Barcelona, Nova York i Lisboa limitaran el preu del lloguer

Les tres ciutats signen un article conjunt per regular l’habitatge i fer front a la creixent pressió turística que impulsa l'alça dels preus

Un pis de lloguer a Barcelona Un pis de lloguer a Barcelona

Les ciutats de Barcelona, Nova York i Lisboa han signat un article conjunt sobre l’habitatge en el qual posen de manifest la necessitat de regular el preu del lloguer. L’objectiu és establir índexs de referència a les ciutats i prohibir als propietaris que augmentin els preus per sobre d’aquests límits. Amb aquest article, les tres ciutats demanen “més capacitat reguladora i més recursos per organitzar els llogaters perquè puguin fer front a la creixent pressió especulativa, assetjament i expulsió”, segons han informat en un comunicat.

Aquests límits al preu del lloguer ja són una realitat a Nova York, París i Berlín, però no a Barcelona, que encara no ha rebut una resposta afirmativa per part de la Generalitat i l’Estat per iniciar la tramitació dels canvis legislatius necessaris.

L’article, que porta el títol Pel dret a l’habitatge, ha estat signat pel regidor de Nova York responsable d’habitatge assequible, Brad Lander, la regidora d’habitatge de Lisboa, Paula Marques, i la tinenta d’alcaldia de drets socials de Barcelona, Laia Ortiz. Els tres signants coincideixen que l’atractiu de les seves ciutats posa en risc els residents estables i les famílies, ja que la pressió turística impulsa a l’alça els preus i fa que cada cop més pisos s’ofereixin per lloguer turístic i per estances de curta durada i no per residències permanents. “La proliferació de corporacions dedicades al lloguer per períodes curts com AirBnb és un problema compartit entre les ciutats que signem aquest article”, han assegurat.

París ja imposa un límit a l’habitatge

En el marc del Congrés Mundial Smart Cities Expo (SCEWC), celebrat del 14 al 16 de novembre a Barcelona, i durant una trobada del grup de treball d’habitatge de la xarxa Eurocities, representants de les ciutats de Viena, Amsterdam, París i Londres han compartit les seves experiències i han remarcat que la qüestió de l’habitatge també està esdevenint una “emergència” a la majoria de grans ciutats europees.

Tot i això, el regidor d’habitatge de París, Ian Brossat, ha destacat que des que es va posar en marxa el límit de preus del lloguer a la capital francesa fa un any, s’ha vist una certa regulació del mercat.

Més informació
Entra en funcionament l'índex de referència del lloguer
L’evolució dels lloguers al voltant de Barcelona
L'autèntic motiu de l'augment dels lloguers
Avui et destaquem
El més llegit