar personal i materialment per part de la ciutadania i de les persones jurídiques, però no es concreta com s’indemnitzarà o es compensarà la fiscalització d’aquests recursos per part del Govern davant la gestió d’un conflicte o emergència”, emfatitza Oriol Alba.

Cecot: "La Cecot entén que el sentit de la Llei és recentralitzador"

Per la patronal vallesana, l'articulat de la Llei de Seguretat Nacional és "difús" i pot "comportar inseguretat jurídica". El text pretén regular l’actuació del conjunt d’Administracions Públiques en el que defineix com a situacions d’interès per a la Seguretat Nacional, un concepte que estableix com “l’acció de l’Estat dirigida a protegir la llibertat, els drets i benestar dels ciutadans, a garantir la defensa d’Espanya i els seus principis i valors constitucionals”. 

 

"La Cecot entén que el sentit de la Llei és recentralitzador i d’invasió de competències", sentencia l'entitat, que assenyala que no es preveu "la participació activa dels governs autonòmics". Com a exemple, asseguren que en una situació d'interès per la seguretat nacional, els Mossos d'Esquadra quedarien sotmesos a la direcció del govern central: "Generaria una invasió de les competències de les que disposa actualment la Generalitat".

Per tot plegat, la patronal considera "imprescindible" involucrar als agents socials i econòmics en el debat per abordar el detall d’aquestes actuacions i evitar la "manca de concreció del text" per dissipar l’actual "situació d’inseguretat jurídica" entre les empreses i entre la ciutadania.