Un nou cable elèctric connectarà la Península i les Balears

Red Eléctrica inverteix 1.400 milions d'euros a un projecte entre el 2021 i el 2026 que també inclou més connexió entre illes

Els operaris col·loquen el cable elèctric entre Mallorca i la Península ja existent | Cedida Els operaris col·loquen el cable elèctric entre Mallorca i la Península ja existent | Cedida

Red Eléctrica de España (REE) ha anunciat una inversió per reforçar la connexió entre les Illes Balears i la Península. En concret, destinarà 1.400 milions d'euros entre el 2021 i el 2026 per incloure nous cables tant entre l'arxipèlag i el territori peninsular com entre illes.

El director de Projectes d'Inversió i Gestió del Transport a les Balears de REE, Ramón Granadino, ha explicat que s'instal·larà un segon cable que connecti Mallorca i la Península, que costarà uns 1.000 milions d'euros. A més, s'inclourà un segon cable elèctric entre Mallorca i Menorca, i un tercer entre Mallorca i Eivissa, amb unes inversions de 85 milions i 100 milions respectivament.    

Un estalvi de 100 milions d'euros

Red Eléctrica de España, l'operador i transportista del sistema elèctric espanyol, calcula que tots els enllaços que ja hi ha actualment suposen un estalvi al sistema elèctric de 100 milions d'euros. De fet, calcula que el nou enllaç entre Mallorca i Menorca -41 quilòmetres de cable submarí- suposarà un estalvi de 12 milions d'euros. El sistema serà més fiable, proporcionarà una millor garantia de subministrament i més integració i intercanvi d'energia renovable.

El nou cable entre les dues illes majors de les Balears estarà operatiu al tercer trimestre del 2020 i tindrà una capacitat de 100 megavats (MW). Tot i això, funcionarà a una potència de 30 MW per complir amb els criteris de seguretat. L'empresa noruega Nexans s'ocupa de fabricar aquest cable i el seu vaixell Skagerrak començarà entre aquest dijous i divendres la feina d'estesa a Cala en Bosc (Menorca). El procés durarà una setmana i acabarà a Cala Mesquida (Mallorca).

Fins ara, Red Eléctrica ha invertit un total de 700 milions d'euros en enllaços elèctrics a les Illes Balears. D'aquests, 420 milions estaven destinats al cable entre la Península i Mallorca i 200 milions als cables entre Mallorca i Eivissa. 

Més informació
Llencen un cable submarí entre Espanya i EUA
REE diu ara que la compra d'Hispasat ja no és prioritària
Llum verda perquè Red Eléctrica compri Hispasat a Abertis
Avui et destaquem
El més llegit