Aperitius Catalans: l’empresa de fruits secs amb més referències del món

La companyia situada a Can Aguilera factura 1,5 milions d’euros l’any, dels quals, 600.000 corresponen a l’exportació

La fàbrica d'Aperitius Catalans està a Can Aguilera, Piera | Cedida La fàbrica d'Aperitius Catalans està a Can Aguilera, Piera | Cedida

Josep Maria Térmens només tenia catorze anys quan anava a Reus amb el seu avi a vendre ametlles i avellanes de les seves terres de Can Aguilera (Piera). Eren els anys seixanta. No gaires anys després, Térmens va començar a comprar fruits secs dels camps dels veïns i els torrava, de nit, al garatge de casa seva, sense adonar-se’n que allò només seria el primer pas per acabar fundant, l’any 1965, l’empresa de fruits secs amb més referències del món: Aperitius Catalans, una empresa anoienca ubicada a Can Aguilera.

Des de Piera a UK, Alemanya, Cuba, Japó, Xile , entre altres països del món

Aperitius Catalans factura 1,5 milions d'euros l'any, dels quals, 600.000 corresponen a l'exportació. Els inicis d'obrir-se al mercat internacional es remunten als anys vuitanta, quan el senyor Térmens, maleta en mà i esperit emprenedor, visitava diversos països com Anglaterra i Alemanya, sense conèixer ni l'anglès ni l'alemany: "Mai vaig tenir por. No tenia els coneixements d'idiomes, però tenia molt clar que volia ensenyar els meus productes. La primera vegada que vaig veure la possibilitat de fer aquest salt va ser a través d'una revista on hi havia l'anunci que buscaven productes artesans", expressa Térmens. I aquesta convicció i peripècia el fa exportar, avui dia, a més països, a part del Regne Unit i Alemanya com Cuba, Japó, Portugal, França, Xile, entre altres. A més, també assisteix a fires d'alimentació internacionals: per exemple, a l'octubre va assistir a una fira alimentària a Kiev, Ucraïna, i aquest gener serà a una d'Alemanya.

DSCN0886

Aperitius Catalans sobrepassa les 800 referències | Cedida

Ametlla marcona de qualitat: guardonada amb els London Taste Awards

Tant ha sigut el seu èxit i acollida internacional que Aperitius Catalans ha rebut dues medalles d'or del Regne Unit com a reconeixement de la seva qualitat: l'ametlla marcona salada ha estat guardonada amb els London Taste Awards i s'ha convertit en un dels seus productes estrella i internacionalment més preuats. Tot i això, el fet d'exportar també li ha fet crear més referències: "amb un negoci mai pots dir que ja ho tens tot perquè sempre t'has de reinventar, provar coses noves. Mai has de dir no al client", raona. També afirma que cada país té els seus propis gustos: "Des de fa anys elaborem una ametlla fumada per als anglesos i la continuem venent avui dia. En canvi, a Xile volen que fem fruits secs que piquin", explica.

"Amb un negoci mai pots dir que ja ho tens tot: mai has de dir no al client"

Però, quin és l'èxit? Térmens explica que "El secret és fer el producte amb la màxima qualitat. Fer un producte que sobresurti del que ja es fa". L'empresa, que compta en l'actualitat amb vuit treballadors i treballadores, produeix dues tones diàries de fruits secs. Aperitius Catalans compra directament als productors agrícoles: molts dels fruits secs provenen de la zona, tot i que d'altres són estrangers, com els anacards o les nous de macadàmia "que aquí no es produeixen", explica.

La fórmula secreta: elaboració artesanal i productes naturals

Diuen que en la varietat està el gust i Aperitius catalans sobrepassen les vuit-centes referències. "L'altre dia em van demanar que provés de fer cacauets laminats", explica Térmens. Aperitius Catalans està especialitzat en productes de la nostra terra, com l'ametlla, l'avellana, la nou o el pinyó. Ofereixen tota mena de fruits secs, siguin torrats o acaramel·lats, cacauets, festucs, castanyes, còctels, fruits secs amb licor, fruites deshidratades, fruits secs ecològics... Algunes de les seves últimes novetats són: el trinxat de fruits secs, l'ametlla marcona daurada i l'ametlla catalana, amb el sabor característic de la mediterrània, una de les últimes estrelles de l'exportació. A més, Térmens explica que una altra de les claus de l'èxit rau en el fet que "és una tasca de molts anys, diària, sacrificada. S'ha de mantenir la tradició, l'elaboració artesanal, la mateixa recepta de sempre, productes naturals al 100%, sense cap mena d'afegits. I provar coses noves: som la primera empresa d'Espanya en caramel·litzats. Estem preparats per fer 2.000 quilograms diaris de caramel·litzats", explica.

 "S'ha de mantenir la tradició, l'elaboració artesanal i productes naturals al 100%"

Internet també l'ha ajudat: els seus productes han traspassat fronteres gràcies a la seva pàgina web, on té botiga en línia. "Internet ens ha ajudat moltíssim a vendre els nostres productes. Tenim més de 20.000 visites mensuals a la pàgina web", afirma. Aperitius Catalans també compta amb una botiga, un punt de venda directa a la fàbrica que obre els dissabtes, diumenges i festius d'11 a 14 hores a Can Aguilera "m'ha servit per tenir un contacte directe amb el client, per veure si un producte funciona o no", explica. Térmens confessa que el gran repte, en el futur, és doblar la producció d'Aperitius Catalans.

Més informació
'Les professions del futur' són a l'Anoia
Les empreses químiques de l'Anoia impulsen el primer codi ètic del sector a Catalunya
40 empreses de l'Anoia expliquen als estudiants les professions futures​
Avui et destaquem
El més llegit