Barcelona s'adhereix a les "Nacions Unides de la ciència"

Els centres de recerca i universitats de la capital catalana podran participar en grups assessors i taules de treball del Consell Internacional de la Ciència

Una assemblea del Consell Internacional de la Ciència | Cedida Una assemblea del Consell Internacional de la Ciència | Cedida

Barcelona ha esdevingut membre de ple dret del Consell Internacional de la Ciència (ISC, per les sigles en anglès), l'anomenat "Nacions Unides" del sector. Això permetrà els centres de recerca i universitats de la capital catalana participar en els diversos grups assessors i taules de treball de l'entitat. Segons ha anunciat el Schitech Diplohub de Barcelona a través d'un comunicat, la ciutat formarà part del Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic, del programa Ciència a l'Exili -que dona suport a investigadors refugiats- o del Global Open Science Cloud -que permet eliminar barreres a l'accés a dades obertes i eines de recerca científica-. 

L'ICS és una organització internacional que integra 180 consells científics nacionals i organismes com la Unió Matemàtica Internacional, la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada, la Unió Geogràfica Internacional, la Unió Astronòmica Internacional o el Comitè Científic per a la Recerca a l'Antàrtida. L'organisme ja compta amb un representant espanyol, el CSIC. 

"Quan el 2018 vam fer de Barcelona la primera ciutat del món amb una diplomàcia científica ho fèiem precisament per assolir fites d'aquesta rellevància", segons el director executiu de Scitech Diplohub, Alexis Roig. Segons ell, aquesta col·laboració nova permetrà potenciar i connectar els actius científics i tecnològics de les universitats, startups i centres de recerca de Barcelona. 

Per a Daya Reddi, president de l'ISC, "la pandèmia ha revelat noves formes de cooperació científica, basades en el treball en xarxa, la integritat, la solidaritat, la transparència i la ciència oberta". L'11 d'octubre se celebra una assemblea general de l'organisme a París, quan es ratificarà l'entrada de Barcelona. 

Turisme científic

El Scitech Diplohub té previst presentar un pla d'acció per posicionar Barcelona com a atracció turística per a visitants internacionals interessats en la ciència i la innovació. Així doncs, emplaçaments com el Barcelona Supercomputing Centre, el Sincrotó Alba, el Tech Barcelona o el Parc Científic se situaran com punts rellevants de la ciutat. L'estratègia, que es llançarà el desembre inclou l'acollida de congressos internacionals de ciència el 2023, en el marc del centenari de la visita d'Einstein a Barcelona.  

Més informació
La ciència de la diferència o per què s’han d’incloure rates femella als assajos preclínics
L’any de la ciència
Avui et destaquem
El més llegit