Europa financia dos projectes urbans innovadors a Barcelona i Mataró

Els fons europeus finançaran amb 6,5 milions d'euros els projectes de les dues ciutats: un destinat a les escoles i l'altre als pisos de lloguer

La Comissió Europea a Brussel·les La Comissió Europea a Brussel·les

El programa europeu Accions Urbanes Innovadores ha triat Barcelona i Mataró per finançar dos dels seus projectes urbans innovadors. D'una banda, el projecte GBG_AS2C de l'Ajuntament de la capital catalana rebrà 3,99 milions d'euros de la Comissió Europea i, de l'altra, el projecte Lloguem de l'Ajuntament de Mataró en rebrà 2,5 milions.

El projecte de la ciutat comtal preveu fer una prova pilot en 10 escoles, que transformaran els seus patis en refugis climàtics els mesos de més calor gràcies a la instal·lació de zones de jocs d'aigua o la creació d'àrees verdes, entre d'altres mesures. La idea és convertir els patis en espais de lleure ombrejats i frescos que puguin ser aprofitats no només pels alumnes de cadascun dels centres, sinó també pels casals d'estiu o per la resta de veïns fora de l'horari escolar.

Més info: El Govern premia les iniciatives més innovadores en comerç urbà

Les actuacions concretes que es realitzaran a les escoles es dissenyaran a partir de processos participatius impulsats per les entitats que lideren el projecte, que són l'agència de salut pública de Barcelona i el Consorci d'Educació de Barcelona. Alhora, es promouran campanyes de sensibilització sobre els efectes del canvi climàtic.

Preus assequibles

Mentrestant, el projecte de Mataró es basa en una iniciativa adreçada a incrementar l’oferta de lloguer a preu assequible explorant solucions innovadores basades en l'economia social i cooperativa. Segons dades del propi consistori, el preu del lloguer a la capital del Maresme s'ha incrementat un 33% el darrer any, alhora que es calcula que a la ciutat hi ha 3.381 habitatges desocupats.

El projecte preveu incentius per als propietaris perquè aquests habitatges buits es posin al mercat de lloguer. També es crearan cooperatives de llogaters que permetin oferir condicions favorables als propietaris d’habitatges, tot plegat amb l'objectiu de generar una oferta de lloguer assequible i estable a llarg termini.

Els projectes GBG_AS2C i Lloguem formen part de les 22 iniciatives d'arreu de la Unió Europea que han estat seleccionades en la darrera convocatòria del programa Urban Innovatives Actions que proveeix finançament a través dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER). En total, aquesta convocatòria destinarà 92 milions d'euros a projectes urbans que aborden qüestions com ara l'adaptació al canvi climàtic, l'habitatge, la qualitat de l'aire o l'ocupació.

Més informació
Girbau crea una plataforma oberta d'innovació
CaixaBank i EsadeCreapolis s'alien per la innovació turística
Avui et destaquem
El més llegit