L'aposta sostenible i d'estalvi energètic d'un grup d'allotjaments turístics del Pallars Sobirà

Aquest projecte s'emmarca també en l'aposta per obtenir l'acreditació de la Carta Europea de Turisme Sostenible

Reunió dels diferents agents implicats en el programa d'assessorament als establiments turístics del Pallars Sobirà en estalvi energètic i la sostenibilitat | ACN Reunió dels diferents agents implicats en el programa d'assessorament als establiments turístics del Pallars Sobirà en estalvi energètic i la sostenibilitat | ACN

Un total de tretze allotjaments turístics del Pallars Sobirà han participat en una iniciativa per impulsar la sostenibilitat i l'estalvi energètic als seus establiments. Un grup de professionals assessora els empresaris per a reduir la despesa energètica dels seus allotjaments, optar per fons d'energia renovables, millorar l'organització amb els seus treballadors i optimitzar la comunicació per explicar el seu compromís social i ambiental. Aquest projecte s'emmarca també en el grup d'accions que s'estan impulsant al territori en l'aposta per obtenir l'acreditació de la Carta Europea de Turisme Sostenible, una iniciativa liderada per la federació Europarc.

Toni Cantero és un dels assessors dels allotjaments turístics especialista en energies renovables i estalvi energètic i ha explicat que el més important és que els empresaris coneguin bé la comptabilitat energètica del seu establiment per intentar-la reduir al màxim. Un cop feta aquesta diagnosi, Cantero els planteja diferents fórmules per l'estalvi energètic i la sostenibilitat empresarial.

Una de les empreses que ha assessorat és l'Hotel Pessets de Sort, un establiment amb unes setanta habitacions i una trentena d'apartaments amb un consum energètic considerable i amb aquest projecte d'assessorament busca que el seu establiment sigui "més sostenible", ha dit Ramon Aytés, el responsable de l'hotel.

L'objectiu és que les empreses puguin impulsar mesures que els permetin millorar la sostenibilitat en els seus establiments

Per Aytés "el turisme serà sostenible o no serà" i amb aquesta voluntat també treballen amb el Parc Natural de l'Alt Pirineu per aconseguir l'acreditació de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS). En aquest cas, l'acreditació la impulsa el Parc Natural de l'Alt Pirineu en col·laboració amb tots els municipis del seu àmbit, a més del de Baix Pallars, el de la Seu d'Urgell i el de Valls d'Aguilar; les associacions empresarials de l'àmbit turístic i la resta d'entitats públiques i privades locals vinculades a l'activitat turística.

L'objectiu és que les empreses de l'àmbit del Parc Natural tinguin la informació i els coneixements necessaris per realitzar inversions i impulsar mesures que els permetin millorar la sostenibilitat en els seus establiments. Així, després d'haver assistit a un seguit de sessions de capacitació durant la primavera, aquests dies d'estiu i fins a la tardor, les empreses que ho han sol·licitat estan sent assessorades per un grup de professionals en l'àmbit de l'arquitectura, l'enginyeria i la comunicació. Els allotjaments podran conèixer amb el suport d'aquests experts com ser més eficients en l'ús de l'energia i reduir-ne el consum ja sigui millorant les instal·lacions del seu establiment o aplicant mesures correctores en l'edifici; també estan treballant per reflectir el seu compromís amb la sostenibilitat a través de la seva comunicació per donar-ho a conèixer als seus clients i posicionar-se, tant ells com el territori.

Més info: La Seu d'Urgell i Sort acolliran els Campionats del Món de Piragüisme 2027

Aquesta capacitació adreçada als allotjaments turístics és una primera acció del conjunt d'accions previstes per fomentar la sostenibilitat turística del sector. En aquest context, l'Ajuntament de Sort en col·laboració amb el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, s'ha sumat al grup d'accions previstes per obtenir l'acreditació de la CETS i preveu, en un futur, realitzar accions similars adreçades a les empreses d'activitat, a la restauració i als productors agroalimentaris que fan visites als seus obradors o explotacions. Totes les empreses que vulguin avançar en aquest sentit podran optar també a acreditar-se individualment com a empreses compromeses amb la Carta Europea de Turisme Sostenible.

Més informació
La feina de repartir sort
Neix l'Associació Turística del Pallars Sobirà
Avui et destaquem
El més llegit